14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere, sub tensiune

Electroputere, sub tensiune

Negocierile privind un nou val de concedieri vor începe după şedinţa AGA din această lună. Varianta conducerii: 500 de persoane. Varianta sindicatului: 200 – 250 de persoane.

Electroputere Craiova va trece la negocieri cu sindicatul privind un noul val de disponibilizări, imediat după şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), care va avea loc la sfârşitul acestei luni, a anunţat directorul general al societăţii, Adrian Dumitriu. „În această perioadă, piaţa contractelor este în stand-by. Am avut şi avem în continuare nenumărate discuţii cu delegaţii străine în legătură cu parteneriatele pe care le putem încheia în domeniul producţiei, însă în prezent sunt doar planuri. Am discutat cu două firme importante din Spania, dar şi cu alte companii cunoscute pe piaţa internaţională, ca Alstom, Bombardier sau Siemens. Toţi vor să conteze pe noi pentru colaborări atunci când piaţa contractelor va fi deblocată. Toţi aşteaptă ca firmele şi guvernele să depăşească această criză şi să lanseze noi comenzi. În condiţiile în care aceste planuri nu se vor concretiza în următoarea perioadă, vom fi nevoiţi să recurgem la disponibilizări, pentru că nu avem nevoie de personalul din zonele neproductive. În prezent, circa 80% din producţie este asigurată de fabrica de transformatoare de mare capacitate (TRAFO)“, a declarat Adrian Dumitriu. Directorul Electroputere a anunţat la începutul acestui an că societatea craioveană ar putea concedia alţi 500 de salariaţi, după ce anul trecut a mai trimis acasă aproximativ 500 de angajaţi. În aceste condiţii, societatea, proiectată iniţial pentru 15.000 de oameni, ar ajunge la doar 1.500 de lucrători.

Negocierile se anunţă tensionate

În anii '80, societatea olteană avea 11.200 de salariaţi. Societatea a fost înfiinţată în 1949, pe locul unei foste fabrici germane, din care se mai păstrează şi azi urme, în secţia de topitorie, desfiinţată însă în ultima perioadă. Obiectul principal de activitate îl constituie transformatoarele de mare putere, care au avut şi cea mai mare căutare deoarece sunt bune şi se fabrică la preţuri relativ mici, faţă de cele de pe piaţa internaţională. În această zonă lucrează cei mai mulţi salariaţi – 800. Treptat însă, societatea a fost îmbogăţită şi cu alte fabrici: topitorie, sculărie, motoare electrice rotative, aparataj şi locomotive. Multe dintre secţii au fost gândite pentru producţie integrată, lucru care nu se mai practică în economia de astăzi. Cu toate că deveniseră necompetitive din punct de vedere economic, ele au fost păstrate din considerente sociale.
Locomotivele produse aici, care alcătuiesc şi în prezent parcul CFR, deveniseră în anii ’80 perla societăţii.
Cu toate că multe dintre locomotive au nevoie de revizii şi reparaţii, CFR nu are banii necesari pentru a lansa comenzile. În plus, piaţa reparaţiilor de locomotive include la ora actuală circa 40 de competitori.
Negocierile în vederea ajustărilor de personal se anunţă destul de tensionate, mai ales că liderul sindicatului, Aurel Bojenoiu, spune că nu concepe mai mult de 200 – 250 de disponibilizaţi. „Lucrurile nu merg bine în multe zone şi este posibil să se ajungă la disponibilizări. Dar eu spun că numărul de 500 este nereal. Dacă nu se realizează anumite contracte, este posibil să se disponibilizeze 200 – 250 de oameni“, a afirmat Bojenoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII