14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaz de trichineloză la Târgu Jiu

Caz de trichineloză la Târgu Jiu

Un caz de trichineloză a fost înregistrat în Târgu Jiu, după ce o familie a dus la analize carnea de porc din care mâncase deja. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj este în alertă maximă pentru a depista dacă în judeţ a ajuns carne importată din Irlanda.

 

Primul caz de trichineloză din acest an a fost descoperit de medicii veterinari în Drăgoieni, localitate componentă a municipiului Târgu Jiu. O familie a cumpărat un porc, pe care l-a sacrificat şi a trimis carnea la laboratorul de analize. Cinci dintre membrii familiei nu au mai aşteptat rezultatul analizelor şi au consumat carne. Ulterior au aflat că aceasta era infestată cu trichinella. Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, medicul Ion Iliuţă, a declarat că toţi cei cinci consumatori de carne infestată au fost trimişi la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. Inspectorii sanitar-veterinari au confiscat carnea provenită de la porcul sacrificat şi au incinerat-o.

La nivelul municipiului Târgu Jiu au fost stabilite patru circumscripţii sanitar-veterinare pentru controlul cărnii. Taxele percepute sunt aceleaşi ca anul trecut, respectiv şapte lei la circumscripţiile sanitar-veterinare de stat şi zece lei la cele private.

 

Alertă maximă

 

Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, inspectorii sanitar-veterinari sunt în alertă maximă şi efectuează controale pentru a depista dacă în judeţ a ajuns carne de porc din Irlanda. „De câteva zile suntem în alertă şi verificăm toate unităţile care procesează carne, de la supermarketuri, carmangerii, măcelării, până la unităţile de procesare mari. În această perioadă, preocuparea principală este să controlăm alimentele primare, să prevenim apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a îmbolnăvirilor. Colegii din toate circumscripţiile, care sunt private, îşi desfăşoară activitatea pe mai multe paliere: vaccinarea contra rabiei la animalele din curţile proprietarilor, analiza trichineloscopică etc.“, a mai declarat Ion Iliuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS