19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Educaţiei vrea să reintroducă treapta I de liceu

Ministerul Educaţiei vrea să reintroducă treapta I de liceu

Examenul de admitere în liceu ar putea fi reintrodus chiar din această toamnă. Atât profesorii craioveni, cât şi elevii din clasa a VIII-a sunt şocaţi, aceştia refuzând să fie „generaţia unor noi experimente“.

Cum orice schimbare de guvern aduce după sine schimbări la nivel înalt în toate domeniile de activitate, Educaţia nu a scăpat nici de această dată de ideile măreţe ale celor care decid la nivel naţional. Chiar şi elevii care sunt în prezent în clasa a VIII-a pot să aibă „şansa“ să ajungă la liceul la care aspiră după ce trec de examenul de admitere. Ministerul Educaţiei pregăteşte un pachet de legi care prevede anularea tezelor cu subiect unic şi reintroducerea clasicului examen de admitere, treapta I. Până în prezent, nu se ştie nimic sigur, însă guvernanţii promit ca, până la 1 aprilie, toate actele normative să fie gata, pentru a fi apoi înaintate parlamentului. Deşi elevii care aspiră la un loc în liceu mai au la dispoziţie doar trei luni până să acceadă în noua treaptă de învăţământ, aceştia nu ştiu încă sigur dacă vor intra la liceu prin admiterea computerizată sau printr-o altă modalitate de departajare. În plus, în acelaşi act normativ este prevăzut că liceele care se vor confrunta cu o concurenţă mare de elevi vor putea organiza o evaluare proprie pentru aspiranţii la un loc în băncile lor. Doar unităţile de învăţământ cu mai puţină căutare vor putea rămâne la sistemul de admitere computerizată, care se aplică în prezent. Aceste modificări sunt impuse, conform declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, din cauza modului incorect în care se desfăşoară tezele cu subiect unic în şcoli.

„Este o bătaie de joc“

Zvonul reintroducerii treptei I a fost subiectul numărul unu de discuţie în toate şcolile craiovene. Dacă elevii din clasele a VI-a şi a VII-a par oarecum relaxaţi, încurajând chiar ideea unui examen de admitere la liceu, colegii dintr-a VIII-a sunt şocaţi. Aceştia declară convinşi că „este o bătaie de joc“ şi că nu sunt de acord să fie „generaţia unor noi experimente“.
„Au de gând să ne anunţe în luna aprilie dacă dăm examen de admitere la liceu! Aceşti oameni nu sunt conştienţi că ne stresează şi mai mult cu aceste hotărâri luate fără să fim înştiinţaţi?“, a spus Maria C., elevă în clasa a VIII-a la CN „Fraţii Buzeşti“.
Sătui până peste cap de volumul imens de informaţii pe care trebuie să le memoreze, elevii din clasa a VIII-a se simt deja presaţi de timp. „Ne-am pregătit pentru tezele cu subiect unic, ne-au epuizat cu zeci de broşuri la matematică, română. Am învăţat pe rupte să obţinem note cât mai bune, iar acum toată munca noastră să fie lăsată baltă? În al doilea rând, cu siguranţă, vor introduce noi subiecte pentru admitere, iar noi nu mai avem timp să ne pregătim“, a spus Ioana, elevă în clasa a VIII-a C din CN „Carol I“, din Craiova.

„Tezele unice dau o marjă mare de eroare“

Profesorii craioveni, cât şi reprezentanţii unităţilor de învăţământ dezaprobă reintroducerea examenului de admitere la liceu pentru acest an şcolar, deoarece acest lucru i-ar dezavantaja foarte mult pe elevii aflaţi în clasa a VIII-a. Aceştia susţin însă că pentru viitor, chiar pentru anul şcolar 2009/2010, ideea introducerii treptei I este foarte bună.
„Media şcolară pentru anii V-VIII nu este relevantă pentru repartiţia la liceu. Dacă introduc acest examen de admitere în clasa a IX-a chiar din această toamnă va fi catastrofal. O astfel de veste trebuia dată la început de an şcolar, astfel încât cei peste 90 de elevi pe care îi avem în clasa a VIII-a în şcoala noastră să aibă timp să se pregătească“, a spus Irina Ghizdăvescu, profesoară de chimie în CN „Elena Cuza“, din Craiova.
Profesorii susţin că reintroducerea examenului de admitere ar „scădea presiunea notei“ obţinute în timpul şcolii. Există un număr însemnat de cadre didactice din Craiova care au militat pentru reintroducerea unei modalităţi „serioase“ pentru admiterea la liceu.
„Există, de regulă, licee în care sunt repartizaţi doar elevi cu medii peste 9. Din nefericire, nota nu are de-a face cu valoarea copilului. Mulţi dintre cei care au intrat la liceu cu medii foarte mari au rămas, de exemplu, corigenţi. În plus, tezele unice dau o marjă mare de eroare“, a spus Daniel Barbu, directorul CN „Carol I“. Pe lângă acest aspect, reprezentanţii unităţilor şcolare au menţionat că reintroducerea examenului de admitere presupune bani, costuri suplimentare pe care şcoala trebuie să le suporte, dar pe care nu le-au prevăzut în bugetul de cheltuieli pentru acest an.

Profesorii vor examen de admitere la liceu

Peste 75% din 1.200 de cadre didactice intervievate susţin revenirea la examenul de admitere organizat în fiecare liceu şi renunţarea la sistemul tezelor unice, potrivit studiului publicat pe www.didactic.ro. Profesorii consideră că selecţia elevilor trebuie făcută de licee prin examen de admitere, deoarece notele de la lucrările semestriale nu reflectă nivelul de pregătire al elevilor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII