Uite greva, nu e greva

Autori


În administraţia publică doljeană, greva de ieri a fost doar cu numele. Salariaţii au muncit în acelaşi ritm (unii – mult, alţii – deloc), însă liderii de sindicat au ţinut-o una şi bună că e grevă.

Funcţionarii publici doljeni au dovedit ieri că nici măcar o grevă nu sunt în stare să facă. În cele mai multe cazuri, singurii care au făcut grevă erau… liderii de sindicat. În rest, funcţionarii îşi vedeau de ocupaţiile zilnice – unii muncind ca de obicei, iar alţii chiulind ori ocupându-şi vremea cu băutul cafelelor şi pufăitul ţigărilor. Tot ca de obicei…

La loc comanda

La intrarea în Consiliul Judeţean (CJ) Dolj – instituţie găzduită în Palatul Prefecturii – fusese postat ieri-dimineaţă un afiş pe care se menţiona clar că angajaţii se află în grevă generală. Iar salariaţii instituţiei s-au şi grăbit să arate că sunt în grevă şi protestează împotriva guvernului. Că doar nu degeaba preşedintele CJ este şi preşedinte la PSD Dolj…

Elanul sindical le-a dispărut însă rapid, în momentul în care la faţa locului şi-au făcut apariţia jandarmii. Aceştia, chemaţi de prefectul Eugen Georgescu, au rupt toate afişele ce anunţau greva şi i-au întrebat pe protestatari dacă au autorizaţie pentru organizarea vreunui miting în faţa Prefecturii Dolj. Subit, greviştii au început să se strecoare cu discreţie înapoi în birouri şi să-şi vadă de treabă. Dacă îi întreba cineva, susţineau că sunt în grevă, exact aşa cum spunea şi liderul lor sindical, Adrian Burtescu.

„Greva se desfăşoară conform unui tabel de semnături, pe care au semnat 90 din cei 130 de angajaţi ai consiliului judeţean. Restul, care nu au semnat, sunt fie în concedii, fie nu sunt de serviciu şi nu au fost găsiţi, dar salariaţii instituţiei noastre sunt în unanimitate solidari cu greva“, a declarat Burtescu, precizând că nemulţumirile salariaţilor de la CJ Dolj ţin de reducerile salariale anunţate de guvern.

Grevă ilegală

Prefectul avea însă altă opinie despre greva funcţionarilor de la Consiliul Judeţean Dolj, în condiţiile în care nici unul dintre salariaţii prefecturii nu a făcut grevă.

„Ca să faci o astfel de grevă, trebuie să îndeplineşti anumite condiţii, prevăzute de lege. Se pare că pentru unii legea e obligatorie doar atunci când le convine“, a spus prefectul Eugen Georgescu.

Pentru a se lămuri în legătură cu legalitatea protestului de la consiliul judeţean, reprezentantul guvernului în judeţul Dolj a cerut instituţiei conduse de Ion Prioteasa să-i comunice dacă au fost respectate prevederile Statutului Funcţionarilor Publici şi ale Codului Muncii în privinţa acestor proteste.

„Potrivit articolului 95 din Legea nr. 188/1999, raportul de serviciu se suspendă în caz de participare la grevă, iar pentru asta trebuie depusă în scris, de fiecare funcţionar, la instituţia unde lucrează, o cerere de suspendare a raportului de serviciu cu cel puţin 48 de ore înainte de grevă. Din câte am aflat, nici unul dintre funcţionari nu a depus o asemenea cerere, aşa că greva lor e ilegală. Aceeaşi situaţie se întâlneşte nu numai la Consiliul Judeţean Dolj, ci şi la primăriile unde a avut loc o asemenea grevă“, a declarat prefectul Georgescu.

Stupizenii funcţionăreşti

Brambureala din administraţie a fost atât de mare încât s-au creat situaţii de-a dreptul stupide în mai multe localităţi din judeţ. Spre exemplu, în comuna Cioroiaşi au făcut grevă opt dintre cei 22 de funcţionari publici din primărie.


„Aşa ceva e absolut ilegal, din moment ce nu e îndeplinită condiţia adeziunii a cel puţin jumătate dintre salariaţi pentru organizarea grevei“, susţine prefectul de Dolj.

Altă situaţie de-a dreptul bizară s-a înregistrat, potrivit prefectului de Dolj, în Segarcea, unde şedinţa consiliului local nu s-a putut ţine pentru că a lipsit secretarul localităţii, care a anunţat că e… în grevă.

„Chiar dacă funcţionarii au semnat că participă la grevă, ei sunt obligaţi să îndeplinească şi condiţia depunerii unei cereri de suspendare a raporturilor de serviciu. Pentru a verifica dacă s-au îndeplinit aceste condiţii ori grevele au fost ilegale, am constituit o echipă mixtă de control, din care fac parte inclusiv reprezentanţi de la Inspecţia Muncii, prestaţii sociale şi alte instituţii. În funcţie de rezultatele verificărilor pe care le face această echipă de control, putem proceda nu doar la sancţionarea funcţionarilor care au lipsit nemotivat, ci, potrivit legislaţiei în vigoare, şi la solicitarea de daune liderilor sindicali care nu au respectat procedura“, a afirmat prefectul Eugen Georgescu.

Toţi până la… nici unul

Aceeaşi grevă de ochii lumii au făcut-o şi funcţionarii Primăriei Craiova. Acolo ieri s-a lucrat normal. Numai în viziunea liderului de sindicat, funcţionarii au făcut grevă de la primul până la ultimul.

„Este vorba de o grevă de solidaritate, conform legii. Toţi angajaţii sunt prezenţi la serviciu, însă nu se lucrează. Toţi şi-au dat semnătura pe tabele pentru a participa la grevă“, a declarat Ovidiu Vîlcea, liderul de sindicat al funcţionarilor din cadrul Primăriei Craiova.

De fapt, angajaţii Primăriei şi Consiliului Local Craiova nici nu prea aveau motiv să facă grevă, din moment ce consiliul local a decis recent să le acorde suplimente băneşti care să compenseze reducerile salariale de 25% preconizate de guvern. Legalitatea acordării acestor suplimente salariale este încă evaluată de juriştii Prefecturii Dolj.

Poliţiştii au stat cuminţi

Nici în cadrul poliţiei doljene nu a avut loc ieri vreun protest. Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“, Vasile Lincu, anunţase cu pompă vineri că agenţii şi ofiţerii din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontierǎ vor protesta pe 31 mai, prin purtarea pe braţ a unei banderole tricolore, în semn de solidaritate cu toţi ceilalţi bugetari care au drept la grevǎ. Ieri, însă, realitatea era alta. Nici o banderolă tricoloră nu putea fi văzută în judeţul Dolj.

„În cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj nu a avut loc astăzi (ieri – n.r.) nici o manifestare de protest“, a precizat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.

„Nici în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj nu a avut loc nici o manifestare de protest“, a menţionat subinspectorul Ionuţ Gheonea, purtătorul de cuvânt al IJPF Dolj.Comenteaza acum

13 Comentarii

 1. ioooo said:

  ne facuram naiba de ras ma asteptam ca lumea sa faca tam tam si in tara si al Bucale sa zbarnaie geamurile si romanasii ce facura? aaaaaa mai nimik ,oltenii natie inferioara nici macar nu-i mai pun ,ca au iesit sa-l sustina pe tzaganu de solomon sa fure in continuare ( nu ca altii care vin dupa n-ar face la fel ba ar fi si mai putin gospodari) ,dar bre daca iesisi in strada te invatasi cum e cu protestu fa-o taica pana la capat protesteaza contra masurilor guvernului si si pentru solomon ,asa pe pancarte mai mici ,ce sa intelegem din asta? ca romanasu bugetar si pensionar zice mersi ca mai are si ai 75 -85% din ce avea ,halal natie ,halal oameni ,pai cum sa le cerem guvernantilor sa le pese de noi cand in colivia lor de aur nu se aude nimik ?

 2. DX said:

  Trebuie inteles faptul ca,datorita dezbinarilor dintre oameni,cei din puterea statului au vazut totul si pe acest lucru se bazeaza si trec la multe fapte ce creaza confort sporit pt ei si suferinta pt restul populatiei.Unirea oamenilor este cel mai important lucru si umanitatea rezolva orice problema,dar in romania numai exista acest lucru de mult timp ceia ce suferinta continua sub orice forme cruzime.Daca oamenii nu aveau nevoie de semenii sai,numai existau localitati ori tari,erau ca animalele raspandite prin orice loc departe unul de celalant.Ramaneti dezbinati si cu frica,va veni cineva din cer si va va da pe tava totul,pana atunci nu faceti nimic,mai mult,mancativa intre voi ca animalele ca va fi foarte bine………

 3. Escu said:

  vina o purtam cu totii pentru ca am ajuns aici din pricina noastra….am fost nepasatori….acum e bine dar daca vor continua cu taierea salariilor vom merge la munca patriotica.

 4. iooooooooooo said:

  sindicatul forta legii este o mascarada ..la fel ca si d-l presedinte, ringo,…cum sa aiba oamenii curaj sa faca greva adevarata???

 5. paul nicolae said:

  nu stiu de ce in aceasta grea perioada imi vin in minte versurile marelui lautar ionel tudorache:fratilor de la chilia ne mananca serparia;si parafrazandu-l strig cu disperare;fratilor din romania,jos cu tirania.mai fratilor pe astia pamantul poate ii mai rabda mult dar noi cat ii mai rabdam?

 6. mine said:

  Mai au cate un oscior de lins domnii bugetari, ba un comision pentru un urbanism,ba ceva pentru un cadastru, mai un cadou pentru un examen, iar ceilalti care nu le primesc sunt in minoritate.DECI REDUCETI VA RUGAM CU 50% SALARIILE BUGETARILOR CA CHIAR LE PLACE, SUPRAVIETUIESC-numai ca dupa ce va platiti taxele si impozitele sa nu cumva sa treceti cu mana goala pe la dansii in cazul in care doriti sa apelati la pretioasele servicii-domnilor cetateni, iar daca aveti vreun examen de sustinut-se stie-,sa nu cumva sa ajunteti pe la Politie, Parchet,Spitale,merg eti mai bine la Biserica si va rugati sa va fereasca Dumnezeu

 7. carcotas said:

  Am impresia ca ati trecut cam repede peste textul articolului; prefectul a chemat jandarmii si a declarat ca greva este ilegala pentru ca fiecare salariat trebuia sa depuna o cerere personala de suspendare a raportului de serviciu cu 48 ore inainte.Cei care nu respecta costitutia si legile tarii se folosesc de lege spre a avea liniste.La Craiova nu se dau autorizatii pentru miting iar celor ce se strang in piata prefecturii le pun jandarmii in fata si le spun ca mitingul nu este autorizat.Mizeaza pe frica si lasitatea oamenilor si mizeaza bine.Daca legile de taiere a salariilor si pensiilor trec prin parlament si devin oficiale nu va mai fi nimic de facut.Nu trebuie asteptat totul de la sindicate.Sunt destui pensionari,someri,ma me ce si-au pierdut din bani.Unde sunt?Ce asteapta?Mila lui Dumnezeu?

 8. guracasca said:

  Bravo”sticletilor” ,v-ati indeplinit misiunea!O sa primiti un bonus gras de la Cotroceni.

 9. cineva said:

  se pare ca incet , incet ne intoarcem de unde am plecat in ’89, adica la dictatura dar la una moderna in care oamenii chiar vor muri de foame.

 10. ion said:

  georgescu este asa de prost ca inca nu stie ca legalitatea sau ilegalitatea unei greve nu o constata prefectul( care este si prost) ci Tribunalul Dolj in cazurile prezentate-veziLegea nr.188/1999

 11. dan said:

  la casa de pensii dolj grevistii au fost amenintati grosolan de baciu la indemnul parvenitei de giugea-cred ca ar tebui amandoi sa plece de unitate fiind posibil sa fie linsati de catre salariati

 12. PETRUS said:

  LA CASA JUDETEANA DE PENSII DOLJ CHIAR A FOST GREVA, BRAVO LOR.

 13. Parinte said:

  Multumim din suflet Guvernului pentru minunatul cadou facut copiilor nostri de Ziua Copilului, adica taierea alocatiei, a salariilor parintilor si a pensiei bunicilor! Multumim si GdS pentru minunatele articole, reportaje si fotografii dedicate tot copiilor nostri de ziua lor! Nu i-ati uitat! Lor le dati cea mai mare importanta, nu aberatiilor “Profa porno, Eleva, porno, piticul porno”, etc., ca doar ei reprezinta viitorul tarii iar invatamantul e prioritate bationala ! Felicitari!

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 1 iunie 2010

Actualitate

» Europubele pentru craioveni
» Craiova: Andrei Lazăr nu iese din arest
» Peste 20 de milioane de euro pentru “Prima Casă”
» Mesaj către fumători, semnat Moartea
» Penitenciarele, în grevă
» Protestul de la Casa de Pensii Dolj, la Tribunal
» Se pune de târg
» Grevă în Sănătate
» Afacerile PDL – prin rude şi prieteni
» Şeitan: Dacă măsurile vor fi luate, se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor
» Belgienii, în spatele Electroputere Shopping Center
» Preotul din Osica de Sus, implicat într-un accident mortal
» Scurte ştiri
» Olt: Jandarmii, “inspectaţi” de copii
» Solidaritate cu protestarii, în majoritatea instituţiilor bugetare din Gorj
» Uite greva, nu e greva
» 200 de disponibilizaţi la Avioane Craiova
» Craiova: Autoshow Oltenia şi Salonul Financiar se vor reprograma

Local

» Parcare de „bizon“
» Guvernanţii, fluieraţi de pensionari
» Bacul a avut loc, în ciuda protestelor
» Conducerea Spitalului din Slatina, demisă
» Ţigări de contrabandă printre portocale
» Decodează limbajul trupului
» Diaconul semnelor

Gorj

» Profesorii, ameninţaţi cu pierderea locului de muncă
» Trăiesc din arta tradiţională
» Aproape 50 de ani la catedră

Sport

» „Cupa Doljului“ la minifotbal
» Remize la juniori
» Pandurii activează planul „B“
» Piţurcă nu vine, Stoica nu a fost contactat…
» Niculescu, în turul trei la dublu
» Cadanţu, victorioasă
» Iordănescu îi dă lecţii lui Lucescu Jr.
» Hagi, în Top 100 la CM
» Bayern şi Rangers, cumpărate de mafie
» Stângă trage de timp
» Voleibalistele române merg la turneul final

Bani & Afaceri

» Încrederea consumatorilor europeni a scăzut în mai

Magazin

» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Varza murată, un aliment – minune
» Cocteil Bloody Mary pentru orice petrecere
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Top