19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePenalităţi pentru zeci de mii de hectare din Dolj

Penalităţi pentru zeci de mii de hectare din Dolj

Proprietarii a aproximativ 107.000 de hectare de teren agricol din Dolj riscă să plătească penalităţi din această primăvară. Asta deoarece ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, susţine sancţionarea celor care au terenuri agricole, dar nu le folosesc.

Persoanele care au terenuri agricole pe care nu le folosesc ar trebui penalizate. Avertismentul a fost lansat săptămâna aceasta de ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu. „Deocamdată nu am discutat cu ministrul agriculturii, dar sunt susţinătorul ideii de penalizare a celor care au terenuri agricole şi nu le folosesc. Eu sunt un partizan al impozitării terenurilor agricole şi o penalitate pentru cei care nu exploatează terenurile agricole ar putea să apară. Din punctul meu de vedere, este binevenită. Susţin acest model de penalizare pentru cei care deţin terenuri agricole fără să le utilizeze“, a declarat Sebastian Vlădescu, citat de NewsIn.

În Dolj, 22% din suprafaţa arabilă a judeţului este nelucrată

Potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, aproape 22% din suprafaţa arabilă a judeţului Dolj este în prezent nelucrată. „Din cele 488.621 de hectare (suprafaţă arabilă din judeţ), suprafaţa ocupată cu cultură de toamnă şi pajişte este de 220.928 de hectare. Din restul de 267.693 de hectare, pentru această primăvară sunt arate 160.993 de hectare“, a declarat Dumitru Meilă, directorul coordonator al DADR Dolj. Asta înseamnă că în prezent suprafaţa de teren rămasă nelucrată în Dolj se ridică la aproape 107.000 de hectare. „Preconizăm că această suprafaţă nelucrată se va diminua deoarece se continuă arăturile în perioadele din această iarnă în care vremea permite şi în primăvară“, a adăugat Dumitru Meilă. Acesta a precizat însă că este sceptic cu privire la scăderea în întregime a acelei suprafeţe şi că o eventuală supraimpozitare a terenurilor nelucrate ar avea un impact pozitiv asupra agriculturii. Asta deoarece terenurile nelucrate sunt o sursă continuă de dăunători, care afectează culturile învecinate. În plus, menţinerea terenurilor nelucrate duce la distrugerea structurii solului. „Discuţia privind supraimpozitarea terenurilor nelucrate este benefică pentru a conştientiza producătorii privind siguranţa alimentară a populaţiei şi pentru a nu crea, din punct de vedere agrotehnic, focare de infecţie (formarea coloniilor de şoareci de câmp, perpetuarea înmulţirii de plante neierbicizate, îmbâcsirea culturilor învecinate)“, a mai spus directorul coordonator al DADR Dolj.

66,14 euro/ha, sprijin de la UE pentru terenul necultivat

De altfel, şi reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj au atras atenţia asupra faptului că, chiar dacă Uniunea Europeană acordă sprijin financiar pentru terenul necultivat, asta nu înseamnă că terenul respectiv trebuie lăsat pârloagă. „Proprietarii de teren pot beneficia de sprijin financiar pentru terenurile necultivate, dar respectarea Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu reprezintă una dintre condiţiile principale pentru cei care solicită plăţi directe pe suprafaţă decuplate de producţie în cadrul schemei unice de plăţi pe suprafaţă“, a declarat Veronica Cocoşilă, directorul coordonator al APIA Dolj. Aceasta a explicat că sprijinul primit de la UE pentru aceste terenuri se ridică la 66,14 euro/ha (pentru că suprafaţa declarată de fermieri este mai mare decât suprafaţa negociată pentru a primi sprijin de la UE, la cei 71,12 euro/ha stabiliţi iniţial s-a aplicat un „coeficient de corecţie liniară“).

Peste 400.000 de persoane ar putea plăti penalizări, din primăvară

La nivel naţional, există 1,5 – 2 milioane de hectare de terenuri agricole necultivate, deţinute de 4-500.000 de persoane. Terenurile nelucrate reprezintă circa 20% din suprafaţa arabilă a României, în condiţiile în care sunt cultivate circa 8,1 milioane de hectare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII