19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpălătoriile auto, la control

Spălătoriile auto, la control

Majoritatea spălătoriilor auto din Dolj nu respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă aplicabile pe perioada anotimpului rece.  
  Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, care au efectuat în perioada anterioară acţiuni de control la 20 de agenţi economici (cu un număr total de 80 de salariaţi), care au ca obiect de activitate spălătoriile auto.
 „Lucrătorii din acest domeniu sunt expuşi la o gamă largă de riscuri de accidentare la locul de muncă, precum: alunecări pe pardoseală umedă, ventilaţie insuficienţă, temperaturi extreme, umiditate excesivă, risc de intoxicare cu substanţe chimice utilizate în cadrul procesului de spălare auto, perioade lungi în care angajaţii stau în picioare, activităţi repetitive“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, directorul coordonator al ITM Dolj.
Alte riscuri constau în stresul provocat angajaţilor din cauza unui comportament neadecvat al clienţilor, utilizarea incorectă în mediul umed a echipamentelor de muncă electrice, la care se adaugă pericolul de accidentare prin manevrarea necorespunzătoare a autovehiculelor în incinta spălătoriilor.  
    
Deficienţe înregistrate în urma controalelor
 
În urma verificărilor, în domeniul securităţii şi sănătăţii au fost constatate 30 de deficienţe pentru remedierea cărora au fost trasate 32 de măsuri cu termene ferme de realizare. „Cu această ocazie, au fost oprite din funcţiune trei echipamente de muncă neconforme cu legislaţia în vigoare. În plus, au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 17.000 de lei“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora, care a explicat că principalele neconformităţi constatate au fost neefectuarea controlului medical periodic pentru lucrători şi faptul că pardoselile locurilor de muncă nu erau stabile. În fişele de post ale angajaţilor nu sunt trecute prevederi privind securitatea şi sănătatea în muncă.   
 
O cincime din spălătoriile auto folosesc muncă la negru
 
Altă problemă depistată în urma controalelor vizează munca la negru.
„În domeniul relaţiilor de muncă, dintre cei 20 de angajatori verificaţi, patru au fost depistaţi şi sancţionaţi pentru utilizarea muncii nedeclarate“, se arată într-un comunicat emis de ITM Dolj, care precizează că pentru deficienţele constatate inspectorii de muncă au trasat 146 de măsuri de remediere şi au aplicat 36 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 12.000 de lei. Principalele neconformităţi constatate au fost: neacordarea repaosului săptămânal, neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă şi de odihnă, netransmiterea la ITM a registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII