14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate10.000 de pelerini, la mănăstirile din Gorj

10.000 de pelerini, la mănăstirile din Gorj

În zilele premergătoare Paştelui, dar şi de Sfânta Sărbătoare a Învierii, aproximativ 10.000 de credincioşi au venit să se roage la Mănăstirea Lainici. Alte mii de pelerini au petrecut Noaptea de Înviere la Mănăstirea Tismana.

Aproximativ 10.000 de pelerini au trecut pragul Mănăstirii Lainici, din judeţul Gorj, în Noaptea de Înviere şi în prima zi de Paşte. Potrivit stareţului Ioachim, locaşul de cult este locul de pelerinaj al credincioşilor din toată ţara. An de an, în preajma şi în timpul Sărbătorilor Pascale, mii de oameni trec pragul Mănăstirii Lainici, pentru a se ruga şi pentru a participa la slujbe. Sfântul locaş este una dintre cele mai frumoase din Gorj, situat sub o culme de munte. „Aici au venit şi vin credincioşi din judeţele Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Olt şi chiar mai îndepărtate, precum cele din Ardeal. Venind la noi, la Sfânta Mănăstire Lainici, credincioşii se apropie de Bunul Dumnezeu, iar aici sunt primiţi întotdeauna cu toată ospitalitatea. Se obişnuieşte şi într-o casă ca, atunci când intri, stăpânul să-ţi servească un pahar de vin şi ceva de-ale gurii. La fel se întâmplă la Lainici“, a spus părintele Ioachim, stareţul sfântului locaş.

Cea mai frumoasă liturghie

Îmbrăcaţi în haine negre, cei 40 de călugări au ascultat răbdători cuvintele credincioşilor veniţi la mănăstire, i-au adăpostit şi i-au pus la masă pe cei veniţi în pelerinaj să-şi găsească liniştea. „La slujba de Înviere, care s-a oficiat în curtea sfintei mănăstiri, au participat, ca în fiecare an, aproximativ şase mii de credincioşi. Am sfinţit paştele, l-am împărţit celor prezenţi, am intrat în biserică şi am continuat Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de mai mulţi preoţi“, a povestit stareţul Ioachim.
Veniţi din toate colţurile ţării doar pentru a lua paşte de la Mănăstirea Lainici, credincioşii au ascultat slujba Învierii, una dintre cele mai frumoase liturghii. Cei care nu au avut unde dormi au fost adăpostiţi în sfântul locaş, unde au primit gratuit o cameră. „Cât voi fi stareţ, nici un credincios pelerin nu va plăti ca să poată dormi şi mânca aici. Dăm mese la sute de credincioşi, nu numai la oamenii fără adăpost, ci şi la cei care vin să se închine şi stau mai mult. Este Paşte, iar la masa noastră au stat peste 400 de credincioşi“, a afirmat stareţul Ioachim.

Mii de credincioşi la Mănăstirea Tismana

Şi la Mănăstirea Tismana, la slujba de Înviere au participat mii de credincioşi. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi şi de părintele Constantin Necula. Aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Ţării Româneşti, având peste 600 de ani de la înfiinţare. Turiştii care au ales Mănăstirea Tismana au mai putut vizita Cheile Sohodolului, Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“ de la Hobiţa, pădurea de castani comestibili de la Topeşti, crescătoriile de păstrăvi de la Tismana, schiturile Cioclovina de Sus şi de Jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS