Sfârşitul dictaturii supermarketurilorLegea privind comercializarea produselor alimentare topeşte profitul supermarketurilor. Preţurile vor scădea în câteva luni cu până la 30%. Retailerii vor fi nevoiţi să plătească la stat şi pentru taxe.

Preşedintele României, Traian Băsescu, va promulga, probabil în regim de urgenţă, Legea privind comercializarea produselor alimentare, aceasta urmând să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial (MO), a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Gheorghe, preşedintele Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). „Legea pleacă astăzi la preşedinte spre promulgare şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea sa în MO, contractele cu marile reţele comerciale urmând să fie modificate în 60 de zile de la publicarea în MO“, a spus Ovidiu Gheorghe. El a susţinut că, potrivit noilor reglementări, „comerciantul este orice persoană fizică sau juridică autorizată să vândă direct consumatorului“, acesta neavând voie „să solicite şi să încaseze de la furnizor plata de servicii care nu au legătură cu operaţiunile de vânzare şi nu sunt incluse în preţul de achiziţie“, precum plata pentru extinderea reţelei comercianţilor, pentru amenajarea spaţiilor sau promovarea activităţii comercianţilor. De asemenea, comercianţii nu au dreptul să impună furnizorilor să-şi vândă produsele la un preţ egal sau mai mare decât al altora, iar delistarea unui produs de la raft poate fi făcută doar cu o notificare prealabilă de două luni a furnizorului. În completarea precizărilor legate de noua lege, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a susţinut că intrarea acesteia în vigoare ar putea determina, în câteva luni, scăderi ale preţurilor pentru consumatorii finali cu până la 30%. „Noi (Ministerul Agriculturii, iniţiatorul proiectului de lege – n.r.) am urmărit ca preţul în magazin, pe raft, să scadă. Specialiştii spun că în câteva luni preţurile vor putea să se diminueze cu până la 30%“, a afirmat Sârbu.

Sârbu: Producătorul român stă în genunchi la poarta comercianţilor

Referindu-se la reacţia Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, potrivit căreia noua lege va creşte preţurile, va determina blocaj financiar şi pierderea locurilor de muncă, ministrul Sârbu a susţinut că nu este de acord „ca producătorul român să stea în genunchi la poarta comercianţilor“. „Să-i ţii pe producătorii români la uşa hipermarketurilor nu e iresponsabilitate? Atunci când au făcut profituri în fiecare an nu a fost iresponsabilitate“, a mai spus el.

„Afirmaţia retailerilor este hilară. Şi noi vrem să ne apărăm locurile de muncă. Şi nu vrem rafturi pline de importuri, aşa cum ne-au ameninţat ei“, a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), menţionând că, prin intrarea în vigoare a noii legi, retailerii vor fi obligaţi să plătească la stat şi pentru taxele pe care le percepeau până acum de la producători. „Până acum, retailerii plăteau la stat doar pentru 0,2%, cât spuneau ei că au adaosul, că restul erau taxe, pe care ei le numesc bugete. De acum va trebui să plătească la stat şi pentru taxe, că ei le pun. Până acum ziceau că producătorii cresc preţul, nu ei, care cereau să li se plătească taxele“, a mai spus Frumosu.

Minea: O astfel de lege ar trebui să albească piaţa

Amintind că prima ţară care a aplicat o astfel de lege a fost Franţa, iar rezultatele s-au concretizat, în câteva luni, cu scăderea preţurilor şi apariţia magazinelor de familie, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că este foarte posibil să se întâmple şi la noi la fel în câteva luni, până în ianuarie. „Problema este că micile magazine, aşa-zisele chioşcuri, trebuie să intre în legalitate, că şi Costică de la colţ va trebui să-şi pună adaos comercial. Avantajul este că în micile magazine preţurile sunt uneori mult mai mici“, a mai spus Minea, adăugând că „o astfel de lege ar trebui să albească piaţa“.

Referindu-se la ideea avansată de Minea, potrivit căreia comerţul tradiţional românesc ar trebui promovat, ministrul Ilie Sârbu a susţinut că acest lucru se poate realiza chiar cu fonduri europene. „Dacă producătorii se vor gândi serios la lucrul acesta, le putem da fonduri europene pentru realizarea unor lanţuri de mici magazine în stil tradiţional românesc“, a încheiat Sârbu.

Rompan: Am primit facturi pentru taxe în locul plăţii produselor

Legat de abuzurile comise de reprezentanţii supermarketurilor, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan) a susţinut că marile reţele de magazine din România obţineau un profit de 30% la produsele pe care le comercializau datorită numărului mare de taxe impuse producătorilor.

„Nu puţine au fost abuzurile supermarketurilor. Au existat situaţii în care acestea ne trimiteau facturi pentru taxe în loc de banii pentru marfa pe care ei ar fi trebuit să ne-o plătească. Dumnealor se lăudau că vând produsele aproape în pierdere sau cu profit mic, dar, de fapt, prin facturile pe care le primeam ulterior, prin aceste taxe, aveau un profit de 30%“, a explicat preşedintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta a adăugat că producătorii români au primit deseori, în loc de plată pentru produsele livrate marilor magazine, facturi cu taxele percepute de acestea.


„În ultimul timp am primit facturi direct pentru taxe care înlocuiau plata produselor pe care noi le livraserăm, deci au înlocuit banii care mi se cuveneau cu nişte taxe pe care le-aş fi datorat. Nu am mai primit nici un ban pentru produsele pe care le livraserăm magazinelor respective“, a adăugat Popescu. Acesta a explicat că, odată cu aplicarea prevederilor Codului de Bune Practici, care elimină mai multe taxe impuse producătorilor, se vor evidenţia adaosurile pe care reţelele de hipermarketuri le practică. „Acum se interzice comercianţilor plata unor servicii care nu au legătură directă cu vânzarea produselor. Conform definiţiei preţului de achiziţie, ei trebuie să scoată la suprafaţă toate aceste taxe şi se va vedea de unde vin scumpirile“, a mai spus preşedintele Rompan.

Potrivit acestuia, Legea Codului de Bune Practici – care elimină interdicţia pusă producătorului de a-şi vinde produsele altui comerciant la un preţ mai mic decât cel cu care îl vinde hipermarketurilor – va conduce la dezvoltarea comerţului de proximitate şi la ieftinirea produselor alimentare.

„În momentul în care eu nu mai am interdicţie de a-i vinde unui comerciant la un preţ mai mic decât îi vând hipermarketului, atunci, în mod corect, apare o creştere a magazinelor de proximitate. În acest fel, creşte concurenţa şi hipermarketul este nevoit să dea din taxe jos pentru a-şi vinde produsele“, a adăugat Aurel Popescu.

Actul normativ elimină o serie de taxe

Codul de Bune Practici, aprobat pe 16 septembrie cu 198 de voturi pentru, cinci contra şi şapte abţineri, elimină taxa de deschidere de magazin, care varia între 1.000 şi 15.000 de euro, precum şi altele, cum ar fi serviciul de vânzare garantată, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, prin aplicarea Codului de Bune Practici va fi eliminată şi taxa de remodelare, taxă fixă care se solicită pentru modernizarea magazinelor existente, care varia între 1.000 şi 5.000 de euro. Aceasta este scoasă prin introducerea unui articol ce interzice taxele ce nu au legătură cu actul de comerţ.

Diminuate cu până la 4% vor fi taxele de listare a articolului – sumă fixă pe numărul de produse de până la 500 euro/produs -, serviciul de marketing – sumă de până la 10% din cifra de afaceri lunară solicitată pentru merchandisarea produselor, alocarea spaţiului la raft, prezenţa produselor la raft, asigurarea de reclame – bonusul de bază – până la 10% din cifra de afaceri lunară percepută pentru lansarea de comenzi şi vânzarea produselor, serviciul centralizat de cumpărare – 0,5 – 2% din cifra de afaceri lunară.

Serviciul de vânzare garantată, care reprezintă un procent din cifra de afaceri şi se solicită pentru garantarea vânzării produselor în reţeaua respectivă, este, de asemenea, eliminat. Acesta putea reprezenta 0,5-0,75% din cifra de afaceri lunară. În plus, este scos serviciul de gestionare a gamei, care putea fi de până la 2% din cifra de afaceri lunară.

 Comenteaza acum

21 Comentarii

 1. gabi said:

  mai documentaza-te, domnisoara! legea asta va micsora profiturile supermarketurilor, care vor mari in schimb preturile ca sa nu li se subtieze felia, deci pentru consumatorul de rand pana la urma va fi mai rau.

 2. jean d'arm said:

  ai dracu astia d ela supermarketuri,dupa ce ca te jecmansesc de bani si au oferte mincinoase mai punsi cate un maimutoi dupa ce iesi de la casa sa te caute daca ai furat. Ma intreb de ce nu se sesizeaza cineva cand maimutoii aia cu 3 case iti tragbonul si plasa din mana sa se uite in ea.

 3. trandafir&patraulea said:

  gabi mai documenteaza-te tu tata numai la scumpiri te astepti,trebuia sa se intample si asta.Sau probabil citesti si nu intelegi nimic.

 4. Alex said:

  Nu cred ca produsele se vor ieftini sau se vor scumpi…..asa e in Romania unde e lege e si tocmeala.

 5. GRASU said:

  VOM MINCA IEFTIN SI PROST.aproape toate marile magazine se aprovizioneaza cu ce nu se consuma afara.vor disparea produsele refrigerate iar salam si carnati vom manca din cele facute la unguri,bulgari sau unde sunt mai ieftine si cu multe euri sa reziste pe raft.TOT CE AJUNGE LA HIPERMARKET AJUNGE CU FACTURA NU CA LA NEA COSTICA LA COLT!!!!!!!de aceea bagau taxele sa ajunga tot la profitu aluia de la colt care ia factura 1 la luna.sa vedeti ce o sa mai stea MINEA cu marfa nevinduta ca aia o sa ia de la SC ANONIMU SRL iar produsele ANGST vor disparea definitiv

 6. orly said:

  De ce creditati produsele romanesti asa de mult?
  Realitatea este ca produsele romanesti sunt mai proaste calitativ si mult mai scumpe chiar si decat rebuturile vecinilor.
  Aceasta lege nu urmareste ca noi consumatorii sa avem produse mai bune la un pret mai mic, ci urmareste ca producatorii romanii sa obtina profituri mai mari, lucru care este foarte nasol, pentru ca merita acest lucru.
  Avem cel mai mare pret la carne din Europa si va continua sa creasca datorita acestei legi. Si produsele romanesti nu au nici o sansa sa fie exportate.
  Anul asta a-ti gasit rosii care sa mai aiba gust in piata(ma refer la cele care erau etichetate “Romanesti”)?

 7. joe said:

  cum reiese din articol ,inclin sa cred ca va fi mai bine, dar pana la proba contrarie mai avem de asteptat. nu cumva miroase si a campanie electorala?.
  intrad evar in Franta preturile sunt mult mai ieftine decat la noi desi raportul salariu – preturi este incomparabil intre noi si francezi, va spun asta pt. ca un prieten a venit acum 3 zile de acolo si mi-a povestit acest lucru.
  o alta problema ar fi eliminarea tiga..lor de pe pietele noastre , acesti paraziti care insala taranii si care au o ura de nedescris impotriva muncii.

 8. Un Cititor said:

  Articolul acesta a scos in sfarsit la iveala ceea ce stia multa lume: un producator daca vroia sa isi comercializeze marfa trebuia sa plateasca la supermarket o gramada de taxe. Asa a ajuns ca pretul unui litru de lapte procesat si ambalat sa iese pe poarta fabricii la maxim un leu si in hypermarket sa il vezi la cel putin 3,5 lei. Si acelasi lucru este valabil pentru marea majoritate a produselor.
  De-asem enea, nu si-a pus nimeni niciodata intrebarea de ce intr-o saptamana vezi un produs pe un raft al respectivului raion, si peste alte 2 saptamani il vezi pe alt raft, dar la promotie ? Pentru ca intre timp cresc pretul produsului respectiv cu 1 leu, sa zicem, si peste 2 saptamani il pun pe alt raft (ca sa nu mai stie tugulanul cat era saptamana trecuta) si il scot la promotie…Si noi ne repezim ca e…PROMOTIE. Tehnici elementare de vanzari…pentru plebea care se repede sa consume. Deci profituri maxime la hypermarket.

 9. kkk said:

  Mah voi nu vedeti ca toata chestia asta si articolul binenteles il scot in evidenta pe Marinar. Ce draq astia chiar ne cred prosti?

 10. . said:

  pe nea costica de la colt il doare in palarie de taxele lor. are marfa pitita in alta parte si aduce marfa putina in magazin pe care nu o inregistreaza. vinde 3 eugenii mai aduce 3 de acasa si declara ca nu a vandut nimic,

 11. io... said:

  are perfecta dreptate cel de la nr.10. eu mai stiu pe unii de la tara care vand si tigari fara timbru, trece peste drum unde locuieste ia 3-4 pachete si le rine prin buzunare dupa care repeta operatia. mai mult , preturile lor sunt de cele mai multe ori supraincarcate, vezi doamne ca baga transportul, taxa pe valoarea adaugata si alte terte motive. pe acesti excra-oci , cine-i controleaza?, ca eu unul nu prea am vazut pe nimeni sa-i ia la purificat. unde mai pui ca la carciumi exista bauturi execrabile de proaste si pe deasupra le tin si acasa. eu unul le-as da niste adrese precise acestor excroci.

 12. Ryu said:

  Daca producatorul va putea vinde oricui la pret mai mic decat vinde supermarketului e la mintea cocosului ca preturile vor scadea. Intai la micii comercianti si in final in supermarketuri . Ramane doar de vazut cut cat vor scadea preturile ,pentru ca 30% mi se pare cam mult

 13. N-am inteles multe said:

  Cica, de ex., sa nu impun eu furnizorului sa vanda (cine, el sau eu?) la un pret egal sau mai mare decat al altora. Pai cand a putut comerciantul sa impuna ceva furnizorului, sa oblige la ceva pe acesta ? Ma rog, eu nu am magazin alimentar, dar tot nu am inteles. Alta: delistarea cu notificare de doua luni… Sa-l ia boala rea de produs ca iese si din garantie in doua luni. Delistare… Care galeata ?

 14. sfarsitul dictaturii fiscale - aiurea ! said:

  A nu se confunda obligatia fiecarui cetatean si a comerciantilor ( doar despre ei e vorba) sa-si plateasca taxele si impozitele cu obligarea lor la plata unor taxe absurde si inventate sau preluate de te miri unde. Ma crucesc: de ex. taxa modernizare magazin, intre 1000 si nu stiu cate mii de euro. Doamne Sfinte, Sfinte Sisoe ! Cand va spun eu ca a fost si inca este DICTATURA FISCALA in Romania. Da, dictatura fiscala. Ne obliga sa platim tot felul de taxe, sa montam detectoare de gaz la aragaze, sa nu mai avem voie sa ne montam centrale de apartament etc. ca sa platim la ei si sa toace banii pe te miri ce. Si sa fie preturri cat mai mari peste tot. Nu stiu ce spera ei, o noua revolutie ? Aiurea, ideea de revolutie a fost compromisa in Ro pentru sute de ani. Mai degraba poate il provoaca pe Horia Sima sa iasa din mormant. Astia parca le-ar fi luat Dumnezeu mintile cu aceste taxe. Cred ca totul pleaca de la presedinte si prim ministru, fiindca fiecare ministru e apreciat dupa cati bani aduce la buget si chiar e lasat sa-si faca de cap in chestia asta.

 15. Laurentiu said:

  Legea asta va genera deschiderea de mici comercianti care lucreaza direct cu producatori locali. Acesta este cel mai bun lucru care i se poate intmpla unei tari in curs de dezvoltare ca si Romania.
  Hai ca m-am distrat destul cu voi!!!

 16. psycho24 said:

  ptr 10 si 11 ,nea costica de la colt pescuieste si el cativa clienti rataciti ,si de puricat si ciupit sunt destule autoritati care isi ia obolul cat sa nu devina nea costica magnat ,ci sa-si duca traiul de pe o luna pe alta caci altfel nea costica ar deschide si el un hipermarket, din care sa ii curga bani luati pe taxe aiurea bagate in pret.Think,stupid people!In frenezia economica ce a disparut (si nu va mai apare curand) ,a creditelor de consum ,hipermarketurile si-au tras profit gros si nemuncit cu preturi care depaseau preturile occidentale la produse de calitate indoielnica si cu mult sub standardele occidentale,cu alte cuvinte ne tras-o la greu fiecaruia dintre clienti ,netinand cond de ieftiniri pe piata internationala si facandu-ne sa ne bucuram la produse ieftinite din cauza expirarii ca niste prosti.E un titlu de glorie si mandrie cand gasesti oferta de pret la un produs ce expira a doua zi,sau cumperi vreun obiect manufacturat prin China sau aiurea in lumea a 3-a dandu-ti iluzia ca esti si tu la zi cu tehnologia dar crapa dupa 1 an.Sper sa-i loveasca bine acesta lege chiar cu riscul de ai vedea plecati, dar ma indoiesc ca renunta la cascavalul si asa mare chiar cu aceasta scoatere de taxe.

 17. teutonu said:

  va arunca Base’ un os si incepuratzi sa latratzi la el :)))) legea asta nu schimba nimic, exista in schimb institutii care ar trebui sa protejeze cetateanu de hraparetii de la supermarketuri si se cheama consiliul concurentei, pe aia nu-i deranjeaza nimeni ca dorm in post

 18. pt trandafir&patraulea said:

  mai documenteaza-te tu, dincolo de informatiile primare. incearca sa vezi ambele parti ale paharului. si eu as vrea sa cumpar mai ieftin, dar hai sa ne interesam despre toate efectele inainte sa vorbim.

 19. tangur said:

  Pai….simplu…toat e taxele ele vor fi bagate in pretz si…pretzu creshte, celelalte magazine vor creshte si ele pretzurile (ca nu or fi proshti sa nu cashtige)….si uite asha se duce draq ieftinirea.

 20. pt orly said:

  in ce tara din europa ai fost si erau preturile mai mici la carne? in bulgaria? oricum ar fi bine sa fie foarte scumpa carnea probabil suntem cei mai mari mancatori de carne din europa ceea ce nu e ceva tocmai bun. iar despre rosii nu cred ca poti compara rosiile cumparate de la producatorii locali cu rosiile turcesti.
  este adevarat ca merele romanesti arata mult mai rau decat cele italiene dar daca ati stii prin ce procese chimice trec acele mere pentru ca sa arate atat de bine si pt ca sa ramana asa fara pic de stricaciune nu le-ati mai manca

 21. .eu said:

  Ce tot se leaga lumea de micii comercianti cand pe ei stau toata ziua cu controale,dau amenzi de nici nu ai profit pe luna aia cat dai la amenda,iar de impozit ce sa zic ca acuma cu forfetarul plateste si nea cutare de la colt ,pentru 5 eugenii trebuie sa vanda acu 7 sa scoata taxele.In supermarketuri e cea mai mare evaziune.ati auzit de vreun control la supermarket sa l inchida si sa l ia la purificat pe gestiuni,case de marcat,cate case merg pe bune?a stat cineva sa citeasca memoriile fiscale la case sa verifice ce e pe naspa?Pai le ar trbui o saptamana.Asa ca lasati o cu astia ca te aburesc cu ceva produse si dai pe restu ce nu face

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 23 septembrie 2009

Actualitate

» Gorj: Din ce în ce mai puţini bani la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu
» Fotbal: Gaz Metan CFR Craiova a eliminat-o pe Ceahlăul din Cupa României
» Băsescu: Sistemul de protecţie socială este fraudat
» Adio rambursări ilegale de TVA!
» AVAS: Fabrica de Avioane trebuie vândută urgent
» CE Craiova negociază înfiinţarea unei termocentrale la Işalniţa
» Sfârşitul dictaturii supermarketurilor
» Craiova: Contex de toamnă, un târg cu marfă diversificată
» GORJ: Un adolescent din Târgu-Cărbuneşti, victimă a unui accident rutier
» 3.000 de firme inactive fiscal

Local

» Alegeri fără judecători
» Începe termoizolarea blocurilor din Severin
» România a fost anul trecut al zecelea beneficiar al fondurilor UE
» Liber la droguri şi sex?
» Meditaţiile date elevilor de la clasă, interzise prin lege
» Jihad în învăţământ
» Infrastructură expirată
» Precizări
» Bărbatul care şi-a omorât fratele, după gratii
» Trenul deraiat îi bagă în urmărire penală pe ceferişti

Dolj

» Angajaţii din spitale au salariile asigurate
» Buletin fără locuinţă în proprietate

Gorj

» A ucis-o pentru că l-a lovit cu piatra

Sport

» Vali Găman a fost la spital
» Spectacol fără spectatori
» Pandurii scăpară de stresul Cupei României
» CSM Vâlcea a pierdut onorabil
» „Găzarii“ vor să câştige cu Ceahlăul
» Scurte ştiri
» Marcu, cel mai bun la tras cu arcul
» Greu în Superligă
» Pavel a recunoscut valoarea Suediei
» Niculescu a acces în turul doi la Taşkent
» România întâlneşte „sperietoarea“ Rusia
» Aproape eliminaţi din Cupă
» Misiune dificilă pentru echipa lui Theo Evans
» SCM, amical cu Oltchim

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» Oferte de muncă pentru absolvenţi
» Funcţionarii primăriilor, slab pregătiţi
» Masterplanul Aeroportului Craiova aşteaptă aprobarea CJ

Magazin

» Pui cu parmezan
» American Foxhound, un câine loial
» Cum să trăieşti într-o lume de basm
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top