14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord scapă de Dinel cu 18 milioane de euro

Ford scapă de Dinel cu 18 milioane de euro

SIF Oltenia şi-a văzut sacii în căruţă în relaţia cu americanii de la Ford. După luni de negocieri eşuate, SIF a convins Ford să-i cumpere cu peste 18 milioane de euro cele 22,56% din acţiunile pe care le deţine la Automobile Craiova SA.

Anunţ-bombă ieri pe piaţa de capital din România. SIF Oltenia (SIF5) a vândut către Ford Motor Company participaţia de 22,56% deţinută la Automobile Craiova (AUCS) pentru circa 75,25 milioane de lei (18,05 milioane de euro). În urma tranzacţiei, gigantul auto din Statele Unite va controla circa 95% din capitalul uzinei. Tranzacţia dintre SIF Oltenia şi Ford s-a perfectat la un preţ de 17,50 lei/titlu (4,16 euro), cu 2,94% mai mare decât ultimul preţ din piaţă, dar identic cu cel la care Ford a cumpărat acţiunile producătorului de automobile din Craiova în momentul privatizării. Potrivit NewsIn, Ford va putea pe viitor să delisteze compania, solicitând acţionarilor minoritari să se retragă.

Vânzare ca între gentlemeni

Parafarea înţelegerii dintre Ford şi SIF Oltenia rămâne învăluită în mister. Întrebarea care persistă este de ce avea nevoie Ford să cumpere acţiunile pe care le deţinea SIF Oltenia la ACSA, atât timp cât ACSA mai avea, la rândul ei, doar  2,5% din capitalul social al Ford România, societatea care va produce efectiv automobilele începând din toamna acestui an, potrivit planurilor iniţiale ale americanilor. Pentru a avea imaginea clară a situaţiei, trebuie spus că ACSA este deţinută de Ford Motor Company, care deţine peste 70% din acţiuni, SIF Oltenia, peste 22% şi mici acţionari, în jur de 5%. La rândul ei, ACSA deţine aproximativ 2,5% din Ford România, restul până la sută la sută fiind în proprietatea Ford Capital BV din Olanda, societate prin care americanii au făcut o majorare de 250 de milioane de euro. În urma aportului de capital, influenţa indirectă a SIF Oltenia asupra producătorului de automobile a scăzut aproape spre zero, la 0,14% din acţiuni. Văzându-se scoşi din cărţi, oltenii conduşi de Dinel Staicu au dat în judecată Ford pentru anularea măririi de capital. În lumina acestor date, este greu de înţeles decizia Ford de a cheltui, în vremuri de criză, 18 milioane de euro pe nişte acţiuni care dădeau SIF Oltenia mai mult un rol figurativ în luarea deciziilor la fabrica de automobile. Redactorii GdS au încercat să obţină un răspuns de la factorii implicaţi în negocieri. Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF şi director în cadrul societăţii, a declarat că negocierile s-au purtat acum două-trei zile şi că tranzacţia s-a făcut prin intermediul unei firme de brokeraj. „Ei au virat banii la broker şi aşa au cumpărat acţiunile. Cred că a contat mult faptul că i-am dat în judecată în luarea deciziei de cumpărare a acţiunilor“, a spus Buzatu. Acesta a precizat că reprezentanţii Ford şi SIF Oltenia nu au semnat nici un contract. „A fost o înţelegere verbală, un gentleman’s agreement“.

SIF se lăcomeşte la caşcavalul Ford

Tudor Ciurezu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia, a precizat pentru GdS că acţiunile din instanţă i-au determinat pe americani să le cumpere acţiunile. „Noi am cerut mai mult, dar atât am obţinut în aceste condiţii. La proces nu renunţăm. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla cu societatea imobiliară care va prealua activele pe care nu le-a dorit Ford. Dacă suntem mulţumiţi cu ce acţiuni primim în acea societate, atunci renunţăm la acţiune“, a spus Ciurezu. Potrivit contractului de privatizare, Ford România, ACSA şi Mecatim vor fuziona, proces în urma căruia va rezulta o singură societate ce se va diviza, apoi, în două firme: una care va produce automobile, iar alta cu specific imobiliar. Prima va rămâne proprietatea exclusivă a Ford Motor Company, iar cealaltă se va împărţi între Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia care a privatizat fostul Daewoo, şi SIF Oltenia. Tocmai această împărţire a acţiunilor a agitat spritele. SIF, prin Tudor Ciurezu, spune că vrea garanţii de la stat. „Noi vrem tot 22% din viitoarea societate imobiliară, poate şi mai mult, chiar dacă am vândut acţiunile de la ACSA către Ford. Vrem o garanţie de la AVAS că vom primi procentele cuvenite, le-am înaintat şi o documentaţie, dar nu am primit nici un răspuns. Atunci i-am dat în judecată pentru că nu este normal ca statul să primească acţiuni gratis la această societate“, a spus Ciurezu. De precizat că, după încasarea celor 18 milioane de euro, SIF nu mai are nici o legătură nici cu ACSA, nici cu Ford România. În ceea ce priveşte reacţia Ford, americanii s-au mărginit să confirme încheierea tranzacţiei, fără să explice motivul care i-a determinat să cumpere acţiunile de la SIF Oltenia. „Odată cu preluarea fabricii din Craiova, în martie 2008, Ford a anunţat în mod clar că oferta pe care a făcut-o către AVAS rămâne valabilă şi pentru acţionarii minoritari. Lucrul acesta s-a întâmplat astăzi (ieri – n.r.) prin achiziţia acţiunilor SIF Oltenia“, se arată într-un răspuns al Ford trimis GdS. De asemenea, americanii spun că nu au condiţionat cumpărarea acţiunilor de renunţarea la acţiunea din instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII