19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinescu, gazda meşterilor populari

Dinescu, gazda meşterilor populari

Târgul de Meşteşuguri Populare şi Agroturism a reunit pentru patru zile într-un cadru de vis pe malul Dunării, la Cetate, meşteri populari din Oltenia şi Bulgaria. Peste 60 de creatori populari şi-au etalat lucrările confecţionate cu măiestrie spre încântarea publicului vizitator. Sub aceeaşi „umbrelă“, poetul Mircea Dinescu, fondatorul Portului cultural Cetate, primul de acest gen din Europa, a reuşit să strângă de la cioplitorii în lemn la meşterii olari, de la pictorii de icoane la împletitorii de răchită sau papură.
De asemenea, poetul Mircea Dinescu i-a răsfăţat pe invitaţii veniţi la Târgul Meşterilor Populari din Oltenia şi Bulgaria cu bucate tradiţionale. Acesta a gătit pentru ei sarmale de gâscă fierte în vin, stufat de ied cu dragavei şi măcriş, cârnaţi de capră şi de purcel, tochitură cu mămăliguţă, iahnie de fasole. Timp de două zile, Mircea Dinescu abia dacă a ieşit din bucătăria conacului. A gătit cot la cot cu bucătăresele pentru a fi sigur că reţetele îi sunt întocmai respectate.
Bucatele au fost stropite cu vinul casei. Cel pe care îl recomandă Mircea Dinescu trebuie să fie alb, sec, rece şi neapărat natural.
„Important e să nu se pună metabis puternic, cum pun majoritatea producătorilor de vin. Un vin în care se bagă chimicale e un vin mort. Ori eu vând vin viu“, a precizat Mircea Dinescu. La desert, oamenii au putut savura o plăcintă cu mere şi gutui.
Federaţia Patronatelor din Regiunea Oltenia a implementat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie „Vratsa“ şi Asociaţia Artizanilor Fără Frontiere „Oltenia“ proiectul „Meşteşugurile şi agroturismul – între tradiţie şi cooperare în afaceri în zona transfrontalieră româno-bulgară (Regiunea Sud-Vest Oltenia, România/Regiunea Nord-Vest Bulgaria)“.
Proiectul este finanţat din fonduri europene, iar organizarea la Cetate-Port Cultural a Târgului Meşterilor Populari româno-bulgari oferă o nouă şansă cunoaşterii de către turiştii străini a artei tradiţionale româneşti şi bulgăreşti.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS