19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la cancerul de piele!

Atenţie la cancerul de piele!

În judeţul Dolj, campania de depistare a celui mai grav tip de cancer de piele, melanomul malign, a adus ieri la Clinica de Dermatologie a Spitalului de Urgenţă Craiova zeci de oameni la o consultaţie gratuită de depistare a acestei boli, efectuată de medicii specialişti ai unităţii sanitare. Oamenii au venit tentaţi de ideea unei consultaţii gratuite, de dorinţa de a primi mai multe informaţii, dar, mai ales, de teama de a nu contracta această boală.
„Melanomul malign este o formă de cancer de piele foarte gravă care apare de obicei pe nevii nevocelulari (aluniţe). Apare mai frecvent la persoanele predispuse genetic, pe nevi care suferă din cauza diverselor traumatisme, fie că sunt rupţi sau îşi modifică aspectul şi structura ca urmare a expunerii îndelungate la radiaţii ultraviolete“, a explicat conf. dr. Virgil Pătraşcu, medic primar dermatolog la Spitalul de Urgenţă Craiova.
În ultimii ani, numărul cazurilor de melanom malign a crescut foarte mult din cauza modei bronzatului la mare sau la solar.
„Există acest cult al soarelui care îi determină pe oameni să stea toată ziua pe plajă fără să ţină cont de riscuri şi, mai ales, fără să se protejeze folosind creme cu factor de protecţie solară. Din acest motiv numărul cazurilor de cancer de piele s-a dublat în ultimii ani“, a precizat Pătraşcu.
Depistarea din timp a leziunii precanceroase înainte de malignizare poate salva viaţa bolnavului. De aceea este foarte important ca orice modificare a formei şi aspectului aluniţelor să fie adusă la cunoştinţa medicului dermatolog.
La campania de depistare a melanomului malign desfăşurată ieri au participat zece medici dermatologi de la Spitalul de Urgenţă, care aveau programaţi câte 15 pacienţi. Medicii se aşteptau însă ca până la sfârşitul zilei numărul celor interesaţi să fie mult mai mare.
Potrivit dr. Pătraşcu, anul trecut, în toată ţara au fost consultaţi 3.000 de oameni în cadrul campaniei de depistarea a melanomului malign. Unul din şapte pacienţi consultaţi au avut cancer de piele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII