11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSă plătească asociaţia pentru restanţieri

Să plătească asociaţia pentru restanţieri

Firmele de repartitoare de costuri din Craiova consideră că asociaţiile de proprietari sunt obligate să plătească pentru locatarii restanţieri. În caz contrar, acestea nu mai calculează factura pentru consumul înregistrat în luna respectivă.

În timp ce toţi furnizorii de servicii „luptă“ să încheie contracte individuale cu proprietarii de apartamente din Craiova, reprezentanţii firmelor de repartitoare preferă să arunce vina în curtea asociaţiilor de proprietari. Adică, pentru serviciile de citire a repartitoarelor şi calcul al consumului să fie sigure că-şi încasează banii chiar şi pentru restanţieri. În caz contrar, ameninţă asociaţia că nu transmit facturile pentru întocmirea listelor de plată la întreţinere. Dacă iniţial au semnat contracte individuale cu proprietarii de apartamente, care au optat să-şi monteze pentru fiecare calorifer repartitoare, acum încearcă să schimbe partea contractantă. În cazul în care unii abonaţi nu le achită serviciile, este mai bine pentru firmele de repartitoare să să încheie contracte cu asociaţia de proprietari.
„Este o situaţie ingrată. Eu trebuie să plătesc sume de bani pe care nu le încasez. Unii locatari nu îşi plătesc la timp întreţinerea, uneori şi câteva luni, dar firmele de repartitoare ne cer banii pentru calcul. În caz contrar, nu ne dau factura şi nu pot să facturez consumul de energie termică. Este un adevărat război cu aceste societăţi. Asociaţia noastră este mare şi avem contracte şi cu Elsaco, ISTA şi Techem“, se plânge preşedinta Asociaţiei nr. 29 Brazda lui Novac, Elena Nemeşu.
Niciodată firma de repartitoare nu alege rezilierea contractului cu proprietarul care nu îi plăteşte prestaţiile. În acest caz, şi-ar pierde abonaţii, care renunţă în număr tot mai mare la acest mijloc de repartizare a cheltuielilor totale de încălzire pe fiecare apartament.
„Firmele de repartitoare vor să arunce responsabilitatea pe umerii asociaţiei. Ele urmăresc să scape de aceste probleme, de recuperare a banilor de la locatari, şi ne pun pe noi să facem acest lucru. Ca să nu rămânem cu facturile necalculate două luni, suntem obligaţi să facem tot felul de tertipuri pentru a împărţi banii între furnizori. Iar într-o lună, la nivelul asociaţiei, nu se încasează sută la sută de la toţi locatarii. Noi am avut probleme de acest fel cu firma ISTA“, a spus Dan Remus, preşedintele Asociaţiei nr. 16 Rovine II.

Educate să plătească

Firmele de repartitoare de costuri consideră, la rândul lor, că asociaţiile de locatari trebuie să se implice în plata datoriilor către ele, aşa cum o fac şi în cazul celorlalţi furnizori.
„Suntem un serviciu pe care asociaţiile trebuie să îl plătească. Din păcate, nu se implică, dar eu cred că am reuşit să le educăm în acest sens. Despre Asociaţia nr. 29 din Brazdă, considerăm că avem o colaborare bună. De exemplu, luna aceasta ne-au plătit pentru calculul din februarie şi martie. E drept, mai târziu. Este adevărat că atunci când nu efectuează plăţi, sistăm calculul consumului înregistrat“, a declarat reprezentantul ISTA în Craiova, Daiana Cerban.
Politici la fel de agresive practică şi celelalte firme de repartitoare de costuri din Craiova, Elsaco sau Techem, care consideră ca nefondate orice plângeri venite din partea abonaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII