17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum şi-a mărit Robert Negoiţă datoria la stat

Cum şi-a mărit Robert Negoiţă datoria la stat

Fiscul l-a notificat în urmă cu două zile pe Robert Negoiţă (PSD) că are de plătit încă trei milioane de euro TVA în urma unor operaţiuni prin care deputatul PSD a încercat să scape de o datorie de 28 de milioane de euro pentru care ANAF i-a impus sechestru asigurător.

Ca să evite sechestrul, Negoiţă şi-a transferat cele 1.600 de imobile drept aport de capital într-o firmă nou-înfiinţată. Potrivit unor surse ANAF, Negoiţă a fost prost sfătuit pentru că, în urma aportului de capital, s-a ales cu noi taxe la stat în valoare de trei milioane de euro.
„Nu ştiu nimic despre o astfel de decizie. Oricum, suntem în campanie. E o aberaţie, nu există aşa ceva. Nu are nici o legătură cu realitatea“, a declarat Robert Negoiţă.
Astfel că, dacă în urmă cu o lună ANAF a decis să impună sechestru asigurător pe proprietăţile sale pentru datoria de 28 de milioane de euro, acum, Negoiţă trebuie să plătească statului 31 de milioane de euro.
Cele 28 de milioane ar reprezenta TVA-ul aferent vânzărilor efectuate de Negoiţă între 2005 şi 2006, când a vândut sute de case în calitate de persoană fizică pentru a evita să plătească TVA. Fiscul a considerat însă că sunt operaţiuni comerciale, astfel că în luna august i-a emis o decizie de impunere pentru sumele datorate bugetului de stat. Negoiţă a contestat decizia şi a încercat să evite sechestul printr-un aport de capital.
Pentru a se sustrage de la plata taxelor către stat şi de la măsurile asiguratoare dispuse de ANAF asupra bunurilor sale, Robert Negoiţă a recurs la o serie de operaţiuni. Astfel, imobilele pe care le deţinea parlamentarul PSD, în valoare de peste 66 de milioane de lei, au fost constituite ca aport în natură la capitalul social al SC Domus Stil Construct SRL.
Firma sus-menţionată a fost nou-constituită şi neînregistrată ca plătitor de TVA, unde Negoiţă era acţionar unic. Potrivit datelor Registrului Comerţului, deputatul PSD a înfiinţat împreună cu fratele său, Ionuţ, pe 30 aprilie 2009, firma Domus Stil Construct SRL, Robert Negoiţă având o participaţie iniţială de 65%. Capitalul social al firmei la momentul înregistrării a fost de 200 de lei, 35% dintre părţile sociale fiind în proprietatea lui Ionuţ Negoiţă.
Pe 2 octombrie, data la care figurează ultima modificare înregistrată la Registrul Comerţului referitoare la Domus Stil Construct, Robert Negoiţă a ieşit din acţionariatul firmei, iar tatăl său, Ilie Negoiţă, a intrat ca asociat nou, cu un aport în natură în valoare de 43,27 milioane de lei (65% din părţile sociale). În acelaşi timp, fratele său, Ionuţ Negoiţă, a preluat 35% dintre părţile sociale, cu o valoare de 23,30 milioane de lei, reprezentând, de asemenea, aport în natură. Capitalul social al Domus Stil Construct a rămas nemodificat, la 66,57 milioane de lei, în urma operaţiunii prin care Robert Negoiţă a ieşit din acţionariat.
Potrivit surselor din ANAF, modificarea a fost realizată, cel mai probabil, printr-o cesiune de părţi sociale, în urma căreia Robert Negoiţă a transferat bunuri imobiliare către fratele şi tatăl său.
Aceste mişcări par să-i fi complicat viaţa deputatului PSD. În loc să îşi salveze proprietăţile de la măsurile asiguratoare, Robert Negoiţă s-a ales cu noi datorii la stat. Potrivit Codului Fiscal, operaţiunea de aport la capitalul social este scutită de TVA numai dacă firma către care se face aportul de capital este plătitoare de TVA.
Domus Stil Construct SRL fiind neplătitoare de TVA, Fiscul a decis să-i trimită lui Robert Negoiţă o noua decizie de impunere pentru aportul de capital. Astfel, deputatul PSD are de plătit acum o nouă datorie la stat, calculată de ANAF la 13,7 milioane de lei. Mai clar, Negoiţă şi-a înstrăinat proprietăţile printr-o serie de operaţiuni care, potrivit Codului Fiscal şi ANAF, sunt impozabile.

Datorii de sute de milioane

Robert Negoiţă a realizat în intervalul 2005-2009 tranzacţii
în valoare de 416.655.913 lei, pentru care deputatul PSD are de plătit 128.942.507 lei, din care TVA – 79.138.823 de lei şi majorări de întârziere – 49.803.683 de lei.

Attila Biro HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII