23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Poveste de suflet

Din bunătatea voastră, un copil zâmbeşte din nou. Povestea tristă a unei fetiţe cu deficienţe de vedere a avut marţi un sfârşit fericit.

Pachetul stă pe masă, încă nedesfăcut. Îl privesc pe rând cu vădită nerăbdare, dar nici unul nu se încumetă încă să descopere ce se ascunde în cutia de carton. Întâi se aşază pe scaune, fata cu păr lung şi ochi albaştri de o parte, mama ei, vizavi, să o ajute în caz de nevoie. Alături, gazdele. Comandă produsele de fast-food, întâietate având, bineînţeles, invitata specială – fetiţa de 12 ani. În cele din urmă, bărbatul – care a şi adus coletul – pune capăt curiozităţii şi ia iniţiativa: deschide pachetul. Dinăuntru scoate două cutii mai mici, pe care le desface pe rând. Se implică şi ceilalţi, cu excepţia fetei, prea timidă şi emoţionată să facă vreun gest. Nimeni nu bagă în seamă mâncarea servită – se concentrează asupra asamblării aparatului negru, asemănător cu un televizor în miniatură. Întâi se fixează camera, se umblă la nişte butoane. Monitorul se aprinde şi pe el apare, mărit de câteva ori, modelul care acoperă masa. Se aud oftaturi de uşurare. Cineva ia o foaie de meniu şi o aşază sub aparat. Alege colţul din dreapta, acolo unde scrisul mărunt ar putea fi descifrat doar de puţinii norocoşi care au privirea perfect sănătoasă. Fata cu păr blond se apleacă deasupra ecranului, urmărind atentă fiecare literă: „Caloriile reprezintă nivelul de energie pe care îl vei obţine prin consumarea alimentelor…“. Fericită, îşi ridică privirea albastră de pe monitor. Cei din jur aplaudă şi râd încântaţi – au reuşit să facă fericită o copilă deosebită. De vizavi, mama abia îşi reţine lacrimile: „N-am crezut niciodată că Mica mea o să poată vedea litere atât de mici! Parcă e o minune! De acum înainte, sunt sigură că se va descurca şi mai bine!“.

Un copil special

Mica, aşa cum o alintă părinţii, este Ruxandra Vancă, elevă în clasa a patra la Şcoala nr. 31 „Theodor Aman“. Datorită conştiinciozităţii şi plăcerii de a învăţa, fetiţa a câştigat încă din clasa întâi zeci de diplome la concursuri judeţene şi naţionale de matematică, română, cultură generală. În plus, dragostea pentru literatură – poezii şi poveşti citite de mama ei încă din fragedă copilărie – a determinat-o pe Mica să-şi încerce talentul artistic. Nu de mult, o poveste semnată Ruxandra Vancă a fost publicată într-o culegere de scrieri ale elevilor. Apreciată de profesori, iubită de colegi, eleva din clasa a patra este un model de conştiinciozitate şi sensibilitate. Cu atât mai mult cu cât, din nefericire, suferă de o deficienţă de vedere: fotofobie accentuată, nistagmus rotator congenital şi astigmatism miopic. Cu alte cuvinte, în exterior este aproape oarbă, în vreme ce, la lumină artificială, poate citi la o distanţă de doi centimetri.

Craiovenii au fost impresionaţi

Povestea ei a apărut în Gazeta de Sud acum ceva timp – „O viaţă fără chip“ (http://www.gds.ro/Societate/2009-10-27/O+viata+fara+chip). GdS a încercat astfel să-i procure, prin intermediul cititorilor săi, care nu o dată au sprijinit campaniile umanitare, o trusă portabilă dotată cu cameră video care să-i poată reda, la scară mai mare, literele şi obiectele. Aparatul atât de necesar costa 1.000 de euro, sumă pe care familia Vancă nu şi-o putea permite din venitul de însoţitor şi acela de şomer. Avea nevoie aşadar de oameni de suflet, care să-i ofere Ruxandrei sprijin financiar.
După publicarea materialului, numeroşi cititori au ţinut să o ajute pe copila blondă cu ochi albaştri. Pensionari, locatari din blocurile 4B şi 304 Valea Roşie, prieteni vechi sau cunoştinţe, cu toţii au dorit să dea o mână de ajutor pentru procurarea aparatului. Din păcate, suma la care s-au ridicat donaţiile nu a fost suficientă. Dar, din fericire, un craiovean cu suflet mare a organizat propria campanie printre prieteni. Iar marţi seară, la McDonald’s, Valentin Vătafu şi doi dintre copiii amicilor generoşi i-au făcut Andrei cel mai frumos cadou: performantul aparat care o va ajuta de acum să studieze mai uşor şi să vadă altfel viaţa.
„Am fost foarte impresionat de povestea Ruxandrei“, ne-a declarat Valentin Vătafu, privind-o cu duioşie pe Andra cum citea cu uşurinţă graţie aparatului performant. „Aşa cum am intervenit şi pentru alte cazuri sociale/medicale, am decis să fac şi acum o bucurie. Am vorbit cu cei şapte prieteni cu care colaborez atât în afaceri, cât şi în campaniile umanitare – Gigi Nicolae, Florin Popescu, Adi Cioablă, Adi Deca, Răzvan Ţugui, Relu Lişteveanu şi Sandu Iordache. Toţi avem copii şi ştim ce înseamnă să-ţi doreşti să-i oferi totul copilului tău. Am pus aşadar mână de la mână şi am cumpărat instrumentul de care Ruxandra avea atâta nevoie. Sper să-i folosească şi să-i facă viaţa mai uşoară, pentru că merită“, a mai spus Valentin Vătafu.  

Urmează concursurile!

Nici nu a avut răbdare să se mai schimbe. Cum s-a întors de la McDonald’s, Andra a desfăcut aparatul şi a început să citească. Din toate caietele, din toate manualele. Apoi a luat la rând cărţile cu poveşti. Şi din nou manualele. Până la miezul nopţii nici nu a vrut să audă de ora de culcare. Iar a doua zi, a luat-o de la capăt. De data aceasta, metodic, aşa cum e cazul înaintea concursurilor care o aşteaptă.
„Ne pregătim intens“, ne-a destăinuit Adela Vancă, mama Ruxandrei. „Sâmbătă, la Şcoala nr. 22 «Mircea Eliade», avem concursul naţional de matematică «Lumina Mate», iar pe 28 noiembrie avem, tot la matematică, concursul naţional de la Drăgăşani. Vor urma SMART-urile, la matematică, română şi cultură generală. Cu aparatul pe care l-am primit de la domnul Vătafu şi prietenii dânsului, totul va merge mai repede şi mai uşor. Le mulţumesc din suflet, aşa cum le mulţumesc şi tuturor celorlalţi oameni care au ţinut să o ajute pe Mica mea. Dumnezeu să-i ajute!“. 

Salvaţi-o pe Claudia!

În prezent, Gazeta de Sud mediatizează alt caz, de data aceasta fiind în joc viaţa unei tinere de 24 de ani. Claudia Chelan, studentă la Medicină, în ultimul an, a fost diagnosticată de curând cu o formă rară de limfom. Pentru salvarea ei, este nevoie de un tratament şi un transplant cu celule stem în Austria. Cei care vor să o ajute să-şi atingă visul de a deveni medic o pot face donând orice sumă în conturile deschise la BCR, sucursala Lăpuş, Craiova, Dolj.
Cont în lei: 2511.A13.0.2056579.0138.ROL.3
IBAN: RO52RNCB0138020565790003
Cont în euro: 2511.A13.0.2056579.0138.EUR.4
IBAN: RO25RNCB0138020565790004
Titular: Chelan Claudia-Valeria
CNP : 2850804160055

 Sonia STAICOVICI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU