11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePasaj subteran cu demolări forţate

Pasaj subteran cu demolări forţate


Demolarea celor două case pentru pasajul subteran ce va ajunge în strada Arieş din centrul Craiovei se anunţă dificilă încă de pe acum. Proprietarii caselor, una boierească, iar cealaltă de „producţie“ recentă, se dau cu greu mutaţi.

După scandalul exproprierilor de pe strada A.I. Cuza, primăria ar putea avea parte de acelaşi scenariu şi cu o parte din proprietarii celor două case aflate la capătul pasajului subteran. Situate la intersecţia străzilor Arieş şi Eugeniu Carada, cele două proprietăţi adăpostesc zeci de persoane. Maria Alexandrescu este una dintre persoanele care locuiesc în casa de pe strada Eugeniu Carada nr. 15. „Sunt prof. Maria Alexandrescu, din Craiova, str. Eugeniu Carada, şi locuiesc într-o casă frumoasă (castel florentin), căreia domnul Solomon i-a pus gând rău ca să îşi îndeplinească proiectele megalomane. Am aflat din ziarul dumneavoastră că vrea să ne dărâme casa. Vă imaginaţi ce şoc am avut, căci şi eu, şi soţul meu am mai trăit acest coşmar când ne-au fost dărâmate casele părinteşti de către oamenii lui Ceauşescu. Din 30 noiembrie trăim într-o stare de incertitudine totală. Riscăm să fim aruncaţi în stradă, cu o despăgubire infimă, care să nu ne permită să cumpărăm o locuinţă acceptabilă. Această casă a aparţinut moştenitorilor filosofului Mircea Vulcănescu“, a spus Maria Alexandrescu pentru GdS. Întrebată la ce sumă ar fi dispusă să plece din casă de bunăvoie, aceasta a spus că nu s-a gândit şi că este interesată mai degrabă să stea de vorbă cu autorităţile, care nu au contactat-o până acum. „Au venit acum câteva zile să măsoare prin casă, s-au uitat la grosimea uşilor. Mi-au spus că e ceva legat de impozitul pe casă, dar nu au zis nimic despre expropriere“, a precizat Maria Alexandrescu. Vecinul de pe strada Arieş, Iosif Popescu, ştie că locuinţa în care stă poate fi demolată foarte uşor de primărie. La fel de bine ştie şi cât să ceară primăriei, chiar dacă la început a ezitat să avanseze vreun preţ: „Cel puţin o mie de euro pe metrul pătrat construit. În ultimii ani noi am făcut investiţii aici. În plus, trebuie să alergăm să găsim o casă acceptabilă. Suntem 12 familii aici“, a spus Popescu.

Ce spune legea

Că proprietarii s-au împăcat sau nu cu ideea că vor fi demolaţi, primăria are toate atuurile de partea ei. În primul rând, interesul public, reprezentat de construirea pasajului. În doilea rând, legea îi permite să declare investiţia de utilitate publică, lucru care va face procesul de expropriere să meargă repede. Singurele necunoscute sunt timpul necesar negocierilor şi dacă se va ajunge la o înţelegere cu proprietarii. „Extraordinar! Ce să spun, nu i-a chemat primarul. O să-i cheme când o să avem nişte date. Din câte am înţeles, săptămâna viitoare s-a stabilit o întâlnire la care vor primi invitaţie. În momentul de faţă nu se poate vorbi de expropriere. Se va încerca o negociere directă. Cel mai probabil, demolarea va începe prin mai-iunie, pentru că, până atunci, trebuie aprobat proiectul şi organizată licitaţia de execuţie“, a spus Mircea Diaconescu, arhitectul-şef al Craiovei. Potrivit Legii nr. 33/1994, art. 1, „Exproprierea de imobile, în tot sau în parte, se poate face numai pentru cauza de utilitate publică, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire, prin hotărâre judecătorească“. Legea nu spune însă cum se calculează exact valoarea despăgubirii. „Despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite. La calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII