19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon, primarul sucit

Solomon, primarul sucit

http:http://www.youtube.com/watch?v=55fmeu3uwdY
http:http://www.youtube.com/watch?v=Q7GQZqDO_fU
Primarul Antonie Solomon a ieşit ieri la rampă într-o conferinţă de presă, ameninţând jurnaliştii că îi va da în judecată dacă vor scrie lucruri care să afecteze imaginea instituţiei şi care nu pot fi probate. Solomon a dat şi semnalul unei împăcări cu finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, căruia ar fi dispus să-i plătească, mai în glumă, mai în serios, datoria de 100.000 de lei pentru concesionarea stadionului.

Primarul şi-a început discursul furtunos cu un mesaj adresat jurnaliştilor. „Acei jurnalişti care dezinformează opinia publică vor trebui să probeze fiecare afirmaţie calomnioasă. În caz contrar, mă voi adresa instanţelor de judecată. Pe cuvânt de onoare vă spun, nu am făcut-o până acum, dar văd că e unul care m-a scos primar sfătuitor pe lângă un patron de ziar şi care se ocupă în special de Solomon“, a spus primarul privind în direcţia unui jurnalist de la ziarul patronat de Adrian Mititelu. „Am avut o relaţie deschisă cu presa. Nu vreau să fiu părtaş la jocurile de interese. Am să le cer bani (jurnaliştilor – n.r.) pentru că pot plăti taxa de timbru, iar banii îi donez săracilor“, a spus Solomon. Ieşirea nervoasă a primarului vine după ce presa locală a publicat o serie de articole despre modul în care a fost emisă autorizaţia de construire pentru hipermarketul PIC din Craiova, patronat de Cornel Penescu, personaj implicat în scandalul de corupţie din fotbal soldat cu arestarea finanţatorului echipei FC Argeş. Solomon a susţinut că, în cei aproape opt ani de când este primar, nimeni nu a reclamat vreodată că a semnat vreun act care a fost ilegal. Chiar dacă ar fi făcut-o, a dat primarul de înţeles, avea circumstanţe atenuante. Adică angajaţii din subordine l-ar pune să semneze ca primarul. „Toţi răspund de autorizaţia de construire, inclusiv eu, dar nu penal“, a spus acesta. Deşi s-a declarat supărat că presa a făcut legătură între el şi DNA Piteşti, care a cerut Primăriei Craiova toată documentaţia pe baza căreia municipalitatea a emis autorizaţia de construire, Solomon a dat-o apoi pe glumă. „Parcă cine ştie ce se întâmplă în ţara asta dacă eşti chemat la DNA! Toţi primarii din ţară sunt chemaţi la DNA. Toţi au plângeri penale. Alţii se duc de zece ori pe zi. Aţi văzut cum face Mazăre (Radu Mazăre, primarul din Constanţa – n.r.)? Ce ştire extraordinară este că am fost eu chemat? Şi nu am fost chemat“, a spus primarul. După care a adăugat: „Probabil va urma secretara şi apoi eu“.

Chetă pentru Mititelu

Solomon a vorbit apoi despre Adrian Mititelu, pentru care nu a mai avut vorbe de ocară, ci, din contră, l-a lăudat şi i-a găsit circumstanţe atenuante. „Vreau să vă mărturisesc ceva. Nu cred că, să-i spun finanţator, este rău-intenţionat (Adrian Mititelu – n.r.), dar este prost sfătuit. Mie îmi pare rău de el că a băgat banii în fotbal“, l-a compătimit primarul pe Mititelu, după care a adăugat,  referindu-se la datoria de 100.000 de euro a acestuia către bugetul local: „Până la urmă o să plătesc eu, o să vorbesc cu mai mulţi, facem o chetă să plătim redevenţa pentru concesiune“. Când i s-au cerut detalii despre această iniţiativă, primarul a dat înapoi: „Am zis aşa, o idee“. Referitor la stadion, Solomon a precizat că nu înţelege cum un club de fotbal nu poate plăti o taxă de 200 de euro pe lună, cât este chiria pentru un chioşc amărât de pe domeniul public.

Văcariu, căzut în dizgraţie

Simpatia pentru patronul Universităţii Craiova a ţinut doar câteva momente. „Faceţi un sondaj printre oameni să vedeţi pe ce loc este fotbalul“, i-a îndemnat Solomon pe jurnalişti. Întrebat de ce a mai acordat atunci cei 500.000 de euro clubului, Aurică a scăldat-o, spunând că banii au fost pentru a ajuta fotbalul. „Cred că e singurul loc în ţară unde se spune că primăria nu ajută echipa de fotbal“. Primarul a susţinut că, atunci când a propus consiliului local acordarea sumei de 500.000 de euro, nu ştia că SC Fotbal Club U Craiova avea conturile blocate: „Dacă ştiam, nu mai dădeam banii“. Ioan Văcariu, directorul Direcţiei Taxe şi Impozite, şi Nicolae Pascu, directorul economic, nu sunt scutiţi de vină. Primarul a spus că este supărat pe Văcariu mai ales după ce a făcut noncombat la o emisiune televizată la care a participat şi Mititelu. „Nimeni nu scrie despre directorii din primărie. Văcariu are 61 de ani, ar putea ieşi la pensie. El se duce la masă cu Mititelu, se întâlnesc… Bă, dacă eşti aşa prieten cu el, ia du-te şi lasă-ne. Sunt foarte supărat pe el. Eu sunt paratrăznet pentru toţi“, a spus Solomon. În ciuda acuzaţiilor, Solomon nu a putut da nici un exemplu de subordonat sancţionat pentru greşelile făcute. „Suntem în postul Paştelui acum, lasă“, a spus primarul, întrebat fiind de ce se plânge de angajaţi dacă nu ia nici o măsură împotriva lor. Cât despre Ioan Văcariu, acesta nu a putut fi contactat, deoarece şi-a închis telefonul după conferinţa de presă a primarului.

Nu mai cumpără terenul lui Ţugui

Solomon a precizat că s-a răzgândit şi nu mai cumpără terenul bătrânei Rosalia-Raymonda Gherghina, bunica omului de afaceri Răzvan Ţugui. Solomon intenţiona să plătească aproape 1,5 milioane de euro pe un teren situat în spatele Parcului Tineretului, pe care Răzvan Ţugui îl vânduse bunicii lui cu doar 300.000 de euro. „După ce a scris Gazeta de Sud, m-am răzgândit şi nu-l mai cumpăr niciodată. Nu am bani. Este pentru prima dată în zece ani când nu ştiu ce să mai împart, ce să mai tai. Noroc cu fondurile structurale de o sută de milioane de euro“.

Udrea, om de cultură

Primarul a anunţat că de Zilele Marin Sorescu, care încep pe 23 februarie, va invita personalităţile prezente la o masă în portul Cetate, acasă la prietenul său Mircea Dinescu. „Oamenilor care vin trebuie să le dai o masă. Prefer să mergem la Cetate decât la un restaurant în Craiova“, a declarat Solomon. Printre invitaţii de marcă primarul a anunţat-o şi pe Elena Udrea, ministrul dezvoltării, pe care o consideră „om de cultură“. „Elena Udrea este singurul ministru din guvernul Boc care vrea să ajute această zonă. Dacă vine, nu vine să se plimbe. De ce nu, e om de cultură. Are o facultate, vorbeşte bine, e citită. Eu o consider un ministru cult“, a concluzionat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

60 COMENTARII