19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacultatea de Drept din Craiova reintroduce examenul de admitere

Facultatea de Drept din Craiova reintroduce examenul de admitere

În an de criză, când unele facultăţi reuşesc cu greu să strângă studenţi pentru a-şi ocupa numărul de locuri disponibile, conducerea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova anunţă reintroducerea examenului de admitere pentru studiile de licenţă, după ce, timp de şase ani, a experimentat admiterea pe bază de dosar.

Elevii din anii terminali care şi-au propus să ajungă jurişti, visând să devină studenţi ai Facultăţii de Drept din Craiova, trebuie să se pregătească serios, deoarece din sesiunea iulie 2010 vor da din nou examen. Acesta va consta dintr-o probă scrisă de tip grilă la limba română, materia de bază fiind gramatica din clasele V-VIII, dar şi elementele de gramatică din liceu. Deocamdată, doar candidaţii care vor să intre pe locurile de la buget vor susţine acest examen, selecţia pe locurile de la taxă fiind tot pe bază de dosar. „Am primit avizul Senatului Universităţii din Craiova şi sprijinul rectorului Universităţii. Candidaţii care vor alege specializările Drept, Administraţie Publică, Asistenţă managerială şi secretariat ale Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, pentru locurile finanţate de la bugetul de stat, în sesiunea 2010, vor susţine examen, care va consta în susţinerea unei probe scrise, tip grilă, care va testa logica şi nu capacitatea de memorare a elevilor. Pentru locurile cu taxă, admiterea se va desfăşura, ca şi până în prezent, prin concurs pe bază de dosar. Am luat această decizie, deoarece media de bacalaureat îi dezavantaja de foarte multe ori chiar pe elevii cei mai buni. Dincolo de toate, dreptul presupune vocaţie“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative. Acesta a menţionat că, în 2003, această facultate a fost ultima din cadrul Universităţii din Craiova care a renunţat la examenul de admitere, iar în prezent este singura care a luat decizia de reintroducere a examenului.

Din aprilie, grilele vor fi puse la dispoziţia liceenilor

Candidaţii care au început deja pregătirea pentru examene pot utiliza manualele de limba română pentru clasele V-VIII, precum şi cele de limba şi literatura română pentru clasele IX-XII, dintre cele avizate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, indiferent de editură sau apariţie, dar nu înainte de anul 2002, conform listelor publicate pe www.edu.ro. „Programa detaliată la limba română este cea aprobată şi publicată de minister pentru admiterea în liceu (tezele cu subiect unic la limba română) şi pentru bacalaureat. Am demarat crearea unor baze de date cu tipuri de subiecte pentru admitere. În luna aprilie, vom publica pe site-ul facultăţii cele 7.000 de grile pe care vrem să le propunem şi pe care elevii şi le pot descărca pentru a le rezolva“, a adăugat decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative.
Reprezentanţii Facultăţii de Drept din Craiova au propus Senatului Universităţii să le acorde 150 de locuri la buget pentru specializarea Drept şi 75 de locuri la specializarea Ştiinţe Administrative. În afara locurilor suportate de la bugetul de stat vor exista şi 150 de locuri la taxă pentru specializarea Drept, încă 150 pentru Drept la frecvenţă redusă şi 150 de locuri cu taxă la Ştiinţe administrative.
În prezent, la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative studiază aproximativ 3.100 de studenţi, la toate formele de studii. În numai trei ani, facultatea va dispune de un sediu modern, echipat la standarde europene. În prezent, se desfăşoară licitaţia pentru demararea lucrărilor.

Bibliografie necesară
Pentru o bună pregătire, elevii pot utiliza, în afara manualelor şcolare, următoarele lucrări:
Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, Editura Academiei, ediţia 2005
Dicţionarul explicativ al limbii române, editat de Academia Română şi Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan“, ediţia a II-a, 1998
Dicţionar de sinonime al limbii române, Editura Academiei Române, 1982
Dicţionar de neologisme, Editura Academiei, ediţia a III-a, 1986

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII