20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasterplanul de gestionare a deşeurilor, blocat în proceduri

Masterplanul de gestionare a deşeurilor, blocat în proceduri

Administraţiile fruntaşe ale Doljului au termen până la jumătatea lunii aprilie să găsească o soluţie comun acceptată pentru implementarea masterplanului de gestionare a deşeurilor în judeţ.

La începutul acestei săptămâni, la Bucureşti a avut loc o întâlnire între conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu“, reprezentată de Doina Franţ, şi mai-marii administraţiei publice din Dolj, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, şi viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă. Scopul discuţiilor a fost găsirea unei soluţii pentru deblocarea planului integrat care ar trebui să rezolve problema deşeurilor în judeţul Dolj.
Masterplanul de gestionare a deşeurilor, un proiect finanţat prin fonduri europene, s-a „împiedicat“ de o lungă serie de probleme de-a lungul timpului şi cu cât creşte perioada de timp până se implementează, cu atât mai grav devine „exodul gunoiului către câmpurile de la marginea drumurilor sau apele din Dolj“, după cum a declarat prefectul Eugen Georgescu.
Planul integrat a fost proiectat pe baza gropii conforme de la Mofleni, unde ar fi trebuit aduse toate deşeurile menajere şi industriale din judeţ prin intermediul a cinci staţii de transfer. „Mulţi cetăţeni s-ar putea declara nemulţumiţi de faptul că la doi kilometri şi jumătate de municipiu, lângă noul parc, se aduc toate gunoaiele din judeţ“, a declarat prefectul Georgescu. Instituţia pe care acesta o conduce a declarat nelegală hotărârea Consiliului Local Craiova prin care municipiul a încercat să iasă din asociaţia de dezvoltare intercomunitară ECODOLJ. Autorităţile iau în considerare găsirea unui alt loc pentru amenajarea unei gropi de gunoi care să preia deşeurile din judeţ. Propunerile de până acum în acest sens sunt terenuri în zona localităţilor Sopot, Predeşti, Breasta sau Malu Mare. „În perioada următoare, trebuie să verificăm amplasamentele propuse, iar toate documentele trebuie modificate. Consiliul judeţean trebuie să emită o scrisoare de revizuire a documentaţiei de către consultant. Ar fi o mare prostie dacă nu s-ar implementa acest plan integrat de gestionare a deşeurilor, dar trebuie rezolvate problema transportului şi depozitării. Între timp, trebuie să emitem ordine pentru a încerca să oprim acest exod al gunoiului“, a declarat Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII