11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensia minimă, de la 1 aprilie

Pensia minimă, de la 1 aprilie

Executivul a aprobat în şedinţa de ieri o ordonanţă de urgenţă care introduce pensia minimă garantată, în cuantum de 300 de lei, începând cu luna aprilie, şi de 350 de lei începând din octombrie, a anunţat premierul Emil Boc.
Pensia socială minimă garantată va fi determinată ca diferenţă calculată de la nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată şi va fi acordată pensionarilor din sistemul public, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului cuvenit sau aflat în plată se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
Diferenţa va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. În cazul pensionarilor de urmaş, pensia socială minimă garantată va fi acordată fiecărui urmaş.
În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public în baza unor legi cu caracter special, la acordarea pensiei sociale minime garantate va fi avută în vedere suma tuturor acestor venituri.
Pensia socială minimă garantată va fi astfel acordată numai în situaţia în care veniturile însumate se situează sub nivelul acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU