11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul şef al SRI, deferit justiţiei

Fostul şef al SRI, deferit justiţiei

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Radu Timofte, a fost trimis ieri în judecată de DNA în legătură cu modul în care şi-a achiziţionat locuinţa de serviciu.
Procurorii îl acuză de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi două infracţiuni de fals în declaraţii. În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Virgil Turcu, fost şef al Direcţiei Logistice a SRI, Dumitru Ionete, fost consilier al adjunctului directorului SRI, şi doi ofiţeri ai Serviciului de Informaţii, Gheorghe Robu şi Ion Tudor, toţi acuzaţi de abuz în serviciu.

Locuinţă de şase ori mai ieftină decât preţul pieţei

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada septembrie 2004 – martie 2005, directorul SRI, Radu Timofte, l-a determinat pe Virgil Turcu, şeful Direcţiei Logistice, să-i închirieze şi, ulterior, să-i vândă în regim subvenţionat (mult mai mic decât preţul pieţei libere) locuinţa de serviciu, situată pe strada Mihai Eminescu din Bucureşti, nerespectând prevederile legale în materie. Pentru a putea achiziţiona această locuinţă de serviciu, Radu Timofte a întocmit şi depus la SRI, pe 28 ianuarie 2005, două declaraţii pe proprie răspundere false (din care una în numele soţiei), cu privire la situaţia sa locativă. Ulterior, Virgil Turcu, Dumitru Ionete, Gheorghe Robu şi Ion Tudor, cei patru membri ai Comisiei de verificare a condiţiilor pentru vânzarea locuinţelor de serviciu din cadrul SRI, au avizat, contrar legii, solicitarea lui Timofte.
„Prin această modalitate, SRI a fost prejudiciat cu suma de 210.203,35 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea de inventar a imobilului în cauză (338.423,48 lei) şi preţul de vânzare al acestuia (stabilit la suma de 128.220,13 lei). Echivalentul în euro al preţului plătit pentru cumpărarea imobilului de către Radu Timofte era în jur de 35.000 de euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui apartament de acest gen, în cursul anului 2005, era în medie de 200.000 de euro“, se menţionează într-un comunicat al DNA.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII