10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDemiteri în serie dispuse de Ministrul Sănătăţii la Spitalul Slatina

Demiteri în serie dispuse de Ministrul Sănătăţii la Spitalul Slatina

Măsuri dure luate la Spitalul Judeţean Slatina după ce ieri un bătrân a fost plimbat patru ore prin spital după care a murit. Ministrul Sănătăţii Ion Bazac a decis ca directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Marinela Madan şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Florian Dumitrescu, să fie destituiţi din funcţie, iar în cazul medicului de gardă de la UPU, Cornel Fulga, al celui de la secţia de Interne, Doru Pârvu, directorului medical Ion Brătoi, şefului secţiei UPU Ecaterina Buzău şi asistentului şef de tură-Anişoara Pătru s-a dispus desfacerea contractului de muncă. Medicul Secţiei de Cronici, Ana Colboş, a fost sancţionată cu mustrare scrisă, la fel şi asistentele care au fost de serviciu la UPU în tura pe care a murit Mihai Constantinescu, de 63 de ani, din Drăgăneşti Olt.

"Am fost extrem de indignat că viaţa unui om valorează 10% dintr-un salariu pe o lună. În România anului 2009, din UE, cred că este absolut anormal ca o situaţie de acest gen să se întâmple într-un spital de urgenţă, într-o unitate de primiri urgenţe a unui spital judeţean" a afirmat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Comisia de anchetă a decis, iniţial, sancţionarea cu 10% din salariu, pentru trei luni, a doctorului Cornel Fulga, de la Unitatea Primire Urgenţă, potrivit lui Ion Brătoi, directorul Spitalului Municipal Slatina. Alţi doi medici au fost sancţionaţi cu avertismente, după ce un bărbat a fost plimbat timp de patru ore de la o secţie la alta a spitalului, fără ca vreun medic să îi acorde primul ajutor.

"Doctorul Fulga a gestionat necorespunzător cazul şi mai are o sancţiune, iar la adresa lui au fost făcute mai multe sesizări", a precizat Brătoi.

Însoţit de asistenta de la ambulanţă, bărbatul ce a decedat a ajuns de la secţia de Urgenţe, la Boli Cronice, la Interne şi înapoi la Urgenţă. La un sfert de oră după ce asistenta l-a lăsat în grija medicilor de la spital, bărbatul şi-a dat sufletul înainte ca cineva să îşi facă timp şi pentru el. "N-au vrut să-l interneze prima dată pentru că nu era asigurat medical, am făcut rost prin fax de asigurare, apoi nu l-au internat pentru că nu era urgenţă medicală", a declarat asistenta medicală, Mihaela Ioniţă.

Chiar şi directorul spitalului a intervenit pe lângă medicul de gardă.

"I-am spus: măi, pune-i o perfuzie, să nu moară! Şi mi-a răspuns: Ce vrei mă? Să i-o pun din buzunar?", a povestit Florian Dumitrescu, director Spitalul Judeţean Slatina.

Medicul care era de gardă la urgenţe nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii. Potrivit protocolului între Serviciul de Ambulanţă şi Unitatea de primire Urgenţă, pacienţii ar trebui preluaţi de medici în cel mult 15 minute.

Ministerul Sănătăţii a desfăşurat propria anchetă. Ion Bazac a declarat că aşteaptă să primească rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică şi ale managerului Spitalului din Slatina, precum şi cel al şefului Unităţii de Primiri Urgenţe. "Acest caz a fost tratat cu superficialitate de cei de la urgenţe", crede Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. "Cel care s-a ocupat de acest caz a mai fost sancţionat", a adăugat Arafat, precizând totodată că va fi realizată o anchetă şi va fi informat Colegiul Medicilor.

"Cazul acestor pacienţi nu se discută, partea de asigurare se rezolvă după ce bolnavul primeşte îngrijiri. Din raport rezultă că pacientul a fost etichetat ca şi caz social, tratat cu superficialitate, plimbat de la o secţie la alta", a completat Arafat.

Cadre medicale de la spitalul din Slatina au fost audiate de o comisie de la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a sosit la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slatina aseară, în jurul orei 22:30 şi, alături de membrii comisiei de anchetă de la minister, a început audierea cadrelor medicale implicate în cazul bărbatului din Drăgăneşti-Olt care a murit, vineri, la spital.

Ministrul a venit la SJU Slatina însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu. Alături de ministru, de la Bucureşti au venit şi subsecretarul de stat Raed Arafat şi opt membri ai unei comisii de anchetă de la Ministerul Sănătăţii.

Audierile s-au încheiat în jurul orei 2.40 noaptea. Ministrul Sănătăţii a declarat că viaţa unui om nu valorează 10% din salariul unui medic şi că s-a decis eliberarea din funcţie a unora dintre cei implicaţi în acest caz: "În mod cert, săptămâna viitoare o echipă de la Ministerul Sănătăţii va veni aici şi va analiza toată activtatea spitalului. Atitudinea acestui medic nu are legătură cu şpaga din spitale. A fost pur şi simplu o indolenţă şi o atitudine extrem de negativă faţă de viaţa unui om. Nu voi mai accepta în spitale medici care să trateze în anul 2009 pacienţi aşa cum au fost trataţi aceşti pacienţi. În calitate de medic şi de ministru regret cele întâmplate."

Nici unul dintre cei audiaţi nu şi-a recunoscut vina, dar asistenta de pe ambulanţă s-a purtat exemplar cu pacientul, a adăugat Ministrul Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII