9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele de leasing decontează amenzile clienţilor

Firmele de leasing decontează amenzile clienţilor

Fiscul execută firmele de leasing pentru amenzile de circulaţie neplătite de utilizatori. În timp ce societăţile de leasing spun că măsura este abuzivă, finanţiştii spun că aşa este legea.

Firmele de leasing auto acuză Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) că interpretează abuziv legea, întrucât le transferă datoriile clienţilor.
Conform situaţiei actuale, clientul de leasing este doar utilizator al maşinii la care plăteşte rate. Până la finalul contractului, proprietarul maşinii este firma de leasing. De aici provin problemele: unii utilizatori nu plătesc amenzile de circulaţie. În acest caz, amenzile sunt transferate fiscului, pentru executare silită. Cadrul legal nu permite decât executarea proprietarului maşinii, susţin finanţiştii. Secretarul general al societăţilor de leasing (ALB) din România, Adriana Ahciarliu, explica recent punctul de vedere al acestora: „Dacă un client al unei companii de leasing are datorii către stat ca urmare a unei amenzi auto, de exemplu, acestea sunt percepute ca fiind ale firmei de leasing“.
La sfârşitul lui septembrie, companiile de leasing aveau datorii la bugetul de stat de peste şapte milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro), potrivit informaţiilor publicate de ANAF. Directorul Direcţiei General a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, spune că încasarea amenzilor este unul dintre riscurile leasingului.
„Utilizatorul este doar un beneficiar. În acte, proprietarul maşinii este firma de leasing. Probabil că între cele două părţi (proprietar/utilizator) există clauze contractuale în acest sens şi includ amenzile în rată“, a spus Călinoiu. Dincolo de această interpretare legală, credem că fiscului îi e mult mai uşor să execute firmele de leasing decât pesoanele fizice.
„Primim amenzi, dar înştiinţăm clienţii că trebuie să şi le plătească, pentru că ei sunt cei care au fost sancţionaţi“, a spus un reprezentant al BCR Leasing. Reprezentanţii firmelor de leasing susţin că, dacă utilizatorul nu plăteşte în numele lor amenzile primite, ANAF face somaţie peste cel mult trei luni şi titlu executoriu. Utilizatorii s-ar putea prevala de faptul că în acte proprietar al maşinii este firma de leasing ca să nu plătească amenda. Dacă ar proceda astfel, s-ar putea trezi că, la sfârşitul contractului de leasing, firma îi pune alături de facturi şi amenzile achitate în numele lui. Dacă refuză să le plătească, firma refuză să treacă maşina pe numele clientului. În orice condiţii, acesta nu are scăpare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS