14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFaţade istorice de interes public

Faţade istorice de interes public

Faţadele caselor-monu-ment din centrul istoric al Craiovei ar putea fi declarate de interes public chiar dacă imobilele sunt private, pentru ca primăria să poată investi în recondiţionare.

Studiile pentru revitalizarea centrului istoric al Craiovei au fost aprobate joi în plenul consiliului local municipal. Proiectul, în valoare de 90 de milioane de lei, este finanţat 98% prin Programul Operaţional Regional, include reabilitarea reţelelor, a aleilor, extinderea spaţiilor verzi, amenajarea de fântâni arteziene şi de piaţete, precum şi amplasarea de mobilier urban şi de statuete cu aerul anilor 1900. Nu este însă prevăzută şi consolidarea adevăratului patrimoniu cultural-istoric: clădirile. Potrivit edililor, primăria a cerut deja fonduri la Ministerul Dezvoltării pentru reparaţia faţadelor şi sprijin pentru reglementarea situaţiei juridice a acestora, astfel încât banii să poată fi investiţi, având în vedere că respectivele clădiri sunt proprietate privată. „Putem încerca soluţia declarării acestor faţade de interes public. Aşa pot fi investiţi bani în reparaţii“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Această variantă ar mai fi fost aplicată la Sibiu, mai susţine arhitectul-şef. Zona studiată se întinde pe 12,5 hectare şi este cuprinsă între străzile A.I Cuza, Arieş, Eugeniu Carada, Mihail Kogălniceanu şi Theodor Aman. Este vorba numai de o arie-pilot, fiindcă întreg centrul cultural-istoric al Băniei se întinde, potrivit specialiştilor, pe 380 de hectare.

„Clădire prost întreţinută“

Revitalizarea centrului istoric în aceste condiţii, chiar şi prin refinisarea faţadelor într-o a doua parte a proiectului, nu reprezintă însă soluţia completă, este de părere arhitectul Emilian Ştefârţă, consilier local. Acesta crede că 80% dintre imobilele din perimetrul cuprins în proiect ar trebui să poarte cel puţin bulina galbenă. „Clădirile sunt într-o stare jalnică. La un cutremur, Doamne-fereşte, nu cred că rămâne mare lucru în picioare. De aceea consider că ar trebui susţinute orice demersuri pentru a putea fi consolidate casele. Ştiţi, noi o să reparăm la exterior, dar ce rămâne în spate…“, a spus Emilian Ştefârţă. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a precizat că primăria va propune, atât cât legea îi permite, în perioada următoare hotărâri de consiliu care să-i preseze pe proprietari să se îngrijească de case. „Vom face orice este posibil şi legal. Să dăm o hotărâre de consiliu, să-i obligăm să le repare, să cumpărăm, nu ştiu. Aş propune chiar să lipim plăcuţe pe aceste imobile, ceva de genul «Clădire prost întreţinută!»“, a spus Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII