Afacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova

Autori


Oficiul European de Luptă Antifraudă anchetează o afacere cu băieţi deştepţi din energie. Cum riscă România să piardă 22 de milioane de euro şi sancţiuni de la Bruxelles după model bulgăresc.

Dan Tapalagă,

Ioana Morovan HotNews.ro

 

 Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) anchetează în România modul de atribuire a unui contract în valoare de zeci de milioane de euro, care vizează modernizarea Complexului Energetic de la Craiova, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. OLAF confirmă că investighează posibile nereguli, fără a furniza date suplimentare. E vorba de un contract de desulfurare a gazelor, câştigat iniţial de filiala italiană a grupului francez Alstom Power.

Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor a descalificat însă Alstom, în urma contestaţiei formulate de consorţiul italo-chinezo-român Idreco – Insigma – Romelectro. Idreco – Insigma a mai fost implicată recent într-un scandal de fraudă în Bulgaria. Şi aici a început o anchetă OLAF, Bulgaria riscând şi ea să piardă fonduri europene în valoare de zeci de milioane de euro.

Ancheta Oficiului Antifraudă

 „OLAF confirmă că a deschis o anchetă în urma sesizărilor privind posibile nereguli săvârşite în procesul de licitaţie urmat în alocarea fondurilor destinate anumitor lucrări programate a fi efectuate la Complexul Energetic Craiova. Cu toate acestea, având în vedere că este o investigaţie în curs şi având în vedere cerinţa păstrării secretului administrativ şi judiciar, OLAF nu poate face nici un comentariu în acest moment“, a declarat pentru HotNews.ro Agnes Horvath, purtătorul de cuvânt al Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Un contract generos

 Contractul a fost atribuit în iunie 2009 consorţiului Idreco – Insigma – Romelectro (italo-chinezo-român), deşi iniţial licitaţia fusese câştigată de filiala italiană a grupului francez Alstom, care oferise un preţ mai bun (52,2 milioane de euro, faţă de 57,4 milioane, oferta consorţiului italo-chinezo-român). E vorba de un contract de achiziţie publică denumit „Instalaţie comună de desulfurare gaze de ardere la blocurile 1 şi 2 SE Craiova II“.  Finanţarea lucrărilor de modernizare a Complexului Energetic de la Craiova se face prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 22 de milioane de euro, restul banilor urmând să fie asiguraţi prin credite bancare.

Consorţiul Idreco – Insigma – Romelectro a făcut contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Prin decizia din 27 iulie 2009, CNSAC a descalificat grupul francez Alstrom. Francezii au contestat decizia în instanţă, procesul fiind în curs de judecare la Tribunalul Cluj.

Transfer bizar de la stat la privat


 În momentul demarării licitaţiei, director general al Complexului Energetic Craiova era Corneliu Diţescu, membru în comisia de evaluare a ofertelor. La câteva luni după contestaţia la CNSC, care a admis plângerea consorţiului Idreco – Insigma – Romelectro, prin care cerea descalificarea francezilor de la Alstom, Corneliu Diţescu pleacă de la stat şi se angajează la Romelectro, firma din consorţiu care pretinde că a câştigat licitaţia. Din octombrie 2009, Diţescu deţine funcţia de administrator la Romelectro – sucursala Craiova. Contactat de HotNews.ro, Diţescu a refuzat să comenteze dacă e corect ca organizatorul licitaţiei să se angajeze ulterior la una dintre companiile care au participat la licitaţie. „Cred că orice om are dreptul să muncească, undeva, ca salariat. Nu mi se pare absolut nimic incorect să lucrez undeva, ca salariat în România. N-am ce să comentez în plus“, a declarat Diţescu.

Cine e în spatele Romelectro?

 Potrivit unei investigaţii realizate de EVZ în 2007, Romelectro e o companie aflată în cercul de relaţii al fostului ministru al industriilor din guvernarea Năstase, Dan Ioan Popescu (DIP). Potrivit unei note SRI citate de EVZ, Romelectro a fost alimentată cu contracte în valoare de 370 de milioane de euro de la stat, în perioada mandatului său. DIP a relatat pentru EVZ că a lucrat în Comitetul Central, organismul principal al Partidului Comunist Român, unde a coordonat activitatea companiilor de comerţ exterior. Deşi aceste firme erau paravanele Securităţii, Dan Ioan Popescu neagă vreo legătură cu organul opresiv al PCR.

Scandal la indigo după model bulgăresc

Consorţiul italo-chinez Idreco – Insigma a generat recent un scandal similar în Bulgaria. După ce a câştigat licitaţia pentru investiţii similare (echipamente de desulfurare) la centrala termoelectrică Maritsa Est 2, OLAF a început o anchetă. Bulgaria riscă să piardă 34 de milioane de euro fonduri europene şi o finanţare BERD în valoare de 36 de milioane de euro, bani destinaţi modernizării termocentralei. „Consorţiul italo-chinez Idreco – Insigma nu a fost tocmai cinstit în timpul procedurii de licitaţie, atunci când ne-a prezentat experienţa anterioară în realizarea de proiecte similare de desulfurare, ceea ce ne pricinuieşte acum mari probleme“, a declarat recent ministrul bulgar al economiei, Traicho Traikov.

Ce riscă România?

 Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să reducă emisiile de poluanţi proveniţi din instalaţii mari de ardere. În cazul Complexului Energetic Craiova, termenul de conformare cu valorile-limită de emisie de dioxid de sulf (SO2) este 31.12.2010. Nerespectarea termenului duce la activarea aşa-numitei proceduri de infringement de către Comisia Europeană, o procedură juridică prin care un stat este obligat, sub ameninţarea unor sancţiuni financiare, să se conformeze regulilor UE. Complexul Energetic Craiova a cerut Tribunalului Cluj judecarea mai rapidă a procesului: „În condiţiile în care termenul de conformare impus este 31.12.2010, iar la începutul lui 2009 noi nici măcar nu am început lucrările, lucrări complexe de altfel, mai mult, nici măcar nu am încheiat Contractul, ne creează deja mari probleme în a obţine fondurile structurale şi a explica Uniunii Europene toate aceste întârzieri“.

Comisia Europeană a trimis deja o scrisoare de avertizare guvernului de la Sofia privind riscul unor sancţiuni din cauza întârzierilor în reducerea emisiilor de SO2.

Intervine şi Ministerul Economiei pentru Romelectro

 În procesul care se derulează la Tribunalul Cluj a intervenit şi Ministerul Economiei, care a cerut instanţei să respingă acţiunea francezilor de la Alstom Power şi „să menţină ca temeinică şi legală decizia autorităţii contractante privind atribuirea lucrării «Instalaţie comună de desulfurare gaze de ardere la blocurile 1 şi 2 SE Craiova 2» ofertantului Romelectro“. Următorul termen în proces este pe 19 martie.  



Comenteaza acum

14 Comentarii

 1. taika said:

  Uite asa mai pierde Romania un proces pe banii NOSTRI.
  Miros o noua revolutie, nu de alta dar deja ne ajunge cutitul la os…

 2. Alex said:

  Doamne ajuta sa te auda Dumnezeu taika!!!!Ce buna ar fii o revolutie, sa dea de pamant cu toate pramatiile de ne conduc si ne mananca zilele!!!!

 3. Radical said:

  Ha, ha. TE doare mintea ! Astea da afaceri tati ! Pai directorul ala Corneliu Diţescu , trebuie arestat , iar pierderea pe care o va suferi Romania si i se impute. Cine nu poate sa plateasca datoriile catre stat sa stea in inchispare pana le plateste (destept Napoleon ala) , in cazul astuia, cred ca este vorba despre puscarie pe viata,

 4. * said:

  Spaga, spaga, spaga,………. romanii nostri pusi pe functii la STAT nu pot sa-si indeplineasca atributiile pentru care primesc salarii babane pana nu iau spaga,spaga, spaga,…….. Bulangii astia care ne conduc pe noi si tara, trebuie sa faca cursuri de bune practici( 1, 2 saptamani) la bulau inainte de a fi numiti pe finctii de conducere la STAT, sa vada unde le este locul daca calca stramb.

 5. un roman said:

  Si uite asa mai aflam ptr a ….. cata oara ca de fapt coruptia si hotia incepe de sus in jos iar “”organele”” noastre demonstreaza ca infractorii sunt cei de jos, cei ce nu inteleg legile, sau cei care nu interpreteaza legile ca si alesii nostri pentru ca numai ei le-au facut, practic ne arata pleava. Asa niciodata nu vom scapa de acest blestem care este coruptia, care probabil exista de la Stefan Cel Mare incoace!!

 6. [email protected] said:

  unde este legea ilicitului ?incep sa iasa la lumina furturile facute de clasa politica atunci cand SE VERIFICA DIN AFARA TARII ca ai nostrii dorm in ghete si asteapta frimituri de la politicieni corupti.CEAUSESCU a fost impuscat si pentru SUBMINAREA ECONOMIEI….astea ce merita pentru VANZAREA TARII !!!!!!!!!!!

 7. iliescu e de vina said:

  domnule tapalaga ai dreptate.In 2009 iliescu era la putere si nastase ministrul economiei.Ei au facut acest contract pagubos.Ei sunt de vina.O sa cheme si minerii ,o savina si rusii si uite asa o sa pierdem banii.Ai dracului comunisti.Nu am inteles o chestie;in 2009 era iliescu si nastase la putere ,dar cine este acum ministrul economiei ?Asta care zice ca este corect?

 8. @Un roman said:

  Ai perfecta dreptate. Pe vremea lui Stefan oricine era numit intr-o functie avea obligatia sa-i dea domnitorului un cal cu harnasamentul de rigoare, institutia purtand chiar denumirea, in vechiul drept romanesc, de “darea calului”. In plus, judecatorii si alti functionari publici nu erau platiti de stat ci, din contra, ei plateau pentru a primi acele dregatorii. In schimb, cei care aveau nevoie de serviciile lor trebuiau sa le plateasca. Pana si politistii aveau dreptul la ” o indoita zecime”, deci 20%, din bunurile recuperate de la hoti. Asa ca, ce se intampla azi are radacini adanci pe plaiurile mioritice.

 9. micsinegru said:

  Din Stenograma “procesului” Ceauşescu: “…. Cei care prin lovitura de stat, prin trădare au uzurpat puterea, cum s-au întâmplat sute şi sute de ani în istoria României, au sfârsit prin a răspunde în faţa poporului…”. Oare se apropie scadenta? Cred ca mai bine, cei ce se stiu cu musca pe caciula, ar fugi din tara cat mai au timp.

 10. mamucika di Germania said:

  Cica iarasi Rumanika jigodita da dovada de tilharie, de nepotism, de jigarism, de …de…de…Nici nu mai ai cuvinte cind pronunti Rumanika! Sau mai bine zis de apuca vomeala, scirbania si pisharea pe jigariturile astea rumanicesti!!!! A cita oara se dau bani nerambursabili jigariturilor astora estici si a cita oara ajung milioanele astea de euro muncite de poporul german pe mina jigaritilor astora estici si a cita oara…Atita scirba iti e de jigodiile astea, de-ti vine sa le dai cu bombe atomice !Rasa spurcata!!!…!!!!!

 11. bau said:

  na… ca uniune eurpopeana ne-a trebuit. asta e cel mai mare rau care s-a putut face, dupa deschiderea granitelor…

 12. asterisc said:

  Răspunde cineva în fața poporului? Ha, ha, ha!!!!!!!

 13. SWS said:

  INTERESELE NATIONALE IN ACEST CAZ IN SPETA AUTORITATILE ROMANE TREBUIAU SA TREACA OBLIGATORIU PRIN PROPIILE BUZUNARE – A …. STATUL …… CARE STAT….

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 martie 2010

Actualitate

» Asfalt sub asediu
» Start la concursul naţional „Craiova-Piano“
» Raportul CE: Ritmul reformei a scăzut în România
» Milioane de euro pentru zonele pescăreşti
» Afacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova
» Panouri solare pentru Sala Sporturilor şi nouă şcoli
» Nouă ani de concedii medicale în 2009
» Se ascute lupta pentru putere în PD-L Gorj
» Doljenii, datori vânduţi băncilor
» Covrigăria cu bucluc
» Gorj: Hoţ imobilizat de poliţişti
» Craiova: Mircea Geoană se întâlneşte cu conducerea Ford
» Gorj: Peste 1.000 de rable au fost casate într-o lună
» 160.000 de elevii români, la competiţia internaţională de matematică

Local

» Subcomisar cercetat pentru că nu a suflat în fiolă
» La furat de motorină
» Prins la cinci ani după ce a înjunghiat un bărbat
» Alarmă falsă cu bombă pe Aeroportul Timişoara

Dolj

» Corupţie fără corupţi
» Poliţia a scos o căţea la licitaţie

Sport

» Pandurii sunt în pericol, vine Cîrţu să-i salveze
» Răducu a părăsit Ştiinţa
» Hora retrogradării
» Scurte ştiri
» Poloiştii nu merg la turneul final
» Oltenii s-au impus la All Star Game
» Oltchim s-a distrat cu Brăila
» Cupa Liceelor şi-a aflat câştigătorii
» Şapte medalii la Mondiale pentru karatiştii craioveni
» Real Madrid vrea să îl transfere pe Cole
» Zidane are încredere în naţionala Franţei
» România are trei stadioane la standardele UEFA
» Meciuri tari în Europa League
» ŢSKA Moscova a dat lovitura
» Mourinho, rege pe „Stamford Bridge“

Bani & Afaceri

» Deputaţii au aprobat garanţia pentru Ford
» Corul Liceului „Henri Coandă“ va susţine un turneu în Italia
» Selecţia pentru UE, simplificată
» Studenţii craioveni vor învăţa să facă afaceri
» Mii de elevi doljeni sunt certaţi cu şcoala
» Bani mai mulţi pentru angajaţii plătiţi cu ora
» Activitatea în construcţii, în cădere liberă
» Cariera în slujba copilului i-a împlinit viaţa

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Culoarea banilor… publici

Top