Apel în dosarul Ionuţ Dinu

Autori


Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova trebuie să elucideze anumite aspecte lăsate nelămurite de magistratul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj, în dosarul lui Ionuţ Dinu, care a împuşcat-o în cap pe Alexandra Iancu.

Peste o săptămână, va începe la Curtea de Apel Craiova judecarea apelului formulat atât de Parchet, cât şi de tatăl victimei în dosarul de omor întocmit pe numele tânărului craiovean Cristian Ionuţ Dinu, fiul poliţistului Nelu Dinu de la Secţia 1 Poliţie Craiova. În cursul procesului care va urma, judecătorii acestei instanţe trebuie să lămurească mai multe aspecte pe care Tribunalul Dolj, prin judecătorul Laurenţiu Anghel, nu le-a elucidat în primă instanţă.

Fapta

Tragedia în urma căreia a fost deferit justiţiei Cristian Ionuţ Dinu, de 21 de ani, s-a petrecut în dimineaţa zilei de 25 iunie 2009, în vila familiei Dinu, situată pe strada Jieţului din Craiova. În camera ei de la etaj, Mădălina Dinu, fiica proprietarilor, învăţa pentru bacalaureat împreună cu colega ei de clasă, Alexandra Iancu, de 18 ani, din comuna Celaru, judeţul Dolj. Fetele stăteau în pat, cu spatele la uşa deschisă a camerei. Între timp, Ionuţ Dinu, fratele Alexandrei, a luat din rastel puşca de tir cu glonţ pe care tatăl lui o deţinea în mod legal şi, de pe hol, a tras un foc de armă către fete, nimerind-o direct în cap pe Alexandra Iancu. Victima a fost grav rănită, decedând a doua zi, la Spitalul de Urgenţă din Craiova.

În faţa procurorilor, Ionuţ Dinu a susţinut că, în timp ce trecea pe hol, prin dreptul camerei în care învăţau fetele, s-a împiedicat de papuci şi s-a dezechilibrat, moment în care, din greşeală, a atins trăgaciul armei, iar puşca – având glonţ pe ţeavă şi fiind dezasigurată – s-a descărcat accidental.

În urma expertizei balistice şi traseologice, s-a stabilit că arma nu s-a descărcat accidental, iar traiectoria glonţului a fost descendentă, ca şi când tânărul ar fi ţintit cu arma la ochi. În baza acestor probe, procurorul anchetator de la Parchetul Tribunalului Dolj a considerat că Ionuţ Dinu se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor. Pe baza acestei acuzaţii, tânărul a fost arestat preventiv începând cu 29 iunie 2009, iar ulterior a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Sancţiunea

Judecând dosarul în primă instanţă, magistratul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj a avut o opinie total diferită de cea a procurorului în acest caz.

Procurorul a susţinut în rechizitoriu că fapta a fost săvârşită cu intenţie indirectă (infractorul prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui), încadrând fapta ca omor. În schimb, preşedintele completului de judecată a considerat că tânărul a săvârşit fapta din culpă (infractorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce). De aceea, prin sentinţa pronunţată pe 1 februarie 2010, judecătorul a schimbat încadrarea juridică a faptei săvârşite de inculpat din infracţiunea de omor (sancţionată de Codul Penal cu închisoare de la 10 la 20 de ani) într-o formă de ucidere din culpă (pedepsită cu închisoare de la doi la şapte ani).

„Analizând probatoriul administrat în cauză atât în faza de urmărire penală, cât şi aceea de cercetare judecătorească, instanţa constată că activitatea iniţială desfăşurată de inculpat, respectiv aceea de a lua arma din rastel, este rezultatul solicitării telefonice a tatălui său, Dinu Nelu. Ulterior, manevrarea greşită a acestei arme de  către inculpat a condus la eliberarea proiectilului aflat pe ţeavă şi împuşcarea în cap a victimei Iancu Ioana Alexandra, producându-i leziuni care au condus  la decesul acesteia. Este de necontestat faptul că inculpatul a manevrat respectiva armă de tir şi că a apăsat trăgaciul acesteia, aspect recunoscut şi de acesta. De asemenea, este de necontestat şi faptul că inculpatul a acţionat cu vinovăţie faţă de rezultatul  produs: moartea victimei. Instanţa, spre deosebire de procuror, are o altă opinie cu privire la forma de vinovăţie cu care a acţionat inculpatul în momentul săvârşirii faptei“, a menţionat judecătorul în motivarea sentinţei pe care a pronunţat-o.

Ionuţ Cristian Dinu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi la doi ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Inculpatul urma să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare.


„Având în vedere vârsta fragedă a inculpatului, faptul că acesta a stat în arest preventiv şapte luni, gradul său de instrucţie, aspecte care îi permit să conştientizeze gravitatea faptelor săvârşite şi consecinţele acestora, precum şi efectul coercitiv  al pedepsei, instanţa apreciază că scopul educativ-preventiv al acesteia poate fi atins şi fără executarea pedepsei în regim de detenţie“, a concluzionat judecătorul, dispunând suspendarea executării pedepsei. Prin aceeaşi sentinţă, din 1 februarie, judecătorul a decis punerea de îndată în libertate a inculpatului.

Cu privire la latura civilă, instanţa l-a obligat pe inculpat la plata către Mihai Iancu, tatăl victimei, a 15.000 de lei daune materiale, plus încă 35.000 de lei cu titlu de daune morale pentru uciderea fiicei acestuia.

Apelul

Atât Parchetul, cât şi tatăl victimei au făcut apel împotriva sentinţei pronunţate de tribunal. Primul termen pentru judecarea apelului este fixat pe 29 martie 2010.

Aspectul esenţial pe care trebuie să-l lămurească judecătorii de la Curtea de Apel Craiova cu ocazia judecării apelului este acela al formei de vinovăţie cu care a acţionat inculpatul Ionuţ Dinu. Chestiunea este una de fineţe juridică şi de ea depinde, până la urmă, nu doar încadrarea juridică a faptei, ci şi cuantumul sancţiunii, ba chiar şi posibilitatea suspendării sau nu a executării pedepsei.

N-a fost lămurit la tribunal nici aspectul legat de faptul că arma avea glonţ pe ţeavă. În această privinţă, tatăl inculpatului, agentul de poliţie Nelu Dinu, a dat în faţa anchetatorilor declaraţii contradictorii. Într-o primă declaraţie – pe 25.06.2009 – a susţinut că nu mai folosise respectiva armă de ani buni, pentru ca ulterior – pe 16.09.2009 – să declare că a folosit acea armă pe 23.06.2009, cu doar două zile înainte de tragedie, când trăsese cu ea la locuinţa finului său, Virgil Ştefan Trancă, din satul Preajba, şi atunci ar fi uitat glonţul pe ţeavă.

Trebuie totodată clarificată şi o altă neconcordanţă dintre declaraţii. Poliţistul Nelu Dinu a susţinut că el i-a spus fiului său să ia arma din rastelul metalic şi să i-o aducă jos, pentru a o lua să o ducă la reparat.

„Mijloacele de probă administrate în cauză nu conduc în nici o măsură la concluzia că inculpatul ar fi luat arma din rastel în alt scop decât ca urmare a solicitării tatălui său ori că ar fi acceptat vreun moment posibilitatea producerii rezultatului mai grav, în condiţiile în care între inculpat şi victimă au existat întotdeauna cele mai bune relaţii, iar aceasta din urmă se afla aşezată în pat, lângă sora inculpatului, într-o poziţie (cu capul lângă şoldul sorei inculpatului) în care, chiar şi pentru un bun ţintaş, ar fi fost greu de realizat lovitura produsă“, a menţionat judecătorul în hotărârea pe care a dat-o.

Potrivit expertizei, arma nu avea însă nici o defecţiune, iar jandarmul Ion Stîngă, care se afla în ziua respectivă în serviciu de patrulare cu Nelu Dinu, a susţinut că, în momentul în care Ionuţ Dinu îi telefonase tatălui său să-i spună ce s-a întâmplat, poliţistul i-a reproşat fiului: „Ce ai căutat să umbli tu cu arma?“. O astfel de depoziţie din partea jandarmului punea sub semnul întrebării varianta tatălui, lăsând să se creadă că Ionuţ Dinu luase arma din proprie iniţiativă. Poliţistul Dinu a făcut plângere penală pentru mărturie mincinoasă împotriva jandarmului Stîngă, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a soluţionat cazul cu neînceperea urmăririi penale, validând astfel mărturia jandarmului.Comenteaza acum

15 Comentarii

 1. bye said:

  SOLOMOANE VINO BAH SA TE JUDECE LA CRAIOVA CA ASTIA NICI PT OMOR NU TE BAGA LA PUSCARIE DACA DAI BANUL DAR MATA CA AI LUAT SHPAGA ACOLO CATEVA MILIOANE DE EURO, AICI VII DAI DERPTUL SI SCAPI,,, NU AI VAZUT CA TOTI STRAMUTA PROCESELE LA CRAIOVA ,,,,, UITASEM,,, SI UCIGASUL CU FERRARI TOT AICI A SCPAT, LEO DE LA STREHAIA TOT MAGISTRATUL ANCHEL LA SCAPAT, NEVASTA LUI PAUNESCU A OMORAT 3 PERSOANE ETC,,, SAU INVENTAT SI BANCURI CU MAGISTRATII CRAIOVENI, TOTI SUNT PATATI CU SANGE NEVINOVAT, SA VA BATA D-ZEU BESTIILOR,

 2. ioooo said:

  frate io inteleg cand e vb de o mica coruptie de o jmenarie mica ca deh suntem olteni cea mai proasta natie de romani ,corupti si mincinosi ,dar bre cand e vb de crima nu te mai joci cu vrajeala nu te mai joci cu incadrarea juridica cu finetea ,vrajeli de genu asta si credeti ca unu de 21 de ani care scapa cu crima se pocaieste? sa fim seriosi ala se lauda ca si-a obtinut permisul de jmecher la varsta hormonilor sa scapi cu crima nu te duce nicicum la ceva bun ,n-ar fi nici o surpriza sa mai auzim de baiatu asta peste ani ,familia poate crede ca ii face un bine ,am inteles ca au fost niste mici scapari din partea sorei ,insa de fapt il ingroapa mai rau ,am vazut cu totii ce bine i-a facut COVEI lui fisu ca l-a scapat de parnaie ,prostauu a dat-o mai rau si de fapt nu s-a oprit vreodata ,nu consider ca instanta i-ar face vreu rau daca i-ar da 10 ani cu executare ,invata baiatu o meserie citeste biblia cu buna purtare iese pana in 30 de ani si are toata viata inainte ,iar sumele platite daune tatului victimei sunt hilare ,pai astia nu mai fac si ei niste actualizari ??? ce naiba o viata de om 500 de mil face? salaru pe 3-4 luni al unui judecator? sau pensia frunui magistrat jmecher? vb aici de bani publici nu spagi si altele ,ce naiba de legi sunt in tara asta? societatea a cheltuit cu fata respectiva sanatate invatamant ,ce recuperam de pe urma unui tampit? bani aruncati pe geam pe parnaia lui ? sa bage mare 10 ani la munca in inchisoare fara plata sau daca nu tacsu sa plateasca statului cateva sute de mil si apoi daune materiale si morale pt tatal victimei macar o casa ca la viitorul puradel sa nu mai fie nevoit omu sa-l trimita in gazda cu astfel de animale fara minte .

 3. puiu said:

  incredibil!!! doar la noi se poate intampla asa ceva! si eu care ma laud peste tot ca noi oltenii suntem cei mai rasariti dintre romani, mi-e jena!

 4. eu said:

  vai de noi imi este rusine sa spun ca sunt craiovianca avem niste magistrati de **** si foarte corupti ptr crima este liber si solomon arestat ptr ca a facut o minune din craiova bravo tinetio tot asa si veti vedea ca o sa ne omoram si ptr o bucata de paine ca de saracia care este si legile blande vom vedea numai morti la orce colt de strada bravo craiova bravo bun procoror

 5. Pentru "eu" said:

  Si mie, craiovean fiind, mi-e rusine că am o concitadina care e atat de “desteapta” incat scrie “craiovianca”, “tinetio”, “orce” si “procoror”…

 6. NUTEINTERESEAZA said:

  Dar pentru domnul politist Dinu nu aveti cumva un loc in beci, pentru ca asa stiam ca se procedeza pt marturie mincinoasa si impiedicarea justitiei, dar nu, pentru politist nu exista lege, el se afla mereu mai presus decat legea. Cum te-ai fi simtit domnule politist daca era invers, daca in locul acelei fete era fiica ta, iar ucigasul era fratele fetei de la tara??
  i-ai fi bagat la puscarie tot neamul. Pe taso pe masa, pe toti care ti-ar fi stata in cale sa te razbuni. Jandarmul avea dreptate, iar daca ar fii fost o expertiza corecta s-ar fi gasit inregistrarea telefonica, in care ii cereai fiului sa itiaduca arma, pentreu ca stim ca toti suntem monitorizati ,iar voi politistii in special.
  Ai cam tras niste sfori DOMNULE POLITIST, CARE ESTI PLATIT DIN BANII NOSTRI !!!!!!

 7. niki said:

  Ionuţ,nu pune la suflet rautăţile.Ştim că nu eşti vinovat.Judele Anghel te susţine şi bine face.O să scapi.Lumea e rea şi invidioasă.

 8. ptr hotii romaniei said:

  cea mai nespalata justitie din lume este in romania.imi este scarba sa citesc acest articol despre hotii din magistratura.mare rusine.ptr un pachet de biscuiti faci doi trei ani de puscarie iar ptr crima te premiaza astia cu premiul oscar ptr cea mai frumoasa crima a anului.ar trebui sa_i dea si o vacanta in insulele caraibe dupa cosmarul suferit si trauma prin care a trecut acest baiat nevinovat,iar tatal fetei obligat sa_i plateasca un miliard ptr tupeul care la avut de a face contestatie.tare mult imi doresc sa vad si ziua cand romanii sau tiganii ii vor nimici pe acesti criminali de magistrati sa le piara pofta de a lua decizii dupa bunul plac.are sa se intamle ptr ca butoiul este pe pulbere.o mica scanteie si bummmm.atentie mare criminalilor,ca nu mai e mult.

 9. PAREREA MEA said:

  Am urmarit aceasta intamplare din ziar si nu i-mi vine sa cred ca pt asemenea lucru, ca este direct ca este indirect nu stiu cum s-a produs dar din ce am citit pana acum din diversele articole publicate in acest ziar nu pot sa cred ei vor ca acest baiat sa faca cel mult 3 ani de puscarie din care poate o sa faca chiar 1 an jumatate ca este la prima abatere s-au ma rog se face cuminte acolo si este eliberat mai devreme si omul acela care a ramas fara un copil sa ia acei bani drept daune nu stiu de care ca de la noi se poarta :HAI MAH IA BANII ASTIA SI TACI ” si sa-si vada de ale lui si inculpatul termina puscaria face cat face se casatoreste i-si face o familie e fericit si toate bune .Am citit o remarca mai sus ca daca era invers .daca era invers VA DATI SEAMA ce se intampla ca militianul i-si folosea toate resursele de care dispunea pt ca respectivul sa ia maxim din treaba asta.
  EU VREAU SA FIE TRANSPARENTA IN ACEST SI VREAU CA ACEST ZIAR PE CAR IL CITESC CU PLACERE SA SCRIE TOT TIMPUL DE CATE ORI SE INTAMPLA CEVA IN LEGATURA CU ACEST CAZ CARE ESTE ABSOLUT INCREDIBIL PRIN NATURA FAPTEI SI INCULPATUL SA PRIMESCA PEDEAPSA MAXIMA, 25 DE ANII SA STEA ACOLO SA VADA CUM E SI O SA AIBA MAI MULT TIMP SA REFLECTE LA CEA FACUT chiar daca am citit ca cineva mai sus il incuraja spunandui ca LUMEA E REA SI INVIDIOSA pe ce este lumea invidioasa ca nu e altul in locul lui sa faca pucarie la modul :”BAH CE-ASI VREA SA FIU IN LOCUL ALUIA SA MA DUC EU LA PUSCARIE CA DA BINE, INTELEGI” nu e lumea rea JUSTITIA ESTE CORUPTA SI INFLUENTABILA SI SE FACE PE PILE TOATA TREABA SI NU NUMAI IN JUSTITIE PESTE TOT “CA EU CUNOSC PE ALA,ALA CUNOASTE PE NU STIU CINE SI UITE ASA E LA NOI” si de aceea nu merge nimic cum trebuie.
  .

 10. radu said:

  Este bine sa fie echipe mixte politie- jandarmi ca sa mai respecte si politisti legea de frica jandarmilor care sunt corecti dupa cite se pare. Cum este posibil sa ai asemenea tupeu sa minti si apoi sa-l acuzi pe jandarm ca minte .Jandarmul ar trebui sa-l dea el acum in judecata pt ca la acuzat de minciuna

 11. xxx said:

  ba !
  voi stiti ca politistul dinu are salariu de merit !!!
  la avut in 2009 si cica nu se pot taia salariile de merit pe 2010,conform legi unice cine a avut salariu de merit in 2009 ramane cu el toata viataaaaaaaaaaaaaaaa aaaa
  Rusine celor de la politie

 12. jigodii de militieni si "judecatori" maidanezi said:

  are si vila în Craiova. Iar fata pe care a ucis-o fiu-sau era dintr-o familie saraca. 10 000 de euro pentru viata ei si criminalul fara puscarie. Si militianul asta are-l da în judecata pe jandarm…. , care minte ca i-a cerut lui fiu-sau sa duca arma la curatat (si asta s-a dovedit a fi minciuna), deci… militianul asta mai este înca în functie…. Pai nu trebuie sa-ti faci dreptate singur ? Sa-i ucizi si tu fata militianului si pe copiii judecatorului Anghel ? Si sa fi achitat si sa-i dai militianului 10 000 euro despagubire pentru ca i-ai ucis fata.

 13. al meu said:

  vorbiti fara sa stiti ce si despre ce vorbiti………nu e atat de usor sa judeci pe cineva,sa stabilesti soarta cuiva si mai ales sa stii exact ce s-a intamplat acolo. Asta doar Dumnezeu poate sa o stie iar oamenii ,adica judecatorii pot doar sa dea o sentinta. Eu sunt convinsa ca sentinta data este una dintre cele mai corecte si ca nici voua,astora care stiti decat sa faceti comentarii rautacioase nu v-ar fi atat de usor sa va jucati cu viata cuiva. Intr-adevar, amurit un om, o fata dar nimeni nu vrut sa se intample asta,nu a fost o crima pasionala unde deja vorbim de altceva si de o alta incadrare……….a fost o greseala,o eroare, dar ce sa facem acum???Haideti sa-l omoram si pe baiat poate asa se face dreptatea in mintea voastra…..pacat de voi cei care vorbiti fara sa va ganditi mai mult…pacat de cea care a murit…dar totusi suntem oameni si rationam…haideti sa facem niste diferente.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 martie 2010

Actualitate

» Craiova: Fata şi băieţii deştepţi…
» Craiova: Nereguli cu fondurile pentru cancer
» Sprijin în justiţie pentru Lili Schutz?
» Craiova şi Ecodolj, divorţ în instanţă
» Jaful de la Şimnic, la final
» Atenţie, au apărut motocicliştii pe străzi!
» Satul românesc renaşte…, dar mai încet
» DNA: Voicu a intervenit şi pentru Oprişan, Manuela Mitrea, Maria Schutz şi Ludovic Orban
» De ce se scumpeşte benzina
» Pentru unii mineri preavize, pentru alţii tichete-cadou
» 200 de dascăli doljeni vor picheta prefectura
» Târgu Jiu: 900 de cereri pentru ajutoare de Paşti
» Funcţionarii greci pot încasa 16 salarii pe an
» Curtea de Conturi reclamă dezmăţul bugetar
» Apel în dosarul Ionuţ Dinu

Local

» Răniţi pe motocicletă
» Show-ul canin
» Cum să ajungi la cer
» Arestat pentru whisky contrafăcut
» Fiul lui Caiac, prins cu „prafuri“ şi fără permis
» Poluare la Piatra Olt
» Copilul din cârcă

Dolj

» Dascălii doljeni nu mai trec notele în catalog

Gorj

» O firmă din China vrea să investească într-un grup energetic
» Zeci de părinţi şi elevi au protestat în faţa Prefecturii Gorj

Sport

» Ştiinţa respiră
» Visul continuă
» Găzarii, stopaţi la Deva
» Rău, dar un pic mai bine
» Eto’o a rămas fără maşină
» Fabio Capello, premiat în Marea Britanie
» Di Matteo este mulţumit de Tamaş
» Olăroiu îl vrea pe Mutu
» Marica s-a trezit
» Tecău şi Bozoljac au câştigat turneul de la Marrakech
» Viborg s-a revanşat cu Oltchim
» Doar fetele s-au impus

Bani & Afaceri

» Creşte suprafaţa împădurită din Dolj
» Complexul Energetic Craiova nu are prime prevăzute în contract
» Oltenia, finanţată cu 8,5 milioane de euro
» Străzi fără stăpân

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» În lumea teatrului, la braţ cu Radu Beligan

Opinii

» Din nou despre Grecia; de data aceasta cu Videanu

Top