19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRefacerea parcurilor, la primul eşec

Refacerea parcurilor, la primul eşec

Nici o ofertă de proiectare a lucrărilor de reamenajare a parcurilor Craiovei nu a fost acceptată.

Proiectul de 54 de milioane de lei pentru amenajarea parcurilor şi grădinilor publice din Craiova a îngheţat. Expertizele şi proiectele depuse la primărie nu au primit notă de trecere, în ciuda prelungirii termenelor de ofertare. Proiectarea unor lucrări care vizează intervenţii peisagistice şi utilitare inclusiv în Parcul „Nicolae Romanescu“, al cărui proiect iniţial a fost premiat cu aur la Paris, s-a dovedit o provocare încă de la început, potenţialii candidaţi solicitând o bibliotecă de clarificări după ce au vizitat amplasamentele. Tot atunci s-a decis şi decalarea termenului de deschidere a ofertelor cu 30 de zile, până la 25 februarie. „Toţi ofertanţii au fost descalificaţi. Sunt destule motive care au determinat comisia să ia această decizie. O mare deficienţă este, de pildă, faptul că nici un studiu nu cuprinde structura lucrărilor pe niveluri, ceea ce e obligatoriu în cazul parcurilor care se întind pe cote diferite, vezi Parcul «Sfântul Dumitru»“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta nu a putut preciza când vor fi reluate demersurile pentru obţinerea studiilor şi proiectelor de reabilitare a parcurilor şi grădinilor.
Au fost cerute documentaţii pentru Parcul „Nicolae Romanescu“, Grădina „Sfântul Dumitru“, Grădina „Mihai Bravu“, Grădina Mureş, Grădina Crizantemelor şi Grădina Rovine (părculeţul).

Pomii lui Redont

Reamenajarea parcurilor şi grădinilor din Craiova este parte a Planului Integrat de Dezvoltare, Axa 1, pentru implementarea căruia municipalitatea urmează să primească aproximativ 100 de milioane de euro. Între lucrările preconizate sunt: „plantarea de specii de arbori şi arbuşti prezentaţi în planurile lui Redont, astfel încât să se păstreze caracterul romantic al parcului; gazonare peluze, platbande prin însămânţare cu amestec de seminţe gazon şi/sau gazon rulou; reamenajare cascade şi căderi apă existente; igienizare (decolmatare) lacuri amonte şi aval de lacul mare; montare bănci, coşuri de gunoi etc., nivelare şi întindere pământ vegetal şi decopertare de surplus de pământ nefertil şi degradat în urma analizelor de sol; refacerea fostelor poieniţe, precum şi a suprafeţelor acoperite cu gazon ce mărginesc salba de lacuri; reamenajarea zonei de agrement şi a pontonului existent lângă Debarcader; montare sisteme de irigare automată; montarea de ţâşnitori cu apă potabilă cu model fontă tip anii 1930-1940; reamenajarea cişmelelor existente; realizare reţele de drenuri; realizarea unui sistem de iluminat arhitectural acolo unde nu există; reamenajarea aleilor pietonale; reamenajarea intrărilor în parc şi a împrejmuirii etc“.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII