20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe bunăvoie şi nesilit, vă plătiţi impozitul?

De bunăvoie şi nesilit, vă plătiţi impozitul?

Firmele din Oltenia au devenit din ce în ce mai conştiincioase când vine vorba despre plata impozitelor şi a taxelor. O statistică a GdS a scos la iveală că oamenii de afaceri din Vâlcea sunt cei mai bun-platnici către stat, urmaţi de cei din Dolj şi Gorj.

 

Conformare voluntară. Acesta este limbajul Fiscului când vine vorba despre companiile care îşi achită lună de lună impozitele în termenul stabilit de lege, adică până pe 25 ale lunii următoare. GdS a analizat datele furnizate de Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice (DGFP) din judeţele Olteniei şi a rezultat că mediul de afaceri a devenit de la an la an mai conştiincios când vine vorba despre dările către stat. În 2008, firmele au devenit chiar responsabile, pentru că a crescut numărul celor care plătesc benevol şi în termen. De ce ar fi companiile atât de corecte, mai ales într-o perioadă de criză? O disciplină fiscală mult mai bună la un număr tot mai mare de agenţi economici, explică directorii Finanţelor din Oltenia, contactaţi de GdS. Teama de majorări şi penalităţi (de 0,1% pe fiecare zi de întârziere) şi de executări silite, spune mediul de afaceri. „Până la urmă, tot trebuie să plătim“, explică oamenii de afaceri. Din calculele Finanţelor, cele mai multe societăţi care îşi plătesc impozitele îşi achită şi TVA-ul, respectiv contribuţiile la şomaj, sănătate, pensii.

 

Profilul firmei care plăteşte

 

Finanţiştii spun că există multe categorii de societăţi care îşi plătesc în termen impozitele. În primul rând, firmele care doresc să-şi continue liniştite afacerile. În al doilea rând, cele din categoria IMM-urilor, care nu şi-ar permite să întârzie plata dărilor, pentru a nu achita la stat majorări de întârziere sau penalităţi. Alte firme sunt dintre cele care trebuie să facă dovada la diverse licitaţii că nu au datorii către stat.

Cine nu plăteşte la timp: firmele mari cu mulţi angajaţi care abia au bani pentru materia primă sau pentru salarii, dar să mai şi achite în termen (de regulă, cele de stat), companiile foarte mici care au probleme de lichidităţi şi cele care au nevoie urgentă să efectueze alte plăţi cu banii. Există şi societăţi care îşi achită parţial obligaţiile către stat. De regulă, acestea plătesc impozitul, dar nu şi contribuţiile salariaţilor şi ale angajatorului la pensii, sănătate şi şomaj.

 

Vâlcea, în top

 

Afaceriştii din Vâlcea sunt cei mai buni platnici ai impozitelor pe Oltenia. 88,4% din cele 13.168 de firme active vâlcene îşi achită benevol la Finanţe impozitele şi contribuţiile. Procentul este în creştere cu 3,1% faţă de anul trecut, spune conducerea Finanţelor vâlcene, iar în clasamentul ANAF pe ţară, din punct de vedere al gradului de conformare voluntară la plată, Vâlcea este pe locul II. „Locul ocupat de judeţul nostru atestă îmbunătăţirea comportamentului fiscal al contribuabililor vâlceni (…)“, a declarat Gheorghe Gogîrnoiu, directorul executiv al DGFP Vâlcea.

În luna octombrie 2008, la bugetul general consolidat al statului s-au încasat 93,4 milioane de lei, în creştere faţă de perioada anterioară.

Doljul şi Gorjul se ţin de mână

 

În judeţul Gorj îşi achită voluntar impozitele şi contribuţiile 83,68% din firmele active, iar în Dolj – 83,2%. Deşi procentul este puţin mai mare în Gorj, ca şi număr de firme şi sume efectiv plătite, Doljul stă mai bine. Aici, în luna octombrie şi-au plătit impozitele la timp aproape 9.800 de societăţi. În octombrie, la bugetul consolidat al statului s-au încasat în Dolj sume record: 180,16 milioane de lei, dintre care 14-15% provin din executări silite, iar restul, din conformarea voluntară. „Sunt mult mai disciplinaţi agenţii economici. În Dolj, gradul de conformare voluntară a crescut de la 77% anul trecut, la 83,2% în 2008. Şi creşte cu 3% pe lună. Contribuabilii au înţeles că nu au încotro şi trebuie să-şi plătească impozitele şi contribuţiile“, a spus directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

În Gorj este în creştere şi numărul executărilor silite sau cel puţin aşa a fost în luna octombrie. „Reprezentanţii societăţilor comerciale au devenit mult mai conştiincioşi anul acesta, mai responsabili, plătesc fără să mai intervenim noi. Avem şi restanţieri, executări silite. În luna decembrie vom vedea clar ce s-a întâmplat în noiembrie în ceea ce priveşte achitarea impozitelor“, a afirmat Gheorghe Paraschivu, directorul general al DGFP Gorj.

 

În Olt, procent mai mic

 

Şi în judeţul Olt a crescut numărul firmelor care îşi achită la timp dările către bugetul consolidat al statului. Acest aspect este confirmat de conducerea Finanţelor oltene. „Mai mult de 75-80% din totalul firmelor administrate de DGFP Olt prin unităţile sale teritoriale îşi plătesc benevol impozitele la termen, numărul contribuabililor care se conformează fiind în creştere de la o perioadă la alta“, a menţionat Elena Gherghina, directoarea executivă a DGFP Olt.

Dacă anul trecut doar 70% din societăţile cu activitate plăteau de bunăvoie la Fisc, în octombrie 2008, procentul a urcat la 80,3%. Numai că numărul firmelor active este mai mic în acest judeţ, în jurul a 3.000 de entităţi.

La acest articol au colaborat redactorii GdS: Alina STATE-FULGER – Vâlcea, Mihaela FLOROIU – Gorj, Simona VÂRBAN – Olt

Măsurile de executare, un baubau

Cei mai mulţi directori de fisc din Oltenia au confirmat că exigenţele inspecţiilor fiscale pot fi cauza principală pentru care firmele plătesc voluntar impozitele şi în termenul legal. Măsurile de executare silită s-au înăsprit în ultimii ani şi sunt ca un fel de sperietoare pentru mediul de afaceri. Multe firme din Dolj se tem cel mai mult de blocarea conturilor. „Când ai conturile blocate, poţi să mergi să dormi, că nu mai poţi face nimic“, spunea recent un om de afaceri din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS