11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu: PNL pare ghidat de interese personale

Tăriceanu: PNL pare ghidat de interese personale

Fostul lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, avertizează asupra „celui mai mare pericol“ pentru partid – o posibilă „înţelegere tactică“ între PD-L şi PSD pentru „introducerea votului uninominal neproporţional, în unul sau două tururi“ şi vorbeşte despre posibilitatea ca PSD să pună „gând rău PNL“.
„Cel mai mare pericol pentru Partidul Naţional Liberal este o înţelegere tactică între PD-L şi PSD. Această înţelegere va avea ca scop marginalizarea PNL şi pregătirea terenului pentru bipartidism prin introducerea votului uninominal neproporţional (majoritar), în unul sau două tururi. Nimic nu le-ar conveni foştilor colegi din FSN decât un sistem politic simplificat, în care să îşi împartă puterea. PSD şi PD-L sunt adversari, dar asta nu îi va împiedica să colaboreze pentru a marginaliza PNL. Cum? Simplu: împărţindu-şi puterea la nivel local şi introducând sistemul de vot uninominal majoritar, neproporţional. Desigur, astăzi această perspectivă pare îndepărtată. Cine i-a ascultat însă pe Traian Băsescu şi pe cei de la PD-L ştie că asta îşi propun. Aşteptaţi să se limpezească apele şi în PSD şi veţi vedea cum foştii colaboratori întru proiectul Johannis vor pune gând rău PNL“, scria Călin Popescu Tăriceanu pe blogul său.
Mesajul fostului lider liberal către membrii PNL este că liberalii trebuie „să lase deoparte politica romantică a bătăliilor în declaraţii“. „A venit timpul pentru realpolitik“, scrie Tăriceanu, cel care a pledat pentru intrarea PNL la guvernare alături de PD-L.
„Unii cred că din opoziţie poţi cuceri voturile nemulţumiţilor. Poţi câştiga voturile românilor mult mai bine arătându-le că te baţi pentru ei şi că impui politici care le schimbă în ‎bine viaţa. Electoratul liberal este alcătuit în general din oameni cu un nivel peste mediu al educaţiei şi pregătirii profesionale care nu doreşte să lase altora decizia politică privind soarta lor. Pentru a face acest lucru trebuie să fii la guvernare“, mai scrie Tăriceanu. Fostul lider liberal susţine că, în opoziţie, PNL trebuie să înveţe să fie ‎pragmatic şi să fie atent pentru că inclusiv PSD, partid cu care a existat o alianţă la prezidenţiale, va dori „eliminarea“ liberalilor de pe scena politică. „Trebuie să fim puternici în opoziţie. Politicienii din PD-L şi PSD ştiu foarte bine de pericolul reprezentat pentru ei de PNL. Şi vor face tot ce le stă în puteri pentru a scoate PNL pe tuşă. Vor începe asaltul asupra primarilor noştri şi aleşilor noştri locali pentru destructurarea partidului şi vor încerca să impună un sistem de vot uninominal majoritar pentru a elimina PNL de pe scena politică“, e părerea lui Călin Popescu Tăriceanu. Tăriceanu scrie că PNL pare în acest moment „mai degrabă ghidat de interese personale, fără a avea o viziune şi un obiectiv strategic care să-i permită să-şi continue tendinţa ascendentă amorsată în 2004“.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII