9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRolul şi puterea presei pentru o nouă Europă de sud-est

Rolul şi puterea presei pentru o nouă Europă de sud-est

Jurnalişti şi editori din cadrul celor mai importante trusturi de presă din Europa de sud-est s-au întâlnit la Sarajevo, în perioada 15-16 octombrie, pentru a discuta despre rolul pe care presa îl joacă în procesul de redefinire a regiunii ca o zonă caracterizată prin toleranţă, progres şi promovare a valorilor europene. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Consiliului Cooperării Regionale şi a Misiunii OSCE în Bosnia şi Herţegovina, cu sprijinul Comisiei Europene.

Seminarul, organizat pe parcursul a două zile, a cuprins o sesiune de deschidere şi trei sesiuni tematice, fiecare fiind prezentate de experţi în domeniul discutat. Subiectele celor trei sesiuni tematice au fost: rolul şi responsabilitatea mass-media în sud-estul Europei, informarea publicului din această zonă în legătură cu ideile promovate de UE şi cooperarea regională prin promovarea conceptului de „societate bazată pe încredere“ şi a independenţei media.

Obiectivele îndeplinite ale seminarului

Evenimentul şi-a atins obiectivele generale propuse, despre care se crede că vor influenţa pe termen lung activitatea jurnaliştilor din sud-estul Europei. Unul dintre obiectivele atinse a fost creşterea gradului de informare a presei din sud-estul Europei în legătură cu rolul pe care îl joacă în promovarea încrederii şi comunicării între popoare şi stabilirea, prin intermediul dialogului şi colaborării, a condiţiilor necesare pentru dezvoltarea generală a regiunii şi pentru crearea unui mediu tolerant, în care popoarele coexistă paşnic. De asemenea, seminarul şi-a propus şi a reuşit să informeze mai bine jurnaliştii, şi prin munca acestora şi publicul, în legătură cu ideile UE şi beneficiile pe care acestea le-ar putea aduce popoarelor din zona de sud-est a Europei.
În egală măsură, seminarul a stabilit un grad mai mare de responsabilitate şi independenţă, dar şi standarde etice mai înalte pentru profesioniştii din domeniul media. Jurnaliştii din sud-estul Europei şi-au propus să colaboreze mai mult cu colegii de breaslă din alte ţări şi să susţină pe cât posibil activitatea reţelelor media deja existente.

Discuţii purtate în timpul seminarului

Participanţii la seminarul organizat la Sarajevo au vorbit despre rolul indispensabil pe care ziariştii îl joacă în formarea opiniei publice şi în creşterea gradului de informare privind importanţa stabilirii unui climat de încredere în regiune. În plus, s-a subliniat faptul că încrederea, promovarea dialogului, cooperarea şi înţelegerea reciprocă sunt condiţii esenţiale pentru o dezvoltare economică şi socială durabilă a societăţilor din sud-estul Europei, obiectivul suprem fiind acela de a îmbunătăţi condiţiile de trai ale locuitorilor din această regiune şi de a-i face pe aceştia să se simtă membri cu drepturi depline ai familiei europene. Participanţii au discutat şi despre posibile acţiuni viitoare care să le furnizeze jurnaliştilor instrumentele necesare pentru a consolida rolul pe care presa îl are în societăţile în cauză. Concluzia a fost că este absolut necesar ca Europa de sud-est să fie transformată într-o zonă mai tolerantă şi mai prosperă, liderii ţărilor din această regiune trebuie să devină mai responsabili şi munca lor mai eficientă, iar cetăţenii trebuie să înveţe să facă faţă mai bine provocărilor pe care le aduce traiul de zi cu zi.

Activitatea concretă a seminarului de la Sarajevo

S-a estimat că noile condiţii existente în Europa de sud-est impun crearea unui rol nou pentru mass-media, o mai mare responsabilitate jurnalistică şi menţinerea celor mai înalte standarde profesionale. Participanţii au convenit că, în sfârşit, după o perioadă destul de dificilă, această zonă a Europei cunoaşte o nouă etapă de dezvoltare, bazată pe noua energie proeuropeană ce se simte în regiune. S-a discutat, de asemenea, despre diverse aspecte ale meseriei de ziarist, printre care standardele jurnalistice, etica, independenţa, anchetele jurnalistice, educaţia, condiţiile de muncă, influenţa noilor tehnologii asupra activităţii ziariştilor şi multe altele. Jurnaliştii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de rămăşiţele radicalismului, extremismului, stereotipiei şi naţionalismului în societăţile europene, şi consideră că munca lor trebuie să fie mai obiectivă şi mai responsabilă. Participanţii au convenit să stimuleze dezbaterile privind standardele şi valorile europene, dar şi pe cele referitoare la instituţiile UE şi la procesul de aderare. În fine, au fost analizate posibilităţile de a organiza cursuri de specializare, deplasări de studiu şi programe de schimb de experienţă pentru ca reporterii interesaţi de UE să dobândească aptitudinile şi cunoştinţele necesare pentru a aborda corespunzător situaţiile legate de activitatea UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS