Bolnavii de cancer vor putea să facă iradieri fără să plătească. Anunţul a fost făcut vineri de conducerea Secţiei de radioterapie a Spitalului de Urgenţă Craiova, unitate sanitară în care sunt iradiaţi zilnic la acceleratorul liniar de particule între 100 şi 130 de bolnavi.
„Am fost anunţaţi vineri că Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au revenit la tariful pentru şedinţa de radioterapie din anul 2009. Bolnavii trebuie să stea liniştiţi şi să nu îşi mai facă probleme, pentru că nu va trebui să plătească“, a declarat Veronica Diţă, şeful secţiei de Radioterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Amintim că prin normele de aplicare ale contractului-cadru pe 2010, spitalele urma să primească de la 1 mai 8,5 lei pentru o şedinţă de radioterapie (faţă de 48,5 lei cât a fost în 2009), sumă care nu ar fi acoperit nici măcar cheltuielile cu întreţinerea aparaturii medicale.
Norme cu instrucţiuni de folosire
Tariful pentru şedinţa de radioterapie nu este singura gafă din normele de aplicare a contractului-cadru pe 2010 – documentul pe baza căruia cabinetele, spitalele, laboratoarele vor semna contractul de finanţare cu CAS până la 1 mai. Majoritatea laboratoarelor medicale au fost la un pas de a fi excluse de la semnarea contractelor în baza unei prevederi care încadra greşit Testul Papanicolau la „examen de secreţie vaginală“, în loc de „test citotumoral“. Din cauza acestei inadvertenţe, laboratoarele care nu făceau Testul Papanicolau nu mai puteau să obţină acreditare şi deci nu mai puteau să încheie contract cu CAS. Noroc că o minte luminată din MS sau CNAS şi-a dat seama şi a reparat greşeala.
S-a revenit şi asupra deciziei care condiţiona semnarea contractelor pentru laboratoare medicale şi radiologie de certificarea ISO. „Laboratoarele care nu au această certificare au obţinut o derogare cu condiţia încheierii unui contract cu o firmă de service“, a declarat dr. Mihaela Tătaru Abagiu, managerul Spitalului „Filantropia“ din Craiova. În această situaţie s-au aflat Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul „Filantropia“ Craiova şi spitalele din Băileşti, Filiaşi, Segarcea şi Dăbuleni.
S-a revenit, de asemenea, şi asupra deciziei care obliga medicii să aibă un singur contract în ambulatoriul de specialitate cu CAS.
După toate aceste modificări care i-au bulversat pe medici, CNAS a emis instrucţiunile de folosire a contractului-cadru şi normelor, un fel de ghid prin care medicii sunt ajutaţi să se orienteze mai uşor prin haosul birocratic de neimaginat care a devenit contractul-cadru pe 2010.