16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistraţii vor să judece în timp ce sunt judecaţi

Magistraţii vor să judece în timp ce sunt judecaţi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi – întâmplător sau nu, în aceeaşi zi în care era arestat judecătorul doljean Laurenţiu Anghel – să analizeze solicitarea judecătorilor şi a procurorilor de a profesa şi după ce faţă de ei a început urmărirea penală.
În şedinţa din 8 aprilie 2010, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispusese convocarea adunărilor generale ale magistraţilor pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la solicitarea din petiţia intitulată „Integritate şi demnitate“, de a se interzice magistraţilor în legătură cu care s-a început urmărirea penală să mai desfăşoare activităţi specifice funcţiei. Adunările generale ale magistraţilor au statuat unanim că orice măsură împotriva judecătorului şi procurorului cu privire la care s-a început urmărirea penală (suspendare din funcţie ori interzicerea desfăşurării activităţilor specifice funcţiei de magistrat) încalcă principiile statuate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi prezumţia de nevinovăţie.
Potrivit legii, în prezent, judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii atunci când a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva sa prin ordonanţă sau rechizitoriu. Magistraţii suspendaţi sunt nevoiţi să aştepte o hotărâre definitivă şi irevocabilă, în care să fie declaraţi nevinovaţi, pentru a putea reveni la serviciu. Ei cer însă modificarea legislaţiei pentru a putea acuza ori judeca şi în timp ce sunt la rândul lor acuzaţi sau judecaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII