28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCătălin Predoiu, soluţia-surpriză a coaliţiei PD-L - PSD pentru Ministerul Justiţiei

Cătălin Predoiu, soluţia-surpriză a coaliţiei PD-L – PSD pentru Ministerul Justiţiei

Cătălin Predoiu este menţinut la Ministerul Justiţiei după ce, la învestirea în funcţie din luna februarie a acestui an, era privit cu reticenţă de liderii PSD şi PDL şi cu încredere de Traian Băsescu.

Potrivit lui Emil Boc, soluţia păstrării lui Cătălin Predoiu răspunde la mai multe exigenţe. "E vorba de o persoană care să nu provină, să aparţină direct, din partide, ca o garanţie a independenţei justiţiei, în al doilea rând să fie o garanţie că procesul de reformă al justiţiei merge mai departe şi că în iulie 2009 vom avea ridicată monitorizarea pe justiţie, iar România să fie un stat cu depline drepturi în UE, şi sub aspectul justiţiei, şi nu în ultimul rând, să fie vorba de o persoană care să asigure continuitatea reformei justiţiei, implicit sub aspectul finalizării actualelor coduri care se află în dezbatere", a explicat premierul desemnat aseară, după două zile de negocieri pentru desemnarea ministrului independent al Justiţiei.

Şi Mircea Geoană a spus la rându-i, tot vineri seara, că actualul ministru al Justiţiei răspunde criteriilor "de competenţă, de independenţă, de profesionalism, inclusiv din punct de vedere al influenţei şi accesului direct la Bruxelles". "Ştiu că vor fi întrebări, dar din punct de vedere al competenţei, profesionalismului şi relaţiilor de influenţă la Bruxelles, dl. Predoiu reprezintă un om potrivit, care merită să continue activitatea pe care a început-o", a arătat şi preşedintele Senatului.

De asemenea, Geoană a mai spus că Predoiu va demisiona din PNL. Ministrul menţinut al Justiţiei a şi candidat la Camera Deputaţilor din partea PNL, însă nu a intrat în Parlament.

La momentul învestirii în fruntea Justiţiei, Predoiu a fost privit cu neîncredere de Boc şi Geoană. Liderul democrat-liberalilor afirma, la 29 februarie 2008, când a fost prezentat opiniei publice de către Călin Popescu Tăriceanu, că a lucrat pentru Dinu Patriciu ca avocat. Preşedintele PD-L Emil Boc declara, aşadar în februarie, că nominalizarea lui Predoiu arată că PNL nu are resurse pentru ocuparea funcţiilor importante din Guvern, deşi nu are ce să-i reproşeze profesional noului ministru . Emil Boc a afirmat, în februarie, că din punct de vedere profesional Cătălin Predoiu corespunde exigenţelor funcţiei de ministru al Justiţiei. "Sper să nu confirme suspiciunile legate de apropierea sau legătura cu Dinu Patriciu şi să rămână un ministru echidistant din punct de vedere politic". Preşedintele PD-L a adăugat că lipsa resurselor umane din cadrul PNL arată că "acest partid şi acest guvern  se apropie cu paşi repezi de sfârşitul politic al său".

Mircea Geoană, în calitate de lider PSD care comenta, în februarie, numirea lui Predoiu, era de cărere că România avea nevoie de un ministru de calibru mai mare şi că Norica Nicolai ar fi fost mai potrivită pentru acest post. Liderul PSD a declarat, la 29 februarie, că nominalizarea avocatului Predoiu indică o criză de resurse umane la nivelul PNL şi că această numire, făcută "de dragul de a avea un ministru" nu va rezolva problemele din sistem.

Faptul că Predoiu acordase asistenţă de avocat la vânzarea rafinăriei Vega a lui Dinu Patriciu a fost pentru preşedintele Traian Băsescu un element neconcludent. El spunea, la momentul învestirii pentru prima dată în funcţia de ministru al Justiţiei a lui Predoiu că speculaţiile în legătură cu activitatea sa profesională nu sunt de natură să afecteze activitatea acestuia ca ministru al Justiţiei.Şeful statului a ţinut să precizeze, în cadrul ceremoniei de învestitură a lui Cătălin Marian Predoiu, că speculaţiile care au apărut deja privind implicare sa în anumite contracte "nu au acoperire" de natură să pericliteze activitatea sa ca ministru al Justiţiei. Băsescu a menţionat că un bun avocat specialist pe comercial poate reprezenta pe oricine în chestiuni comerciale. De altfel, Băsescu a afirmat, în februarie, că i se pare corect să înlăture orice speculaţii, motiv pentru care a informat că, în cursul după-amiezii de vineri, a avut o consultare cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi că amândoi au fost de acord cu propunerea pentru Justiţie. Preşedintele a precizat că, în cadrul acestor discuţii, a primit de la primul-ministru toate informaţiile legate de activitatea trecută a lui Predoiu. Pe parcursul mandatului său de zece luni în fruntea Justiţiei, Predoiu avea să fie respins într-una dintre propuneri de şeful statului – aceea de a-l înlocui, la cererea lui Predoiu, pe Daniel Morar, şeful DNA, cu Monica Şerbănescu, un procuror care nu primise nici recomandarea CSM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS