9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUite greva, nu e greva

Uite greva, nu e greva

În administraţia publică doljeană, greva de ieri a fost doar cu numele. Salariaţii au muncit în acelaşi ritm (unii – mult, alţii – deloc), însă liderii de sindicat au ţinut-o una şi bună că e grevă.

Funcţionarii publici doljeni au dovedit ieri că nici măcar o grevă nu sunt în stare să facă. În cele mai multe cazuri, singurii care au făcut grevă erau… liderii de sindicat. În rest, funcţionarii îşi vedeau de ocupaţiile zilnice – unii muncind ca de obicei, iar alţii chiulind ori ocupându-şi vremea cu băutul cafelelor şi pufăitul ţigărilor. Tot ca de obicei…

La loc comanda

La intrarea în Consiliul Judeţean (CJ) Dolj – instituţie găzduită în Palatul Prefecturii – fusese postat ieri-dimineaţă un afiş pe care se menţiona clar că angajaţii se află în grevă generală. Iar salariaţii instituţiei s-au şi grăbit să arate că sunt în grevă şi protestează împotriva guvernului. Că doar nu degeaba preşedintele CJ este şi preşedinte la PSD Dolj…
Elanul sindical le-a dispărut însă rapid, în momentul în care la faţa locului şi-au făcut apariţia jandarmii. Aceştia, chemaţi de prefectul Eugen Georgescu, au rupt toate afişele ce anunţau greva şi i-au întrebat pe protestatari dacă au autorizaţie pentru organizarea vreunui miting în faţa Prefecturii Dolj. Subit, greviştii au început să se strecoare cu discreţie înapoi în birouri şi să-şi vadă de treabă. Dacă îi întreba cineva, susţineau că sunt în grevă, exact aşa cum spunea şi liderul lor sindical, Adrian Burtescu.
„Greva se desfăşoară conform unui tabel de semnături, pe care au semnat 90 din cei 130 de angajaţi ai consiliului judeţean. Restul, care nu au semnat, sunt fie în concedii, fie nu sunt de serviciu şi nu au fost găsiţi, dar salariaţii instituţiei noastre sunt în unanimitate solidari cu greva“, a declarat Burtescu, precizând că nemulţumirile salariaţilor de la CJ Dolj ţin de reducerile salariale anunţate de guvern.

Grevă ilegală

Prefectul avea însă altă opinie despre greva funcţionarilor de la Consiliul Judeţean Dolj, în condiţiile în care nici unul dintre salariaţii prefecturii nu a făcut grevă.
„Ca să faci o astfel de grevă, trebuie să îndeplineşti anumite condiţii, prevăzute de lege. Se pare că pentru unii legea e obligatorie doar atunci când le convine“, a spus prefectul Eugen Georgescu.
Pentru a se lămuri în legătură cu legalitatea protestului de la consiliul judeţean, reprezentantul guvernului în judeţul Dolj a cerut instituţiei conduse de Ion Prioteasa să-i comunice dacă au fost respectate prevederile Statutului Funcţionarilor Publici şi ale Codului Muncii în privinţa acestor proteste.
„Potrivit articolului 95 din Legea nr. 188/1999, raportul de serviciu se suspendă în caz de participare la grevă, iar pentru asta trebuie depusă în scris, de fiecare funcţionar, la instituţia unde lucrează, o cerere de suspendare a raportului de serviciu cu cel puţin 48 de ore înainte de grevă. Din câte am aflat, nici unul dintre funcţionari nu a depus o asemenea cerere, aşa că greva lor e ilegală. Aceeaşi situaţie se întâlneşte nu numai la Consiliul Judeţean Dolj, ci şi la primăriile unde a avut loc o asemenea grevă“, a declarat prefectul Georgescu.

Stupizenii funcţionăreşti

Brambureala din administraţie a fost atât de mare încât s-au creat situaţii de-a dreptul stupide în mai multe localităţi din judeţ. Spre exemplu, în comuna Cioroiaşi au făcut grevă opt dintre cei 22 de funcţionari publici din primărie.
„Aşa ceva e absolut ilegal, din moment ce nu e îndeplinită condiţia adeziunii a cel puţin jumătate dintre salariaţi pentru organizarea grevei“, susţine prefectul de Dolj.
Altă situaţie de-a dreptul bizară s-a înregistrat, potrivit prefectului de Dolj, în Segarcea, unde şedinţa consiliului local nu s-a putut ţine pentru că a lipsit secretarul localităţii, care a anunţat că e… în grevă.
„Chiar dacă funcţionarii au semnat că participă la grevă, ei sunt obligaţi să îndeplinească şi condiţia depunerii unei cereri de suspendare a raporturilor de serviciu. Pentru a verifica dacă s-au îndeplinit aceste condiţii ori grevele au fost ilegale, am constituit o echipă mixtă de control, din care fac parte inclusiv reprezentanţi de la Inspecţia Muncii, prestaţii sociale şi alte instituţii. În funcţie de rezultatele verificărilor pe care le face această echipă de control, putem proceda nu doar la sancţionarea funcţionarilor care au lipsit nemotivat, ci, potrivit legislaţiei în vigoare, şi la solicitarea de daune liderilor sindicali care nu au respectat procedura“, a afirmat prefectul Eugen Georgescu.

Toţi până la… nici unul

Aceeaşi grevă de ochii lumii au făcut-o şi funcţionarii Primăriei Craiova. Acolo ieri s-a lucrat normal. Numai în viziunea liderului de sindicat, funcţionarii au făcut grevă de la primul până la ultimul.
„Este vorba de o grevă de solidaritate, conform legii. Toţi angajaţii sunt prezenţi la serviciu, însă nu se lucrează. Toţi şi-au dat semnătura pe tabele pentru a participa la grevă“, a declarat Ovidiu Vîlcea, liderul de sindicat al funcţionarilor din cadrul Primăriei Craiova.
De fapt, angajaţii Primăriei şi Consiliului Local Craiova nici nu prea aveau motiv să facă grevă, din moment ce consiliul local a decis recent să le acorde suplimente băneşti care să compenseze reducerile salariale de 25% preconizate de guvern. Legalitatea acordării acestor suplimente salariale este încă evaluată de juriştii Prefecturii Dolj.

Poliţiştii au stat cuminţi

Nici în cadrul poliţiei doljene nu a avut loc ieri vreun protest. Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“, Vasile Lincu, anunţase cu pompă vineri că agenţii şi ofiţerii din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontierǎ vor protesta pe 31 mai, prin purtarea pe braţ a unei banderole tricolore, în semn de solidaritate cu toţi ceilalţi bugetari care au drept la grevǎ. Ieri, însă, realitatea era alta. Nici o banderolă tricoloră nu putea fi văzută în judeţul Dolj.
„În cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj nu a avut loc astăzi (ieri – n.r.) nici o manifestare de protest“, a precizat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.
„Nici în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj nu a avut loc nici o manifestare de protest“, a menţionat subinspectorul Ionuţ Gheonea, purtătorul de cuvânt al IJPF Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII