20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Samir, arestat

Tribunalul Dolj a decis ieri-dimineaţă arestarea preventivă a omului de afaceri craiovean Samir Ionel Sprînceană şi a nepotului său, Ovidiu Robert Doran. Cei doi sunt cercetaţi de procurorii DIICOT Craiova într-un dosar privind clonarea de carduri.

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au obţinut la Tribunalul Dolj mandate de arestare doar pentru doi din cei patru învinuiţi pe care îi reţinuseră marţi dimineaţă în vamă la Cenad. Reamintim că Samir Ionel Sprînceană, de 43 de ani, nepotul său, Ovidiu Robert Doran, de 25 de ani, amicul lor Claudiu Mihai Bălan, de 24 de ani, şi fostul şofer al lui Sprînceană, Bogdan Iulian Niţulescu, de 27 de ani, toţi din Craiova, au fost reţinuţi de poliţiştii de la frontieră şi de cei de la Crimă Organizată în momentul în care se pregăteau să părăsească ţara. Aduşi la Craiova, cei patru au fost supuşi unor audieri maraton, care s-au încheiat marţi spre miercuri, aproape de miezul nopţii.

Proces până dimineaţă

La ora 0.30 a ajuns la Tribunalul Dolj dosarul penal întocmit pe numele celor patru, împreună cu solicitarea procurorilor de arestare preventivă a lor. Fiind în curs de adunare a probelor, procurorii DIICOT nu au cerut judecătorilor arestarea celor patru, ca inculpaţi, pentru 30 de zile, ci doar ca învinuiţi, pentru maximum zece zile.
Era aproape ora 1.00 când a ajuns la instanţă şi duba cu învinuiţii. Măsurile de siguranţă erau excepţionale, paza lor fiind asigurată nu doar de poliţiştii de la arest, ci şi de o echipă de mascaţi înarmaţi până-n dinţi.
La ora 2.00 a început judecarea dosarului, iar la 3.30 învinuiţii au fost puşi în libertate, întrucât expiraseră cele 24 de ore ale ordonanţei de reţinere emise pe numele lor. Judecata s-a terminat însă abia la ora 7.40, când judecătorul a luat decizia arestării preventive pentru nouă zile (de pe 2 iunie până pe 10 iunie inclusiv) faţă de Samir Sprînceană şi nepotul său, Ovidiu Robert Doran. În privinţa lui Claudiu Mihai Bălan, instanţa a dispus doar obligaţia de a nu părăsi localitatea, iar faţă de Bogdan Iulian Niţulescu judecătorul nu a luat nici o măsură, considerând că nu sunt nici un fel de indicii cu privire la săvârşirea de către acesta a infracţiunii pentru care este cercetat. Procurorii DIICOT au declarat pe loc recurs în cazul celor doi învinuiţi care n-au fost arestaţi, iar Samir şi Doran au înaintat, la rândul lor, recurs faţă de măsura arestării lor preventive. Decizia finală în această privinţă va fi luată zilele următoare de Curtea de Apel Craiova.

Supraveghere cu „ochi albaştri“

Sediul DIICOT Craiova a fost „păzit“ marţi nu doar de ziarişti, ci şi de nişte băieţi „cu ochi albaştri“. Doi reprezentanţi ai unui anumit serviciu secret au încercat fără succes să treacă drept jurnalişti, trăgând cu urechea şi făcând poze. Cei doi nu se arătau prea interesaţi de cei patru încătuşaţi, ci mai ales de informaţiile pe care le au ziariştii despre cazul Sprînceană, de sursa acestor informaţii şi de relaţia jurnaliştilor cu oamenii legii.
Respectivii ofiţeri de informaţii au fost, totodată, preocupaţi să-i fotografieze discret şi pe apropiaţii lui Samir care s-au perindat pe la sediul DIICOT Craiova. Printre alţii, i-au putut surprinde în imagini cu această ocazie pe Alina, iubita lui Samir, pe Roland Împuşcătoiu, finul, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Samir, dar şi pe fiica lui Enriko Cezar Constantinescu, apropiată a familiei lui Sprînceană. După câteva ore, falşii ziarişti au plecat la fel de rapid precum veniseră, când şi-au dat seama că toată lumea ştie ce hram poartă.
Serviciile de informaţii au avut un rol esenţial în adunarea probelor din acest dosar. De mai multe luni, Samir şi mai mulţi apropiaţi ai săi fac obiectul unei ample operaţiuni de filaj şi supraveghere, inclusiv interceptare a telefoanelor şi convorbirilor ambientale, în acest dosar de crimă organizată ce priveşte clonarea de carduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII