20.6 C
Craiova
marți, 4 octombrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateConflict sindical cu dosar penal

Conflict sindical cu dosar penal

Un medic din Craiova susţine că a fost agresat şi insultat de preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii“, din cauză că a dorit să se retragă din sindicat. De cealaltă parte, liderul sindical neagă orice agresiune şi bănuieşte că în spatele întregului scandal ar fi însuşi prefectul de Dolj.

Mioara Boară, medic în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Craiova, spune că a fost lovită de preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii“, Ringo Dămureanu. Incidentul s-ar fi întâmplat pe 28 mai 2010, chiar în sediul sindicatului, situat pe strada Constantin Lecca din Craiova. Acolo, Mioara Boară mersese împreună cu două colege să-şi depună cererea de retragere din sindicat.

„A spus că sunt cârtiţă şi isterică“

Incidentul dintre medicul Mioara Boară şi liderul de sindicat Ringo Dămureanu ar fi început pe 27 mai, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Craiova. Cearta a pornit de la problemele de ordine interioară ale organizaţiei sindicale, ocazie cu care Dămureanu i-ar fi adus o serie de injurii medicului Mioara Boară, după cum aceasta susţine. „După ce s-a încheiat şedinţa, a venit la mine şi mi-a zis că nu mă credea aşa de ipocrită şi ţaţă. Mai mult, a şi luat o coală de hârtie şi a scris pe ea «Ipocrită», apoi a semnat-o. A spus că aceasta este părerea lui despre mine: că sunt cârtiţă şi isterică, iar când l-am întrebat de ce îmi spune aşa, a răspuns că sunt cuvinte care se regăsesc în dicţionar“, afirmă Mioara Boară.
A doua zi, conflictul ar fi căpătat accente violente, după cum susţine medicul. „După incidentul din 27 mai, am mers la sediul sindicatului să-mi depun cererea de retragere. Eram împreună cu alte două colege. Când m-a văzut, Ringo Dămureanu a început să mă apostrofeze: «Vă felicit, doamnă, că aţi reuşit să destabilizaţi gruparea sindicală», continuând cu diverse jigniri. Când să ies din biroul acestuia, mi-a aplicat un cot în braţ cu atâta putere încât era să cad peste birou. Colegele mele erau la uşă şi au văzut totul“, povesteşte Mioara Boară.
Cele întâmplate sunt confirmate şi de colegele medicului acuzator, care spun că au asistat la toate discuţiile şi chiar au văzut pe fereastră cum Dămureanu a lovit-o. „Eu cu o colegă am mers împreună cu doamna doctor să depunem cererile de retragere. De cum ne-a văzut, Ringo Dămureanu a început să vorbească urât, mai ales cu doamna doctor, pentru că se certaseră şi cu o zi înainte. Am lăsat cererile şi am ieşit, iar doamna doctor a rămas în sediul sindicatului pentru a lua număr de înregistrare şi copii după cererile noastre. Undeva, în spate, este o bancă şi am mers acolo. Ne-a atras atenţia că la un moment dat discutau în contradictoriu şi am văzut cum Dămureanu a lovit-o, pentru că era fereastra deschisă. Ne-am şi dus acolo. A venit şi poliţia. Incidentul a mai fost văzut de secretara lui Dămureanu şi de o femeie care spunea că rămăsese fără serviciu şi acesta îi promisese că o ajută să se angajeze. Dar acestea în nici un caz nu vor recunoaşte“, spune Claudia Bedir, colega Mioarei Boară.
După lovitura primită, femeia s-a ales cu braţul înnegrit şi un certificat de la Institutul de Medicină Legală, care atestă că necesită patru-cinci zile de îngrijiri medicale. În baza acestui certificat medico-legal, a depus la Secţia 1 Poliţie împotriva liderului sindical o plângere privind săvârşirea infracţiunii de lovire.

„Asta este aprecierea mea personală despre dânsa şi nu mi-o retrag“

Liderul sindical Ringo Dămureanu neagă ferm orice acuzaţie de violenţă, punând sub semnul îndoielii însăşi sănătatea mintală a acuzatoarei.
„Eu nu ştiu dacă această doamnă este zdravănă la cap. După ce ne-a lăudat pentru acţiuni sindicale de succes, a adus un grup de cinci-şase femei la sindicat, pe care dorea să le retragă din organizaţia noastră. Până la înregistrarea cererii, doamnele au fost invitate să aştepte afară. Mioara Boară s-a întors însă înăuntru, singură, şi, la toate insistenţele noastre de a ieşi afară – pentru că ne aşteptam la o diversiune din partea ei – a refuzat să iasă“.
Dămureanu spune că nu a agresat-o pe Mioara Boară: „Chiar şi poliţiştilor de la Secţia 1 pe care i-a chemat la faţa locului, prin 112, le-a spus că nu a fost lovită, ci doar împinsă şi că i s-ar fi adresat cuvinte vulgare. Le-a arătat tuturor celor de faţă, inclusiv poliţiştilor, dar şi unor membri de sindicat, mâna stângă, pentru a dovedi că n-a fost victima unei violenţe, iar acum se pare că şi-a schimbat opinia, încercând să-şi facă publicitate mai întâi la televiziune, apoi şi în presa scrisă“.
Liderul sindical nu neagă că ar fi făcut-o ipocrită pe femeie. „Într-adevăr, i-am dat chiar în scris că este ipocrită, apoi m-am semnat. Asta este aprecierea mea personală despre dânsa şi nu mi-o retrag“.
De altfel, pentru adresarea de cuvinte jignitoare, Ringo Dămureanu a fost chiar sancţionat cu „avertisment“ prin procesul-verbal de contravenţie întocmit de cei doi agenţi de poliţie veniţi să aplaneze conflictul. Cât despre agresiune, „ne pregătim s-o acţionăm în instanţă pentru calomnie şi denunţ calomnios, pentru că o asemenea acuzaţie aduce atingere nu doar onoarei mele, ci şi prestigiului organizaţiei sindicale pe care o conduc“, spune Ringo.
Pe de altă parte, liderul sindical crede că vâlva făcută în presă de presupusa lui victimă ar fi regizată de însuşi prefectul de Dolj. „E foarte posibil ca tot acest scandal să aibă legătură cu conflictul deschis pe care sindicatul nostru îl are cu prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, iar doamna doctor să fie doar o posibilă coadă de topor“, bănuieşte Dămureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS