11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum poate ieşi România din criză

Cum poate ieşi România din criză

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că, în contextul actualei crize, o problemă majoră atât pentru România, cât şi pentru ansamblul Uniunii Europene este cea a locurilor de muncă. Declaraţia a fost făcută la Adunarea Generală Extraordinară a Grupului I al Comitetului Economic şi Social European de la Palatul Parlamentului.
Obiectivul întâlnirii a fost acela de a lansa, pe baza mărturiilor şi experienţelor concrete ale întreprinzătorilor europeni, o dezbatere cu privire la investiţiile necesare în materie de infrastructuri, de educaţie, de cercetare şi de capital uman. „O problemă majoră atât pentru România, cât şi pentru ansamblul Uniunii Europene este cea a locurilor de muncă, a ocupării forţei de muncă. Astăzi există multe motive de nemulţumire legate atât de aspectul cantitativ, cât şi de cel calitativ. Mâna de lucru este insuficientă, mai ales insuficient sau inadecvat calificată. În plus, contracţia cererii interne şi a pieţelor de export determină o creştere a spectrului şomajului. Din cauza crizei, sectoare întregi şi-au redus activitatea, afectând viaţa a mii de persoane. Nu trebuie să întoarcem spatele acestor oameni. Ei trebuie să fie sprijiniţi prin programe de reconversie profesională, astfel încât să aibă o şansă în găsirea unui nou loc de muncă“, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a insistat asupra problemei şomajului şi a subliniat eforturile care trebuie depuse de autorităţi pentru crearea de noi locuri de muncă. „Promovarea oportunităţilor de mobilitate în cadrul Uniunii Europene şi crearea de noi locuri de muncă reprezintă o prioritate. Muncitorii români care lucrează în sectoare afectate sever de criză trebuie să ştie dacă există cerere de forţă de muncă în alt stat membru al Uniunii Europene şi să beneficieze de această oportunitate. Este o situaţie din care toată lumea are de câştigat“, a adăugat Băsescu.

ACPR: Sperăm să clădim un dialog social eficient

Preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), George Constantin Păunescu, a subliniat importanţa dialogului social mai ales în perioada pe care o traversăm. „Cu ocazia Adunării Generale Extraordinare a Grupului I al Comitetului Economic şi Social European la Bucureşti, sperăm că vom clădi un dialog social mult mai puternic, mai durabil şi eficient. A venit momentul să susţinem şi prin fapte dialogul social, pentru a putea diminua efectele crizei financiare“, a declarat George Constantin Păunescu.
Preşedintele Alianţei a atras atenţia guvernului să constituie urgent un comitet care să discute cu mediul de afaceri măsurile anticriză ce trebuie luate. „Propun ideea de a se constitui un comitet de lucru, un consiliu format din membrii conducerii României, ai guvernului, dar şi reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor pentru a se discuta problemele economiei româneşti, dar mai ales pentru a găsi împreună soluţii eficiente în vederea diminuării efectelor crizei. Cred că organizarea acestui comitet în plină criză financiară reprezintă un lucru major şi urgent pentru economia din România, care dă semne de instabilitate“, a subliniat George Constantin Păunescu.

Băsescu: Dobânzile mari pot prejudicia economia

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat ieri că practicarea de către bănci a unor dobânzi mari poate prejudicia economia românească şi chiar băncile, el afirmând că sunt necesare o mai bună reglementare şi o supraveghere mai strictă a instituţiilor financiare. Băsescu a spus că una dintre problemele cu care se confruntă România, în perioada de criză economică, o reprezintă condiţiile de creditare practicate de bănci.
El a spus că a avut întâlniri repetate cu reprezentanţii băncilor, mesajul pe care l-a transmis de fiecare dată fiind necesitatea unui parteneriat bănci-guvern pentru diminuarea efectelor crizei. „În România, băncile preferă contracte mai puţine, însă cu valori unitare mari. Practicarea unor dobânzi mari nu poate avea efecte benefice asupra economiei. Ea se poate traduce, pe termen mediu şi lung, în prejudicii asupra economiei româneşti şi, până la urmă, chiar asupra băncilor“, a precizat Băsescu.

Preşedintele critică starea infrastructurii

Totodată, Traian Băsescu a criticat starea infrastructurii din România, în special a celei de transport. Şeful statului a spus că autorităţile fac eforturi în vederea modernizării transportului, atât cel rutier, cât şi cel naval, feroviar şi aerian.
„Pentru construirea şi modernizarea infrastructurii – nu doar cea de transport, ci şi cea din energie sau din comunicaţii – sunt necesare investiţii importante. Este vorba despre un efort pe termen lung, iar rezultatele au nevoie de timp pentru a deveni vizibile. Numai că trebuie acţionat azi pentru a avea infrastructură mâine. Din acest punct de vedere, România este foarte mult rămasă în urmă“, a mai spus şeful statului. Băsescu a declarat că alt fenomen care afectează investiţiile din România este birocraţia, existând un număr mare de taxe şi impozite, unele fără impact pozitiv la buget.
Preşedintele a precizat că există o transparenţă redusă în relaţia dintre instituţiile care gestionează absorbţia fondurilor şi beneficiarii proiectelor derulate din bani de la UE. Preşedintele a spus că România are angajate credite pe termen lung, în valoare de 3,55 miliarde de euro, de câţiva ani, cu diverse instituţii financiare, la care se plătesc comisioane de neutilizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII