14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn poliţist condamnat, alţi trei suspendaţi

Un poliţist condamnat, alţi trei suspendaţi

Patru poliţişti doljeni au fost cercetaţi în ultimii doi ani pentru infracţiuni de corupţie. Unul dintre ei a fost deja declarat vinovat de instanţele judecătoreşti, fiind exclus din rândul oamenilor legii.

În ultimii doi ani, patru poliţişti, doi agenţi şi doi ofiţeri, care au activat sau activează în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, au fost în atenţia organelor penale pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. E mult? E puţin?

Şpagă de ofiţer: un televizor şi un telefon mobil

Singurul poliţist doljean condamnat în ultimii ani pentru corupţie este Gabriel Barbu, de 32 de ani, din Segarcea. Cu mai bine de doi ani în urmă, pe vremea când era inspector de poliţie, îndeplinind funcţia de şef al Formaţiunii de Poliţie Rurală din cadrul Poliţiei oraşului Segarcea, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Faţă de el „acţiunea penală s-a pus în mişcare pe 21 decembrie 2006, dată la care, prin dispoziţia şefului Inspectoratului, a şi fost pus la dispoziţie“, informează IPJ Dolj, la solicitarea GdS.
Procurorii anticorupţie au stabilit că ofiţerul de poliţie, „pentru a efectua în mod superficial cercetările“ într-un dosar penal în care figurau ca învinuiţi Viorel Stăicuţ, directorul SC DIGITAL CABLE SRL din Segarcea, şi Valerică Cranţă, linior în cadrul aceleiaşi firme, a pretins şi primit de la cei doi un televizor color şi un telefon mobil. Arătându-se nemulţumit doar cu atât, inspectorul Barbu ar fi solicitat şi folosinţa gratuită, timp de mai multe luni, a Matizului firmei de cablu, pe ai cărei angajaţi îi ancheta.
Judecătorii l-au găsit vinovat pe poliţist, acesta fiind ulterior dat afară din poliţie. „În cauza respectivă s-a pronunţat hotărâre definitivă şi irevocabilă pe 28 mai 2008 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care poliţistul a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. În urma primirii comunicării oficiale din partea instanţei de judecată, pe 27 iunie 2008, prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, poliţistul în cauză şi-a încetat raporturile de serviciu cu unitatea“.

Băuturi, ţigări, bomboane

Alt poliţist cercetat pentru fapte de corupţie este subinspectorul Florea Pîrvu, în prezent ofiţer al IPJ Dolj, dar trimis în judecată de DNA pentru o faptă care ar fi fost săvârşită pe vremea când activa în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj. Pârvu şi alt ofiţer de la IJPF Dolj, comisarul Adrian Gridan (în prezent pensionar), au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie de săvârşirea infracţiunii de primire de foloase necuvenite. Anchetatorii au concluzionat în rechizitoriu că, în timp ce anchetau spargerea unui magazin duty-free amplasat în punctul de trecere a frontierei Bechet, cei doi ofiţeri „au acceptat să primească băuturi alcoolice, ţigări şi dulciuri, ce au fost depuse de vânzători în pungi de plastic de culoare neagră“.
Potrivit procurorilor DNA, pungile cu „atenţii“ conţineau: patru sticle de 1 l coniac Bisquit Classique, şase sticle de 500 ml Vodka Finlandia, două sticle de 1 l Whisky Ballantine’s, o sticlă de 1 l de Whisky White Horse, încă o sticlă de 1 l de Whisky Macallan, patru sticle de 500 ml de Whisky Glen Fiddich, trei sticle de 1 l de Coniac Remy Martin, 17 cartuşe de ţigări Muratti Ambasador, cinci cartuşe de ţigări Parliament, două cutii şi încă 62 de bucăţi de bomboane Fazermint, plus două cutii de bomboane M&M.
În timpul desfăşurării anchetei, Gridan s-a pensionat, iar Pîrvu s-a transferat la IPJ Dolj. Faţă de acesta din urmă, „acţiunea penală s-a pus în mişcare pe 15 februarie 2007, dispoziţia şefului Inspectoratului prin care acesta a fost pus la dispoziţie fiind emisă la aceeaşi dată. În prezent, procesul este în faza căilor de atac, în cauză nefiind pronunţată, deocamdată, o hotărâre definitivă şi irevocabilă“, informează IPJ Dolj.

„Contribuţie“ pentru radar

Ultimii doi poliţişti puşi la dispoziţia conducerii IPJ Dolj sunt Cristian Nedelcu, de 29 de ani, şi Cosmin Viorel Bălaşa, de 27 de ani, agenţii de la Rutieră cercetaţi pentru luare de mită, în urma unui flagrant petrecut chiar în ziua instalării noului şef al poliţiei doljene.
Potrivit DGA, agentul Nedelcu ar fi picat de trei ori testele de integritate profesională, primind şpagă de tot atâtea ori de la investigatori sub acoperire. Drept urmare, ofiţerii DGA au organizat pe 10 aprilie prinderea în flagrant, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Un investigator sub acoperire s-a urcat la volanul unui autoturism şi, pe Calea Severinului, la intrarea în Craiova, unde acţionau Nedelcu şi Bălaşa, a călcat pedala de acceleraţie, fiind depistat de radar cu 120km/h în localitate. Şoferul a insistat să nu îl lase fără permisul de conducere şi a oferit 300 de lei pentru a nu fi sancţionat. Banii au fost luaţi de agenţii de la Rutieră, fiind ulterior găsiţi în maşina acestora.
„Acţiunea penală a fost pusă în mişcare la 11 aprilie 2009, dată la care cei doi au şi fost puşi la dispoziţia şefului Inspectoratului“, informează IPJ Dolj. Până în prezent, dosarul nu a fost încă finalizat de procurori.

Atribuţii administrative
Deşi sunt funcţionari publici, poliţiştii au alt gen de suspendare din funcţie în momentul trimiterii în judecată. Ei nu sunt trimişi acasă, ci, potrivit Statutului Poliţistului, sunt „puşi la dispoziţia conducătorului unităţii“, fiind doar scoşi temporar din rândul personalului operativ. Primesc, în schimb, atribuţii administrative, la o structură neoperativă, până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII