11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetiţii pentru orice

Petiţii pentru orice

Unul dintre câştigurile Revoluţiei de acum 20 de ani a fost liber-tatea exprimării şi a petiţionării. Acum, în era internetului, nimeni nu mai stă la colţ de stradă ca să strângă semnături pe un memoriu către autorităţi. În prezent, petiţiile se fac on line, pentru orice, de la unirea Moldovei cu România şi până la ieftinirea… pamperşilor pentru adulţi.

Cei care au curiozitatea să caute pe un site specializat în adunarea de semnături pentru petiţii on line vor avea tot felul de surprize. Inventivi, românii caută astfel aderenţi pentru orice idee, fie ea bună sau rea.
29 de români au aderat la o petiţie în care se solicită un examen psihiatric riguros pentru profesori. Mult mai mulţi aderenţi – 149 – şi-au găsit altă petiţie, care încearcă să convingă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să introducă pe lista de compensate… pamperşii pentru adulţi! „Oare câţi elevi îşi doresc admiterea? Nu mulţi. Garantat. Eu mă număr printre ei. De ce atâta stres pentru a intra la un liceu, mai ales că noi am prins şi un an de teze unice, deci stresul este dublu? Votează şi tu dacă nu eşti de acord cu admiterea. Votează pentru elevi dacă tot se zice că sunt viitorul ţării. Votează pentru un viitor mai bun!“, se menţionează într-o petiţie on line postată pe internet, pe 8 iunie, de un elev care încearcă să convingă Ministerul Educaţiei să nu reintroducă examenul de admitere la liceu. N-a avut prea mulţi aderenţi însă. Doar cinci elevi au semnat că-i sunt alături…
Alt demers, împotriva scăderii notei la purtare pentru cei care au multe absenţe, s-a dovedit cu ceva mai mult succes. Nu mult! Doar 15 elevi au semnat pentru el… În schimb, 73 de aderenţi şi-au găsit un astfel de demers on line pentru „Interzicerea uniformelor şcolare“.

„Vrem sport la ştirile sportive!“

Sportul este şi el în atenţia petiţionarilor. Patru oameni au semnat o petiţie lansată cu o lună în urmă pentru „Desfiinţarea Ligii I şi a Federaţiei de Fotbal din România, pentru motivul că nu se joacă nimic la nivel de campionat intern şi de echipă naţională sau cupe europene“.
Altă petiţie atinge cea mai mare problemă a ştirilor sportive de la televiziunile româneşti. „Vrem sport la ştirile sportive!“ este intitulat acest demers on line al Asociaţiei Consumatorilor de Media, cu următoarea justificare: „Televiziunile difuzează la jurnalele sportive ştiri despre viaţa patronilor, în locul evenimentelor sportive, imagini de la petreceri mondene, în locul relatărilor de la competiţiile sportive. Considerând că această stare de fapt nu poate fi corectată decât printr-o intervenţie din partea publicului, cerem televiziunilor ştiri despre evenimente sportive, în locul celor despre viaţa mondenă sau particulară a patronilor de cluburi!“. Doar 26 de telespectatori au semnat însă, ceea ce arată, din păcate, că, de fapt, tocmai ştirile monden-sportive sunt apreciate de majoritate.

Capitală la Cluj sau Timişoara

Să nu înţelegem greşit! Există destule lucruri serioase pentru care se strâng semnături pe internet. Spre exemplu, 478 de „voturi“ a adunat „Unirea Moldovei cu România“ doar în ultimele patru luni. 11.871 de semnături a strâns petiţia intitulată „Fără împrumut la FMI şi Banca Mondială“.
O petiţie pentru desfiinţarea impozitului forfetar a adunat 784 de semnături în doar trei săptămâni. În schimb, doar patru aderenţi a adunat o campanie pentru schimbarea capitalei României de la Bucureşti la Cluj. Ceva mai mult succes a avut însă petiţia privind mutarea capitalei la Timişoara. Pentru asta au semnat… nouă oameni.
Cetatea Băniei nu lipseşte nici ea din petiţiile on line. Campioană în această privinţă este petiţia intitulată „Opriţi retrogradarea clubului Universitatea Craiova!“, care a adunat 1.682 de semnături. Fanii Ştiinţei cer pe această cale o anchetă guvernamentală în cadrul Comisiei de Licenţiere a FRF, care s-a codit să acorde licenţa formaţiei craiovene.
Alt demers, adresat Primăriei Craiova, vizează crearea unui adăpost decent destinat câinilor comunitari. „Cei care sunt vinovaţi de uciderea şi maltratarea animalelor să suporte consecinţele legale, indiferent că sunt angajaţi ai adăpostului, hingheri, veterinari, persoane fizice, de orice etnie şi provenienţă socială“, susţin cei 148 de semnatari ai demersului în sprijinul animalelor. În schimb, doar 82 de semnături a strâns o „Petiţie pentru salvarea speciei umane în faţa pericolului reprezentat de animalele comunitare“, iniţiată de victimele câinilor care umblă nestingheriţi pe străzile urbei.
Printr-o altă petiţie, adresată primăriei şi Poliţiei Rutiere craiovene, se solicita interzicerea scuterelor şi ATV-urilor pe Calea Bucureşti. Doar patru adeziuni a primit însă acest demers în aproape un an de la lansare.
Tot cam de un an a fost lansată o petiţie pentru asfaltarea străzii Bucovăţ. „Maşinile de mare tonaj ne distrug casele, luaţi atitudine sau opriţi traficul în zona Cimitirului Catolic!“, susţinea iniţiatorul acestui demers, adresat Primăriei Craiova. Petiţia nu a primit însă nici o semnătură până acum. Nici măcar din partea celui care a lansat-o…

Mircea Badea, preşedinte!

Ce-i mai apasă pe români atât de tare încât să scrie petiţii? Multe…
Spre exemplu, 16 semnături a adunat o petiţie care vizează „Renunţarea la ora de vară“. Alţi 11 oameni au semnat pentru „Reglementarea traficului în supermarketuri“.
183 de români au semnat pentru ca Mircea Badea să devină preşedinte al României, iar 22 au aderat la declararea zilei de 16 octombrie ca „Zi Internaţională a Reinstalării de Windows“, care să fie sărbătoare legală, deci liberă pentru tot poporul.
27 de semnături s-au strâns pentru comemorarea comunismului pe 23 august. 57 de români au votat pentru „Desfiinţarea UDMR“ (Oare doar atâţia sunt la număr peremiştii lui Vadim?). În schimb, aproape 200 au votat pentru „Desfiinţarea PRM“!
2.212 semnături a strâns pe internet o petiţie care vizează reintroducerea cuvântului „ţigan“ drept termen pentru denumirea unei persoane din etnia romilor. Alţi 60 de români au semnat în vederea organizării unui referendum pentru introducerea castrării ca pedeapsă complementară pentru violatori.
40 de semnături a adunat o „Petiţie pentru sancţionarea mai aspră a nesimţiţilor care parchează aiurea“, în timp ce 14 oameni au semnat pentru înlăturarea afişelor cu Mihaela Rădulescu în chiloţi. Din noiembrie şi până acum, numai 15 români au semnat petiţia „Opriţi tăierea porcului de Crăciun!“. 37 de români au semnat o petiţie adresată CNA pentru „Interzicerea concursurilor interactive televizate imorale“.
În aproape opt luni de la lansare, doar 139 de semnături a strâns o petiţie pentru „Interzicerea manelelor în spaţii publice“ şi numai şase pentru „Interzicerea comercializării şi consumului seminţelor în locuri publice“. Mai multe semnături – 31 – a adunat însă demersul intitulat „Spune NU dublării filmului Ice Age 3!“ Fără comentarii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII