10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul, adoptat până pe 20 ianuarie

Bugetul, adoptat până pe 20 ianuarie

Conducerea parlamentului va stabili cel mai probabil mâine, calendarul votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2010, în condiţiile în care proiectul a fost deja transmis, mai multe variante de dezbatere fiind discutate în şedinţa Birourilor Permanente. Guvernul a transmis pe 24 decembrie la parlament proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale, informează NewsIn.
Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PD-L), a sugerat în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor ca votul asupra bugetului de stat pe 2010 să aibă loc până pe 16 ianuarie, însă secretarul Biroului Permanent al Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), a explicat că parlamentarii au nevoie de timp pentru a face amendamente proiectului de lege, înainte ca acesta să fie trimis comisiilor de specialitate pentru dezbatere, fapt ce ar însemna prezentarea bugetului în plen cel mai devreme pe 20 ianuarie. „Nu poţi să le ceri parlamentarilor ca între 30 decembrie şi 3 ianuarie să stea de Revelion şi să facă amendamente, pentru că nu le răspund primarii ca să le dea amendamente, şi nu pot discuta nici cu consiliile judeţene, că bănuiesc că toţi, indiferent de culoare politică, au discuţii cu judeţele lor“, a explicat Zgonea, potrivit stenogramelor şedinţei Birourilor reunite.
Zgonea a mai spus că, în aceste condiţii, parlamentul poate convoca o şedinţă extraordinară pentru a dezbate bugetul cel mai devreme pe 16 sau 17 ianuarie. „Eu m-am uitat în program şi am discutat şi cu domnul Oltean (Ioan Oltean – n.r.) ieri, şi am spus că termenele sunt atât de strâmte încât mai devreme de 20 ianuarie, indiferent cum ai face, nu se prezintă“, a concluzionat Zgonea.

Geoană: Ar putea exista un decalaj de două-trei zile

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a atras atenţia că pe 21 ianuarie va reveni în România misiunea FMI, a Băncii Mondiale şi a CE. „La modul real, nu este un cap de ţară dacă în săptămâna în care stau la Bucureşti (misiunile internaţionale – n.r.), pe 21-28, se întâmplă un decalaj de două-trei zile; nu este o chestiune care să deraieze în mod fundamental discuţia, pentru că ei trebuie să se bazeze pe un buget aprobat şi publicat în Monitorul Oficial“, a spus Geoană, care a confirmat că bugetul poate fi votat în perioada 18-20 ianuarie.
Ioan Oltean (PD-L) a intervenit spunând că Legea bugetului de stat este o chestiune de „responsabilitate“ şi „interes naţional“, astfel încât adoptarea bugetului poate avea loc până cel târziu pe 18 ianuarie, urmând un calendar strâns. „Aici este vorba de responsabilitatea fiecărui parlamentar. Este o chestiune de interes naţional. Ne putem mobiliza cu toţii sau nu? Dacă vrem să ne mobilizăm, vin şi parlamentarii PSD, şi parlamentarii PD-L, şi toţi parlamentarii vin dacă ne dorim“, a spus Oltean.

Nicolăescu propune bugetul în formă electronică

Mircea Toader (PDL) şi Eugen Nicolăescu (PNL) au intervenit, la rândul lor, spunând că termenii de discuţii în comisii trebuie „restrânşi“, astfel încât bugetul să fie aprobat până pe 17 ianuarie. Nicolăescu a mai propus ca guvernul să trimită bugetul în formă electronică, pentru a fi distribuit mai uşor în rândul parlamentarilor, sugestie pe care Valentin Iliescu, reprezentantul executivului, a declarat că a „reţinut-o“.
Conducerea parlamentului va convoca probabil mâine, o şedinţă comună a Birourilor Permanente pentru a distribui oficial proiectul Legii bugetului şi pentru a stabili calendarul. Birourile Permanente reunite au luat în discuţie, la 21 ianuarie, o scrisoare din partea preşedintelui Traian Băsescu, prin care acesta a propus parlamentului un program de lucru pentru perioada 23 decembrie 2009 – februarie 2010, dar au amânat o decizie până după primirea proiectului de buget de la guvern.

Banii de la FMI vor mai întârzia dacă bugetul nu este gata

Scrisoarea preşedintelui prevedea ca votul de învestire a guvernului de către parlament să aibă loc până pe 23 decembrie, iar în perioada 28-29 decembrie să fie depus bugetul de stat pe anul 2010 în parlament.
Până pe 16 ianuarie urmează să fie dezbătute şi aprobate bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, iar în perioada 16-19 ianuarie acestea trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial şi să fie invitate echipele de evaluare ale UE, Băncii Mondiale şi FMI, propune şeful statului.
De asemenea, în scrisoare se mai precizează că, în perioada 20-27 ianuarie, ar urma să aibă loc vizita delegaţiilor de evaluare, iar între 12 şi 15 februarie board-ul FMI trebuie să aprobe următoarele tranşe pentru România. „Parlamentul are independenţa de a-şi stabili propriul program de funcţionare, însă doresc să vă aduc la cunoştinţă că, dacă acest calendar ar fi respectat, FMI ar putea realiza vizita de evaluare între 20 şi 27 ianuarie, astfel încât între 12 şi 15 februarie 2010 board-ul FMI să se întrunească şi să aprobe următoarele tranşe de împrumut pentru România. În cazul în care instituţiile statului nu vor respecta acest calendar, România va fi în situaţia de a nu primi la termen finanţarea din partea organismelor internaţionale“, mai precizează Băsescu în scrisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII