11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateActivităţi preventive ale pompierilor mehedinţeni la lăcaşurile de cult

Activităţi preventive ale pompierilor mehedinţeni la lăcaşurile de cult

În perioada 31 martie – 2 aprilie, premergătoare sărbătorilor pascale, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU „Drobeta” va organiza controale de prevenire a incendiilor la obiective de cult din judeţ. Activităţile preventive se vor derula în scopul înlăturării deficienţelor constatate şi reducerii riscurilor, instruirii persoanelor ce slujesc în lăcaşurile de cult, asupra regulilor şi măsurilor ce trebuie respectate pe timpul manifestărilor cu afluenţă mare de public, precum şi în scopul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale persoanelor vinovate de săvârşirea acestora.
Controalele  se vor desfăşura după următorul program:      
În data de 31 martie se vor verifica lăcaşurile de cult situate pe următoarele trasee: Mănăstirea „Sf. Ana”- Biserica Catolică -Biserica Tufări -Biserica Orşova Nord,  Biserica Eşelniţa; Mănăstirea „Topolniţa”- Izvorul Bîrzii- Malovăţ- Schinteieşti; Mănăstirea „Baia de Aramă” – Negoieşti- Titerleşti- Mărăşeşti,  Tarniţa- Obârşia Cloşani; Mănăstirea „Strehaia” – Mănăstirea „Gura Motrului”, Tâmna, Ciochiuţa, Butoieşti, Prunişor; Mănăstirea „Cerneţi”- Şimian- Piatra Albă- Husnicioara.
Pe 1 aprilie verficările vor viza lăcaşurile de cult de pe următoarele trasee: Pătulele-Gruia-Pristol- Gârla Mare- Cujmir; Ciovîrnăşani- Căzăneşti –Corcova- Broşteni- Floreşti; Magheru-Brezniţa Ocol- Bunoaica-Cireşu-Iloviţa; Mânăstirea Vodiţa- Schela Nouă- Dudaşul Schelei- Gura Văii; Rogova -Vînju Mare- Oreviţa Mare- Nicolae Bălcescu.
Pe 2 aprile se vor verifica lăcaşurile de cult situate pe următoarele trasee: Biserica „Maioreasa”- Biserica „Naşterea Domnului”  (Catedrala Episcopală); Biserica „Sf. Mihail” (Cet Nord)-Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” (Grecescu); Biserica Calea Tîrgu Jiului Biserica Sfântul Dumitru; Biserica „Naşterea Maicii Domnului” – Biserica „Sfântul Gheorghe”(Biserica Nouă); Biserica „Sf.Dumitru” – Biserica  „Sf. Ilie Tesviteanul”.
Pe timpul controalelor, pompierii vor urmări:
– amenajarea şi modul de amplasare a locurilor de ardere a lumânărilor;
– starea căilor de acces spre lăcaşurile de cult şi în interiorul acestora;
– modul de fixare a covoarelor de pardoseală şi eliminarea celor de pe căile de  acces-evacuare;
– exploatarea instalaţiilor utilitare (electrice, încălzire – climatizare, gaze);
– existenţa şi întreţinerea corespunzătoare a instalaţiilor de paratrăsnet;
– respectarea regulilor privind utilizarea focului deschis;
– modul de exploatare a sistemelor locale de încălzire(sobe cu/fără acumulare de căldură);
– asigurarea dotării cu stingătoare de incendiu şi a unei rezerve de 200 l apă;
– marcarea şi menţinerea permanent liberă a căilor de evacuare şi intervenţie în caz de incendiu;
Pentru evitarea unor evenimente neplăcute, dar şi pentru asigurarea unui înalt grad de protecţie la foc, premergător şi pe perioada desfăşurării manifestărilor religioase cu public numeros, cadrele Inspecţiei de Prevenire recomandă slujitorilor bisericilor, mânăstirilor şi schiturilor dar şi cetăţenilor, să asigure şi să respecte măsurile elementare de apărare împotriva incendiilor:
– accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult se permite în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării producerii de accidente.
– uşile de acces şi evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi, se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.
– pParcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesioniste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă la un eventual incendiu.
Se asigură supravegherea sobelor şi a celorlalte mijloace de încălzire cu/fără acumulare de căldură, din lăcaşul de cult, pe tot timpul funcţionării şi se întrerupe alimentarea acestora înainte de începerea slujbelor religioase.
Mijloacele de încălzire se amplasează la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau mobilierul combustibile.
Se asigură întreţinerea corespunzătoare, verificarea periodică şi remedierea tuturor defecţiunilor de la instalaţiile electrice, sisteme de încălzire utilizate, aparatele de preparat şi încălzit hrana şi coşurile de fum de către personal autorizat.
Se asigură amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip sau apă care vor fi supravegheate pe toată durata menţinerii aprinse a acestora.
Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşului de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.
Se instruiesc persoanele cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mănăstirilor sau aparţinând acesteia, precum şi persoanele cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenirea incendiilor  la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis, cât şi privind interdicţia fumatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS