Bătaie de joc la adresa persoanelor cu handicap

Autori


Persoanele cu handicap posesoare de permis de conducere nu pot să-şi parcheze maşinile pe locurile rezervate lor pentru că sunt ocupate.

În majoritatea parcărilor din Târgu Jiu, locurile destinate persoanelor cu handicap care posedă autovehicule sunt ocupate de maşinile celorlalţi şoferi. Această situaţie a ieşit la iveală ieri, când Poliţia Comunitară şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Persoanele cu Handicap din Oltenia au întreprins o acţiune de sancţionare, dar şi de conştientizare a conducătorilor auto care nu respectă locurile de parcare pentru această categorie de persoane. Poliţiştii comunitari au aplicat peste 20 de amenzi şoferilor indisciplinaţi. În toate parcările verificate, locurile destinate maşinilor deţinute de persoanele cu handicap erau ocupate. Mai grav este că şi în parcările de lângă instituţiile publice nu se respectau semnul şi marcajul care delimitează aceste locuri, iar o parte dintre maşinile parcate ilegal aparţineau chiar funcţionarilor şi angajaţilor din unităţile respective. Această situaţie a fost întâlnită în cele două parcări de lângă Primăria Târgu Jiu şi în cea de la Prefectura şi Consiliul Judeţean Gorj.

 

„O persoană sus-pusă chiar m-a înjurat“

 

Vasile Tufiş suferă din naştere de un handicap locomotor şi are permis de conducere de 19 ani. Bărbatul deţine un autoturism pentru care a obţinut de la primărie un card special cu semnul distinctiv de persoană cu handicap. Cu toate acestea, nu are unde să-şi parcheze maşina, pentru că locurile special destinate sunt ocupate de alte autoturisme. „Atunci când mă duc la o instituţie publică pentru a obţine un document sau când merg la magazin, aceste locuri de parcare sunt ocupate de alte persoane. Eu mă deplasez foarte greu şi am nevoie să opresc aproape de locul unde trebuie să ajung. O singură dată s-a întâmplat ca un şofer care parcase pe locul meu să-şi ceară scuze. Oamenii care au o anumită educaţie şi conduc instituţii mi-au vorbit foarte urât când le-am atras atenţia. O persoană sus-pusă, care face parte din apartul de stat, chiar m-a înjurat“, a spus Vasile Tufiş.


 

Legea, ignorată

 

Mircea Andrei, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia, a precizat că legea nu se aplică: „Trebuie tras un semnal de alarmă privind faptul că acest drept al persoanei cu handicap este încălcat. Legea nr. 448/2006 privind protecţia persoanelor cu handicap stabileşte că 4% din locurile de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, să fie rezervate acestei categorii. Am constatat că, în aproape toate parcările din oraş, locurile destinate autovehiculelor deţinute de persoanele cu handicap sunt ocupate de şoferi valizi. Trebuie intervenit pentru ca acest drept să fie respectat“.

 Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. mom said:

    vai, vai, vau!…ce preocupati sunteti de soarta persoanelor cu handicap!…mai, mai , sa va cred!…doar 0 persoana a fost prejudiciata ????…mai cautati si alte subiecte legate de persoanele cu handicap….la institutiile care se ocupa de aceste probleme,….la CRRPH Dolj,..un presupus handicapat sta in pensie si nu plateste nimic ,..pe cand oameni cu adevarat suferinzi,platesc sume imense pentru familiile lor,..unde o fi dreptatea????

  2. eu said:

    cautati si in craiova(real are lanturi pe locurile respective,si stai la buna voina a pasnicului.kaufland vesnic locuri ocupate de masini fara talon de parcare in parbriz)am un loc de parcare la domiciliu,cum misc masina e gata ocupat cu toate ca parcarea este goala.ce face politia?treaba ei.cu toate ca stau aproape de o circa de pilitie,dumnealor nu stiau ca pe raza d-lor de actiune exista locul respectiv. iar pentru MOM sa-ti fie rusine .sa te fereasca bunul Dumnezeu sa ajungi ca noi,sa simti pe pielea ta durere neputinta bataia de joc.ce sti tu despre oameni intradevar suferinzi? ai fost o ora in pielea lor?ce nu plateste un handicapat?sti criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca sa fie scutit de la anumite dari? nici 10 la suta nu sint dintre noi care nu platesc impozit si altele pe care probabil le sti tu.informeaza-te temeinic si nu arunca cu pietre.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 21 ianuarie 2009

Actualitate

» Bătaie de joc la adresa persoanelor cu handicap
» Trafic feroviar paralizat
» Troleibuz cu axă POR
» Recuperatorii fictivi ai SNLO
» Cetăţeanul Ford

Local

» Obama, preşedinte
» Berceanu vrea finalizată o bucată de autostradă
» Liviu Dragnea, oficial ministru
» Concesionarii leneşi rămân fără terenuri
» Salariile bugetarilor se vor mari din aprilie
» Manageri pentru gunoaie
» Năstase, „premiat“ de DNA cu „Trofeul calităţii“
» Boc: Demnitarii să strângă cureaua!
» Indemnizaţii recalculate
» Am uniforma mea, sunt elev…
» Prinşi în timp ce spărgeau maşini

Dolj

» Profesorii din Lipovu, la un pas de grevă
» Spitalele nu vor mai cere adeverinţe
» Telenovelă de Moţăţei

Gorj

» Bani contra retragerii plângerii
» Scurte ştiri

Sport

» Sava nu consideră un pas înapoi transferul la Gaz Metan CFR
» Adversari din Est pentru panduri
» Florin Şoavă: Mai avem de muncit
» Ştiinţa şi Dinamo au plecat de mână în Antalya
» Scurte ştiri
» AJF Dolj caută fotbaliste în judeţ
» Bute l-a ratat pe Mads Larsen
» Sorana Cârstea, de nerecunoscut
» Hănescu, victorie frumoasă
» Andrei Pavel se retrage
» Mourinho face revoluţie la Inter

Bani & Afaceri

» Sistemele de irigaţie, refăcute
» Creşte indemnizaţia de şomaj
» Garanţii de stat pentru Oltchim
» GT-R SpecV: un „monstru“ şi mai puternic
» Vine gazul!
» Agricultorii îşi pun subvenţia în braţele băncii

Magazin

» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită
» HOROSCOP
» Scurte stiri
» Forma feţei dictează modelul cerceilor
» Moda pe pârtie

Opinii

» Să supravieţuiţi bine!
» Oracolul de la Booveni

Top