10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel şi-a tras plajă la Dunăre

Dinel şi-a tras plajă la Dunăre

Controversatul afa-cerist Dinel Staicu, preşedinte al SIF Oltenia, şi-a tras plajă privată la malul Dunării, pe terenul revendicat de o persoană fizică, aceasta susţinând că pământul aparţine familiei sale de câteva zeci de ani. Pe cei 4.000 de metri pătraţi aflaţi în litigiu, Staicu a construit o replică a parcului RSR de la Jiu, pe care l-a dotat cu celebrele tunuri, o piscină, un ponton, dar şi un skijet pentru senzaţii tari de weekend.

Aproape 4.000 de metri pătraţi pe malul Dunării, în comuna Eşelniţa, un infinit de probleme. Stăpânul lor, Dinel Staicu, atotputernic, plin de bani, atotcunoscător în probleme de retrocedare. De partea cealaltă, Constantin Brâncoveanu, un om simplu din comună, al cărui ghinion s-a numit Hidrotehnica SA Orşova. Respectiva societate a primit plocon de la stat zeci de mii de metri pătraţi de teren confiscat de comunişti de la oameni, pe care i-a folosit, iar apoi vândut, o parte din teren ajungând în cele din urmă în curtea lui Dinel Staicu, mare iubitor de pământ.

I-au pus gardul la pământ

Ca să poată reintra în posesia pământului, Constantin Brâncoveanu a dat în judecată societatea în 2005. După o luptă surdă în justiţie, în 2006, Brâncoveanu a câştigat definitiv şi irevocabil procesul. Potrivit sentinţei, Hidrotehnica era obligată să îi lase lui Brâncoveanu „în deplină proprietate şi paşnică folosinţă suprafaţa de 1.387 de metri pătraţi. Victorios, omul şi-a angajat un executor judecătoresc, şi-a luat pământul în primire şi l-a împrejmuit cu gard. „La un moment dat, m-am trezit că gardul fusese dat jos şi înlocuit cu altul. Am întrebat în stânga şi în dreapta, cei de la firmă susţineau că nu ei l-au dărâmat. Aşa a rămas de atunci. Nu pot intra pe propriul meu pământ“, a declarat Brâncoveanu. Cei 1.387 de metri pătraţi nu sunt singurii pe care acesta susţine că Hidroconstrucţia SA Orşova îi ocupă abuziv. „Alţi 4.000 de metri pătraţi situaţi lângă cei 1.387 sunt folosiţi de Hidrotehnica. I-am cerut şi pe aceştia în instanţă, dar societatea i-a vândut abuziv unei firme din Craiova, Hidrotehnica SRL, deţinută de SIF Oltenia. Acea suprafaţă a fost însuşită de Dinel Staicu, care şi-a construit acolo un conac şi a transformat malul Dunării în plajă privată“, a mai spus Brâncoveanu. Potrivit spuselor sale, după acţiunea de revendicare, Hidroconstrucţia SA Orşova a vândut imediat terenul firmei similare din Craiova pentru a-i face pierdută urma.

Staicu despre el: „nu cumpăr ţepe“

Prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat între cele două societăţi pe 27 martie 2007, 23.864 de metri pătraţi situaţi în punctul „peste coaste – pe lângă deal“ au trecut în proprietatea Hidrotehnica SRL Craiova. După spusele lui Brâncoveanu, amplasamentul coincide cu cel al terenului revendicat de el. Suma de vânzare trecută în document este de aproape 420.000 de lei. Interesant este faptul că Hidrotehnica ştia că plăteşte o sumă importantă de bani pentru un teren pe care riscă să-l piardă în urma procesului. „Cunosc modul de dobândire a imobilului înstrăinat, ştiu că nu este grevat de sarcini sau procese, cu excepţia acţiunii de revendicare(…), înţelegând să-l cumpăr pe riscul societăţii“, menţionează cumpărătorul în contract. Deşi, în acte, terenul este deţinut de firma din Craiova, în realitate, el este folosit de Dinel Staicu. Hidrotehnica SRL Craiova are ca acţionar unic Oltenia Leasing IFN, care este deţinută, la rândul ei, de persoane fizice. Legătura cu Staicu vine pe filiera administratorilor, unul dintre ei, Carmen Ioana Popescu, fiind mâna dreaptă a lui Staicu şi membru în Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia. Dinel însuşi recunoaşte că a construit ceva pe terenul de lângă Dunăre. Bossul de la SIF ştie că există un proces pentru terenul în cauză, dar nu se teme. „Terenul acela este al SC Hidrotehnica SRL Craiova. Cel care a vândut (Hidrotehnica SA Orşova – n.r.) a vândut pe baza unui titlu, altfel notarul nu-şi punea ştampila pe actul de autentificare. Nu ştiu de ce acea persoană revendică terenul, dar, dacă va reuşi să anuleze titlul de proprietate, atunci jos pălăria, va anula şi contractul de vânzare. Eu mi-am îngrădit proprietatea. Staicu nu cumpără ţepe. Am cumpărat puţine la viaţa mea“, a spus Staicu.

Ce conţine conacul lui Dinel

Pe terenul în litigiu, Dinel a construit un conac, străjuit pe o parte de porţi înalte, pe care a montat plăcuţe inscripţionate „teren proprietate privată“. În mijlocul plajei amenajate, a construit o piscină înconjurată de umbreluţe. Lângă, străjuieşte un tun, precum cel de la parcul RSR. Lângă pontonul de trei metri se odihneşte o barcă şi un skijet. De menţionat că locul de vacanţă unde Dinel& comp trag săptămânal, după spusele localnicilor, este amplasat la marginea Drumului Naţional 57, care face legătura între Orşova şi Moldova Nouă. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

59 COMENTARII