16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova

Afacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova

Oficiul European de Luptă Antifraudă anchetează o afacere cu băieţi deştepţi din energie. Cum riscă România să piardă 22 de milioane de euro şi sancţiuni de la Bruxelles după model bulgăresc.

Dan Tapalagă,
Ioana Morovan HotNews.ro

 
 Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) anchetează în România modul de atribuire a unui contract în valoare de zeci de milioane de euro, care vizează modernizarea Complexului Energetic de la Craiova, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. OLAF confirmă că investighează posibile nereguli, fără a furniza date suplimentare. E vorba de un contract de desulfurare a gazelor, câştigat iniţial de filiala italiană a grupului francez Alstom Power.
Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor a descalificat însă Alstom, în urma contestaţiei formulate de consorţiul italo-chinezo-român Idreco – Insigma – Romelectro. Idreco – Insigma a mai fost implicată recent într-un scandal de fraudă în Bulgaria. Şi aici a început o anchetă OLAF, Bulgaria riscând şi ea să piardă fonduri europene în valoare de zeci de milioane de euro.

Ancheta Oficiului Antifraudă

 „OLAF confirmă că a deschis o anchetă în urma sesizărilor privind posibile nereguli săvârşite în procesul de licitaţie urmat în alocarea fondurilor destinate anumitor lucrări programate a fi efectuate la Complexul Energetic Craiova. Cu toate acestea, având în vedere că este o investigaţie în curs şi având în vedere cerinţa păstrării secretului administrativ şi judiciar, OLAF nu poate face nici un comentariu în acest moment“, a declarat pentru HotNews.ro Agnes Horvath, purtătorul de cuvânt al Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Un contract generos

 Contractul a fost atribuit în iunie 2009 consorţiului Idreco – Insigma – Romelectro (italo-chinezo-român), deşi iniţial licitaţia fusese câştigată de filiala italiană a grupului francez Alstom, care oferise un preţ mai bun (52,2 milioane de euro, faţă de 57,4 milioane, oferta consorţiului italo-chinezo-român). E vorba de un contract de achiziţie publică denumit „Instalaţie comună de desulfurare gaze de ardere la blocurile 1 şi 2 SE Craiova II“.  Finanţarea lucrărilor de modernizare a Complexului Energetic de la Craiova se face prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 22 de milioane de euro, restul banilor urmând să fie asiguraţi prin credite bancare.
Consorţiul Idreco – Insigma – Romelectro a făcut contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Prin decizia din 27 iulie 2009, CNSAC a descalificat grupul francez Alstrom. Francezii au contestat decizia în instanţă, procesul fiind în curs de judecare la Tribunalul Cluj.

Transfer bizar de la stat la privat

 În momentul demarării licitaţiei, director general al Complexului Energetic Craiova era Corneliu Diţescu, membru în comisia de evaluare a ofertelor. La câteva luni după contestaţia la CNSC, care a admis plângerea consorţiului Idreco – Insigma – Romelectro, prin care cerea descalificarea francezilor de la Alstom, Corneliu Diţescu pleacă de la stat şi se angajează la Romelectro, firma din consorţiu care pretinde că a câştigat licitaţia. Din octombrie 2009, Diţescu deţine funcţia de administrator la Romelectro – sucursala Craiova. Contactat de HotNews.ro, Diţescu a refuzat să comenteze dacă e corect ca organizatorul licitaţiei să se angajeze ulterior la una dintre companiile care au participat la licitaţie. „Cred că orice om are dreptul să muncească, undeva, ca salariat. Nu mi se pare absolut nimic incorect să lucrez undeva, ca salariat în România. N-am ce să comentez în plus“, a declarat Diţescu.

Cine e în spatele Romelectro?

 Potrivit unei investigaţii realizate de EVZ în 2007, Romelectro e o companie aflată în cercul de relaţii al fostului ministru al industriilor din guvernarea Năstase, Dan Ioan Popescu (DIP). Potrivit unei note SRI citate de EVZ, Romelectro a fost alimentată cu contracte în valoare de 370 de milioane de euro de la stat, în perioada mandatului său. DIP a relatat pentru EVZ că a lucrat în Comitetul Central, organismul principal al Partidului Comunist Român, unde a coordonat activitatea companiilor de comerţ exterior. Deşi aceste firme erau paravanele Securităţii, Dan Ioan Popescu neagă vreo legătură cu organul opresiv al PCR.

Scandal la indigo după model bulgăresc

Consorţiul italo-chinez Idreco – Insigma a generat recent un scandal similar în Bulgaria. După ce a câştigat licitaţia pentru investiţii similare (echipamente de desulfurare) la centrala termoelectrică Maritsa Est 2, OLAF a început o anchetă. Bulgaria riscă să piardă 34 de milioane de euro fonduri europene şi o finanţare BERD în valoare de 36 de milioane de euro, bani destinaţi modernizării termocentralei. „Consorţiul italo-chinez Idreco – Insigma nu a fost tocmai cinstit în timpul procedurii de licitaţie, atunci când ne-a prezentat experienţa anterioară în realizarea de proiecte similare de desulfurare, ceea ce ne pricinuieşte acum mari probleme“, a declarat recent ministrul bulgar al economiei, Traicho Traikov.

Ce riscă România?

 Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să reducă emisiile de poluanţi proveniţi din instalaţii mari de ardere. În cazul Complexului Energetic Craiova, termenul de conformare cu valorile-limită de emisie de dioxid de sulf (SO2) este 31.12.2010. Nerespectarea termenului duce la activarea aşa-numitei proceduri de infringement de către Comisia Europeană, o procedură juridică prin care un stat este obligat, sub ameninţarea unor sancţiuni financiare, să se conformeze regulilor UE. Complexul Energetic Craiova a cerut Tribunalului Cluj judecarea mai rapidă a procesului: „În condiţiile în care termenul de conformare impus este 31.12.2010, iar la începutul lui 2009 noi nici măcar nu am început lucrările, lucrări complexe de altfel, mai mult, nici măcar nu am încheiat Contractul, ne creează deja mari probleme în a obţine fondurile structurale şi a explica Uniunii Europene toate aceste întârzieri“.
Comisia Europeană a trimis deja o scrisoare de avertizare guvernului de la Sofia privind riscul unor sancţiuni din cauza întârzierilor în reducerea emisiilor de SO2.

Intervine şi Ministerul Economiei pentru Romelectro

 În procesul care se derulează la Tribunalul Cluj a intervenit şi Ministerul Economiei, care a cerut instanţei să respingă acţiunea francezilor de la Alstom Power şi „să menţină ca temeinică şi legală decizia autorităţii contractante privind atribuirea lucrării «Instalaţie comună de desulfurare gaze de ardere la blocurile 1 şi 2 SE Craiova 2» ofertantului Romelectro“. Următorul termen în proces este pe 19 martie.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII