19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumai mieii cu crotalii vor fi sacrificaţi de Paşte

Numai mieii cu crotalii vor fi sacrificaţi de Paşte

Crescătorii de ovine din judeţ trebuie să respecte normele europene. Dacă vor să-şi vândă marfa în pieţe, ei trebuie să-şi identifice animalele.

Oierii din Olt sunt obligaţi de normele Uniunii Europene să-şi identifice animalele, altfel nu vor mai putea să le comercializeze în pieţe. Crescătorii de ovine din judeţ sunt obligaţi să pună crotalii oilor, înainte să le vândă. Potrivit evidenţelor Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Olt, în judeţ există aproximativ 85.000 de miei. „În Olt sunt în jur de 85.000 de miei cu vârste până la patru luni, însă numai jumătate dintre ei sunt identificaţi. Oile crotaliate sunt ceva mai multe, 90.000 de capete“, a spus directorul OARZ Olt, Petre Barbu.
Potrivit acestuia, la nivel naţional, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se confruntă cu lipsa crotaliilor, fapt care îngreunează identificarea animalelor. „Ştiu că nu prea există crotalii în piaţă şi că direcţiile nu au de unde să le asigure medicilor veterinari necesarul“, a mai spus Petre Barbu.

Zece zile pentru sacrificare

Cu toate că mai sunt 16 zile până la Paşte, ANSVSA a anunţat: „Fiecare Direcţie Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), la solicitarea administraţiei locale, va aviza funcţionarea unor spaţii pentru sacrificare, numai pentru zece zile, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Spaţiile res-pective trebuie să îndeplinească toate condiţiile de igienă prevăzute de lege, unde sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitar-veterinară. Toate punctele de sacrificare autorizate în pieţe şi târguri vor dispune de echipamente de asomare puse la dispoziţie de administraţia pieţelor. Pe parcursul acestor acţiuni, inspectorii sanitar-veterinari vor colabora şi cu alte autorităţi, care au competenţe şi atribuţii în controlul produselor alimentare, iar atunci când se impune, vor solicita şi sprijinul altor instituţii“.
Şeful DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a declarat că activitatea de sacrificare şi comercializare a mieilor la nivel de judeţ se va desfăşura în abatoare. „Până în prezent, nu ştiu dacă vom avea la nivel de judeţ spaţii pentru sacrificare. În aceste condiţii, mieii se pot comercializa şi în abatoarele specializate“, a precizat Bolborea.
Acesta a mai declarat că, în cazul în care există crescători de ovine care doresc să exporte miei, se pot adresa DSVSA pentru a obţine avizele şi documentaţia necesare. „Până în prezent, la nivel de Direcţie nu a fost înregistrată nici o cerere în acest sens“, a mai spus directorul DSVSA.

Controale

Preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a dispus ieri că la nivel naţional inspectorii Autorităţii să intensifice acţiunile de control pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare. Acţiunea vizează târgurile de animale, pieţele agroalimentare, complexele alimentare, magazinele şi unităţile care recepţionează, depozitează, prelucrează, transportă şi comercializează produse alimentare, inclusiv brutării, patiserii, cofetării şi unităţi de ambalare a vopselei pentru ouă. Inspectorii sanitar-veterinari vor verifica dacă se respectă normele şi condiţiile de igienă. În pieţe, personalul de specialitate care asigură supravegherea sanitar-veterinară va verifica documentele care atestă provenienţa şi salubritatea, modul de depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală. Târgurile de animale sau punctele de sacrificare a mieilor, organizate de administraţia pieţelor sau târgurilor cu aprobarea primăriilor şi avizul direcţiilor sanitar-veterinare vor fi supravegheate de personal sanitar-veterinar pe toată durata funcţionării acestora.
La nivel naţional există 23.004.727 de ovine, aşa cum reiese din situaţia centralizatoare a ANSVSA, iar în Olt, 329.392. Cele mai multe oi sunt în judeţele Timiş (1.911.613), Sibiu (1.256.027) şi Cluj (996.077). Cele mai mici efective de ovine se înregistrează în Dâmboviţa (103.564), Ilfov (52.425) şi Bucureşti (4.276).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU