14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Dolj, cu asfaltul la proces

CJ Dolj, cu asfaltul la proces

Funcţionari ai Consiliului Judeţean Dolj, în frunte cu directorul Valentin Chiată, sunt trimişi în judecată, după ce Curtea de Conturi îi acuză că au făcut plăţi nelegale către diverse firme, în sumă de peste 730.000 de lei. Ei ar fi făcut plăţi nejustificate către societatea de construcţii care a lucrat pe celebrul drum Filiaşi-Melineşti, la care a activat fostul consilier judeţean Constantin Caminof.

Venituri neîncasate corespunzător din taxa de construire, material de construcţii plătit la preţ triplu faţă de cât face, închirierea domeniul public la preţ de nimic, dar şi umflarea unor cheltuieli de transport pentru reparaţii şi modernizări de drumuri. Toate acestea le-a stabilit Curtea de Conturi la ultimul control efectuat în 2007 şi 2008 la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Prejudiciile totale descoperite de controlorii financiari bat spre 900.000 de lei, dar o parte din bani au fost recuperaţi de instituţia amintită chiar în timpul controlului. Restul pagubei produse Consiliului Judeţean Dolj, în sumă de 730.833 de lei, este imputată direct unor angajaţi de seamă ai instituţiei doljene, pornind de la directorul tehnic, Valentin Chiată, şi până la directorul economic, Daniela Avrămoiu. Procesul este pe rolul Tribunalului Dolj.

 

La Casa Noastră – autorizare subevaluată

 

Potrivit sesizării depuse în Dosarul nr. 15846/63/2008 de la Tribunalul Dolj, Curtea de Conturi acuză angajaţii CJ Dolj că taxa de autorizare pentru lucrările firmei Casa Noastră SRL trebuia să fie de 137.792 de lei (1% din valoarea lucrării), şi nu de 69.182 de lei, cât stabilise instituţia doljeană. Diferenţa a fost încasată în timpul controlului. „Ştim că nu mai avem nimic de plată către consiliul judeţean. La început s-a făcut o estimare a investiţiei, dar, după ce am finalizat-o, a reieşit că a costat mai mult, aşa că a trebuit să plătim o taxă mai mare la CJ. Şi am plătit-o. Îmi amintesc că ne-au sunat de la CJ şi ne-au spus că mai avem de plată“, a declarat pentru GdS omul de afaceri Ştefan Cherciu, de la Casa Noastră SRL.

În timpul controlului au mai fost încasate câteva zeci de mii de lei de la diverse firme, fie pentru că se constatase că instituţia a decontat nejustificat servicii de transport (la produse pentru drumuri) de trei ori mai scumpe decât în realitate, fie pentru încasarea la jumătate a veniturilor din închirierea domeniului public.

 

Plăţi nejustificate către SC LDP

 

De la propria societate din subordine, SC Lucrări Drumuri şi Poduri (SC LDP SA), CJ a închiriat utilaje la preţuri mai mari decât de la orice altă firmă cu care a lucrat. „În mod nejustificat, instituţia (CJ – n.r.) a acceptat la plată tarifele de închiriere stabilite de SC LDP (…) şi cotele de cheltuieli indirecte erau de 19%, în condiţiile în care la celelalte entităţi cotele de cheltuieli indirecte erau de 10%“, se arată în raportul Curţii de Conturi. Prejudiciul stabilit de controlorii financiari a fost de 369.921 de lei, imputat angajaţilor consiliului care s-au ocupat de calcularea şi de plata efectivă a sumei către SC LDP. La acestea se adaugă şi despăgubiri de 71.339 de lei. Curtea de Conturi a considerat că instituţia judeţeană a efectuat „plăţi nelegale“ către SC LDP şi a sesizat instanţa „în vederea stabilirii răspunderii juridice de recuperare a prejudiciului în sumă totală de 369.921 de lei“.

 

O parte din drumul Filiaşi-Melineşti, imputată lui Chiată

 

Curtea de Conturi a imputat directorului tehnic din CJ Dolj, Valentin Chiată, diriginţilor de şantier şi unui alt funcţionar al instituţiei, Marcel Tănăsescu, suma de 203.146 de lei pentru plăţi efectuate pentru repararea şi modernizarea drumului 605A Filiaşi-Melineşti. Controlorii financiari spun că erorile au început de la partea tehnică a CJ şi au continuat până la cea financiară. Între 12.12.2002 şi iulie 2007, CJ a achitat necuvenit 203.146 de lei către constructorul care a efectuat lucrări la drumul cu pricina. CJ a permis constructorului să adauge „în mod nelegal“ la valoarea materialelor de construcţie cumpărate de la furnizori şi contravaloarea transportului „stabilit pe baza unor aşa-zise analize de preţ“, aşa cum susţin controlorii financiari. Dar cei din CJ nu au prezentat documente din care să rezulte cum s-au stabilit preţurile. Curios este că firma care ar fi fost astfel favorizată de funcţionarii din instituţia publică judeţeană este SC Bistrisat SRL, la care fostul consilier judeţean Constantin Caminof a fost până nu demult administrator. Afacerile lui Caminof cu CJ Dolj au continuat şi pe perioada celui de-al doilea mandat de consilier al acestuia. Aceasta pentru că Bistrisat nu avea contract direct cu consiliul, ci lucrarea fusese adjudecată de SC Atlas (în anul 1999), care a subcontractat mai întâi companiei Enimon Prod SRL, o firmă controlată tot de Caminof. Ulterior, Atlas a subcontractat către SC Bistrisat. Potrivit datelor de la Tribunalul Dolj, SC Bistrisat SRL se află în procedură de faliment începând din 2008. Pe vremea când CJ efectua plăţile suspecte către Bistrisat, administrator era Caminof, care a depus întâmpinare la dosarul de judecată. Caminof a făcut calcule, a prezentat formule şi a concluzionat: „Nu au fost decontate sume mai mari de bani, cu atât mai mult, cantităţile pentru o anumită lungime a drumului nu au fost decontate de două ori“. Valentin Chiată a menţionat că în dosar se va cere o contraexpertiză la cele constatate de Curtea de Conturi. „Este mai degrabă o chestiune tehnică şi nu financiară, pentru că, dacă aşa sunt normele tehnice şi STAS-urile în vigoare, noi după acelea calculăm cât costă. (…) Instanţa hotărăşte şi, dacă va decide că am fost noi vinovaţi, atunci să ne impute suma, să ne pună sechestru pe case, pe maşini sau să ne lege. Dar până atunci…“, a spus Chiată.

Drumul suspinelor

Artera de circulaţie Filiaşi-Melineşti se tot repară şi modernizează de aproape zece ani. Cei 15 kilometri de drum au înghiţit din vistieria CJ Dolj în acest interval 17,3 milioane de lei, adică peste patru milioane de euro, la cursul actual. Lucrările s-au încheiat către fârşitul anului trecut, dar nici până în prezent nu s-a efectuat recepţia finală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII