13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIertare de la procurori pentru Saralex

Iertare de la procurori pentru Saralex

Mai toţi angajaţii SC Saralex Grup SRL, societatea care patronează casele de schimb valutar din Craiova renumite pentru numărul de clienţi înşelaţi cu diferite sume de bani, au fost scoşi de sub urmărire penală.

Odată cu apariţia caselor de schimb valutar ale SC ALLROM 2003 în Craiova, în anul 2005, au început să curgă şi reclamaţiile la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj şi la Poliţie. Pe atunci, casele de schimb valutar patronate de bucureşteanul Alexandru Podgoreanu induceau în eroare clienţii prin metoda comisionului ascuns. Spre sfârşitul anului 2005, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a dat un ordin prin care s-a impus agenţilor economici care efectuează operaţiuni de schimb valutar să îl includă în valoarea de vânzare/cumpărare afişată. În luna decembrie 2005, casele de schimb ALLROM au fost închise de OJPC Dolj, însă au reapărut în aprilie 2006 pe numele SC Saralex Grup SRL, patronată tot de Alexandru Podgoreanu. Până în aprilie 2007, când ANPC a emis un ordin prin care clienţii caselor de schimb valutar sunt obligaţi să semneze înaintea tranzacţiei un formular în care sunt specificate suma schimbată, cursul şi valoarea în lei, sute de persoane au „muşcat“ momeala aruncată de aceste case de schimb. Câteva dintre ele au sesizat OJPC Dolj, unii, în general cei care au pierdut sume mai mici au preferat să nu facă nimic, şi doar o parte au sesizat poliţia. Potrivit IPJ Dolj, între 2005 şi începutul anului 2008, la Secţia 1 Poliţie Craiova au fost depuse peste 400 de plângeri privind casele de schimb valutar ale lui Podgoreanu.

Învinuiţii, scoşi de sub urmărire penală

Poliţiştii care au primit reclamaţiile la acea vreme au povestit că au întâlnit situaţii în care oamenii sesizau că au rămas fără banii strânşi pentru înmormântări sau pentru spitalizarea copiilor. Totuşi, în puţine cazuri dintre sutele de sesizări poliţiştii au putut strânge probe, pentru că metoda de înşelătorie practicată de casele de schimb valutar Allrom sau Saralex era acoperită de lege. În unele cazuri, care au şi fost conexate într-un dosar deschis pe numele a trei persoane – Alina Anton, Elena Geantă şi Ionuţ Zgaroi, casieri la casele de schimb din Craiova ale lui Podgoreanu, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată poliţiştii au reuşit să strângă suficiente probe. Deşi dosarul a fost întocmit foarte bine şi chiar dacă, iniţial, procurorul a dispus începerea urmăririi penale împotriva celor trei casieri, în final a dispus scoaterea de sub urmărire penală. Poliţiştii au explicat că dosarul cuprindea suficiente probe împotriva celor trei, chiar şi declaraţiile „smulse“ unor angajaţi ai firmei care asigurau paza la aceste case de schimb valutar, care au recunoscut că primeau un comision din „ţepele“ date clienţilor, dacă îndeplineau anumite sarcini.
    Dosarul întocmit de poliţiştii Secţiei 1 a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pe 1 noiembrie 2007 cu propunere de trimitere în judecată a celor trei angajaţi ai Saralex. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au explicat că, pe 24 aprilie 2008, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei învinuiţi. „Pe baza probelor administrate în dosar s-a stabilit că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune. S-a dispus prin ordonanţă scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor“, a precizat procuror Mirela Voinea, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Procurorul care s-a ocupat de dosar a menţionat în ordonanţă că „părţile vătămate puteau lua cunoştinţă de cursurile de schimb afişate conform normelor în vigoare la acea dată“, dar şi că păgubiţii şi-au asumat riscul de a încheia tranzacţia pe baza afirmaţiilor casierilor, afirmaţii care nu puteau să îi inducă în eroare dacă observau cursul afişat la casele de schimb.

Alte dosare, aceeaşi soartă

După apariţia ordinului din 2007 al ANPC care obligă clienţii caselor de schimb valutar să semneze înaintea tranzacţiei un formular în care sunt specificate suma schimbată, cursul şi valoarea în lei, Podgoreanu a găsit alte metode prin care şi-a înşelat clienţii. Tot de atunci, poliţiştilor le-a fost şi mai greu să întocmească dosare care să fie luate în seamă de procurori, mai ales că persoanele care au sesizat poliţia că au fost înşelate semnaseră şi formularul, adică îşi dăduseră în scris acordul să schimbe la un curs mai mic decât credeau. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în 2008 au fost întocmite patru dosare penale pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune pe numele angajaţilor caselor de schimb Saralex, însă de această dată în toate procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. De asemenea, de la începutul acestui an, Serviciul de Investigare a Fraudelor Dolj a primit 22 de plângeri de la tot atâtea persoane care au sesizat că au fost înşelate cu diverse sume de bani atunci când au schimbat euro la casele Saralex.

Înşelăciunea

Conform Codului Penal, înşelăciunea este definită ca fiind inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust. Dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII