17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Grevă în Sănătate

Policlinici închise, bolnavi consolaţi cu gândul că trebuie să îşi reprogrameze consultaţiile şi chirurgi care au renunţat să mai opereze sunt câteva dintre evenimentele petrecute ieri cu ocazia grevei de solidaritate declanşate de Sindicatele SANITAS din judeţul Dolj.

La Craiova, sute de angajaţi din sănătate au protestat ieri-dimineaţă la locul de muncă, în semn de solidaritate faţă de cadrele didactice şi funcţionarii publici, aflaţi oficial în grevă generală pe o perioadă nedeterminată. Greva de o zi a cadrelor medicale a fost, de asemenea, un avertisment pentru guvernanţi, în condiţiile în care sindicatele din sănătate strâng semnături pentru a declaşa, la rândul lor, grevă generală.

Şefii de secţie, în vizorul sindicaliştilor

La Spitalul de Urgenţă Craiova, ziua de grevă a început cu un miting de protest în faţa policlinicii, la care au participat aproximativ 200 de asistenţi medicali şi o mână de medici mai mult curioşi de ceea ce se întâmplă. Protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea paşnic faţă de recentele măsuri de austeritate anunţate de guvern care vizează reducerea veniturilor bugetarilor, inclusiv a angajaţilor din sănătate. Cadrele medicale au cerut demisia guvernului şi a preşedintelui Băsescu, pe care îi consideră responsabili de situaţia gravă în care a ajuns sistemul sanitar.
Liderii de sindicat au acuzat totodată anumiţi medici şefi de secţie din spital, fără să dea nume, că au împiedicat angajaţii să protesteze. „Câţiva asistenţi medicali şi medici din policlinică au fost împiedicaţi să protesteze de membri ai PDL, care îşi spun angajaţi ai spitalului. Ruşine să le fie!“, a spus Ileana Ionescu, liderul Sindicatului SANITAS Dolj.

Bolnavi solidari cu asistenţii medicali

Greva de solidaritate a cadrelor medicale s-a desfăşurat fără incidente. Angajaţii spitalelor au asigurat, conform legii, o treime din activitate, astfel încât pacienţii să poată beneficia de asistenţă medicală de urgenţă. Cu toate acestea, prea puţini bolnavi s-au arătat supăraţi pe grevişti. Margareta David, pensionară pe caz de boală, venise la policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova la reevaluarea anuală. Femeia era nemulţumită că, deşi avea programare, medicii au refuzat să o consulte din cauza grevei care îi ţinea pe asistenţii medicali ocupaţi, iar ea risca să piardă pensia de invaliditate. „Mâine (astăzi-n.r.) trebuie să merg din nou la circă pentru că trimiterea pe care o am este valabilă doar pentru luna mai. Va trebui să mă programez din nou la comisia de expertiză, aşa că o să o iau de la capăt cu statul pe la cozi. Sunt bolnavă de glaucom: cu ochiul drept nu mai văd deloc, iar cu ochiul stând văd destul de slab. Nu ştiu cine este de vină pentru situaţia asta, dar consider că este o mare bătaie de joc la adresa oamenilor bolnavi“, a spus Margareta David, de 60 de ani, din Craiova.
Alţi bolnavi care veniseră degeaba la policlinică s-au solidarizat însă cu cadrele medicale. La megafonul sindicaliştilor, în faţa cadrelor medicale adunate în curtea spitalului, bolnavii şi-au spus, la rândul lor, nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate care le vor afecta şi lor veniturile. „Am o pensie de 500 de lei din care 200 de lei îi dau în fiecare lună pe medicamente. Acum vor să îmi ia şi din pensia asta amărâtă. Să trăiască ei din banii ăştia, iar nouă să ne dea salariile lui Boc şi ale guvernului său, şi să avem şi noi apartamentele Elenei Udrea“, a strigat o pensionară.

Chirurgii au protestat la Spitalul CFR

Şi în timp ce la Spitalul de Urgenţă câţiva bolnavi aşteptau fără resentimente, dar şi fără prea mari speranţe să fie primiţi în cabinetele din policlinică, la Spitalul Clinic CF Craiova se desfăşura alt protest. La mitingul organizat de liderii de sindicat ai spitalului au participat mai mult de jumătate dintre angajaţi, printre care şi medici chirurgi, care au reprogramat toate intervenţiile chirurgicale din 31 mai.
Proteste au avut loc şi la celelalte spitale din Craiova. Liderii de sindicat avertizează că protestele abia au început. Sindicatele SANITAS vor participa astăzi la mitingul de pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova, iar în zilele următoare vor finaliza şi procesul de strângere de semnături în vederea declanşării grevei generale pe perioadă nedeterminată.

Protest asurzitor la Ambulanţă

Nici la Serviciul de Ambulanţă Dolj nu a fost linişte, cu toate că salariaţii instituţiei – ambulanţieri şi cadre medicale, nu au voie să întrerupă lucrul nici chiar atunci când se află în grevă. Cele câteva ambulanţe aflate ieri, la ora 10.00, în curtea sediului central, între două solicitări, au făcut o gălăgie de nedescris. Sirenele autosanitarelor au răsunat asurzitor, vreme de câteva zeci de minute, pentru că aşa au crezut angajaţii Serviciului de Ambulanţă că se vor face auziţi mai bine de guvernanţi. La protest au participat zeci de ambulanţieri şi cadre medicale, majoritatea aflaţi în timpul liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS