20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe vor înfiinţa secţii speciale de vot pentru prezidenţiale

Se vor înfiinţa secţii speciale de vot pentru prezidenţiale

Secţiile de vot speciale iau locul listelor de vot suplimentare la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Înfiinţarea acestora este obligatorie în fiecare comună, iar procedura a creat deja confuzie în rândurile autorităţilor locale din Dolj.

În secţiile speciale vor putea să îşi exprime dreptul la vot cetăţenii care nu au domiciliul în localitatea în care se află în ziua alegerilor, a anunţat ieri Prefectura Dolj. Potrivit modificării aduse legii prin recenta ordonanţă de guvern, este obligatorie înfiinţarea a cel puţin o secţie de vot specială în fiecare municipiu, oraş sau comună, precum şi în campusurile universitare. La solicitarea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Prefectura Dolj a transmis, pe 8 septembrie, tuturor primăriilor din judeţ o circulară prin care a solicitat acestora să comunice care le sunt intenţiile privind înfiinţarea acestora. 55 de primării au tratat-o cu spatele şi nu au dat nici un răspuns. Drept urmare, potrivit subprefectului Eugen Georgescu, Doljul, reprezentat de prefectul Florin Stancu într-o videoconferinţă cu reprezentanţii MAI, a fost „urecheat“ din cauză că a transmis o situaţie incompletă. „Adresa prin care ni s-a solicitat acest lucru a fost cu privire la intenţia consiliilor locale de a înfiinţa secţii speciale. Azi transmitem altă circulată, de data aceasta, cu caracter obligatoriu. Nu mai vorbim de intenţie, ci de organizare efectivă. Nu am fost apostrofaţi în videoconferinţă. 10-15 judeţe au transmis situaţiile la fel ca noi, în funcţie de intenţie, şi nu erau complete“, a precizat prefectul de Dolj, Florin Stancu. Acesta a adăugat că săptămâna viitoare vor fi aprobate înfiinţarea şi numerotarea secţiilor de vot speciale, acesta fiind motivul pentru care se face centralizarea propunerilor consiliilor locale. Numerotarea secţiilor de vot la prezidenţialele din acest an, 22 noiembrie – primul tur de scrutin, respectiv 6 decembrie – al doilea tur al alegerilor, se va face astfel: de la 1 la 517, în cazul Doljului, vor fi numerotate secţiile normale de vot şi în continuarea acestora vor fi numerotate secţiile speciale. „Recomandarea MAI este ca secţiile speciale să nu fie amplasate în sediile primăriilor, ele putând fi organizate în aceleaşi locuri ca secţiile normale, dar delimitate corespunzător, pentru a nu se crea confuzii“, a mai spus Stancu.

Prezidenţialele, cele mai costisitoare alegeri

Bugetul alegerilor prezidenţiale nu a fost stabilit, deocamdată, potrivit prefectului Stancu, din cauza faptului că nu s-a stabilit numărul exact al secţiilor de vot ce vor fi înfiinţate. Dată fiind obligaţia de a se face cel puţin o secţie specială în fiecare comună, oraş sau municipiu, vor exista astfel minimum 111 secţii de vot în plus faţă de cele 517 organizate în Dolj, în mod normal. Se aşteaptă ca numărul acestora să fie mult mai mare, având în vedere că în Craiova, în celelalte oraşe ale judeţului şi în comunele mari se vor înfiinţa mai multe astfel de secţii.
Cu ocazia ultimelor alegeri, europarlamentarele, Doljul, cu 517 secţii de vot, a „înghiţit“ cu organizarea alegerilor aproximativ 1,6 milioane de lei, echivalentul a 2.720 de salarii brute minime pe economie. În această sumă au intrat costul formularelor tipizate, transportul acestora la secţii şi celelalte cheltuieli de organizare, însă cea mai mare parte din bani a fost folosită pentru a plăti şi hrăni cele peste 5.000 de persoane care au făcut parte din comisiile secţiilor de votare şi din grupul tehnic. „Organizarea secţiilor de vot speciale va fi finanţată din bugetul cu această destinaţie, care va fi aprobat în perioada imediat următoare. Bugetul pentru alegerile prezidenţiale va fi repartizat fiecărui judeţ de către minister. Nu solicităm noi o anumită sumă“, a precizat Stancu. La înfiinţarea secţiilor de votare speciale se va ţine cont de prezenţa la vot pe liste suplimentare cu ocazia alegerilor precedente. „E greu de făcut o estimare a prezenţei la vot în aceste secţii. Recomandarea noastră către primari a fost de a gândi în mod eficient organizarea secţiilor speciale, întrucât bugetul alocat prezidenţialelor va avea nişte limite şi nu se justifică în nici un fel înfiinţarea unei secţii unde să se prezinte două-trei persoane. Recomandarea ministerului a fost de a gândi organizarea secţiilor speciale astfel încât să ţinem numărul acestora la minimum necesar. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu toţi primarii, cu care vom purta discuţii dacă numărul secţiilor speciale ni se va părea exagerat“, a adăugat Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII