16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu: Nu avem dreptul să oprim reformele pe motiv de criză economică

Traian Băsescu: Nu avem dreptul să oprim reformele pe motiv de criză economică

Previziunea făcută de Moody`s este cea mai corectă, aceasta este părerea preşedintelui Traian Băsescu, care a vizitat mai multe societăţi comerciale din ţară pentru a furniza cât mai multe informaţii utile viitorului guvern. Problemele întâlnite sunt: pieţele, finanţarea producţiei şi lipsa mâinii de lucru calificate. Preşedintele a anunţat şi primele două teme pe care vrea să le discute cu viitorul premier: continuarea reformelor în administraţie şi în educaţie.

"Într-un  moment în care se prefigurează tot mai clar efectele crizei, era normal să am consultări. Am experienţa discuţiilor cu reprezentanţi ai industriei şi, de regulă, problemele ridicate sunt de fiscalitate sau de modificări de legi. Din acest motiv, m-am deplasat într-un număr mare de instituţii pentru a putea preda viitorului guvern un portofoliu de informaţii şi de puncte de vedere astfel încât programul de guvernare care va fi aprobat de parlament să fie unul mai puţin teoretic care să dimineaze efectele crizei economice globale. În societăţile vizitate, am văzut că sunt trei tipuri de probleme: pieţele interne şi externe care s-au contractat ca urmare a diminuării cererii, finanţarea producţiei, nivelul scăzut al calificării forţei de muncă angajate. În toate societăţile, problema slabei calificări a forţei de muncă este ridicată de manageri", a spus preşedintele Traian Băsescu care a ţinut să menţioneze că deplasările sale prin ţară nu sunt "campanie electorală".

"Fondul problemei este să asigurăm continuarea producţiei"

Preşedintele a anunţat că în dicuţiile cu managerii făcute împreună cu sidicatele s-au găsit şi unele soluţii. "Pentru industia chimică, societatea Azomureş, esenţial este ca agricultura să contracteze îngrăşăminte pentru anul viitor. Soluţiile văzute de managementul Dacia Piteşti au fost scutirea de plata taxei de primă înmatriculare şi redistrubuirea cotei neconsumate de pe alte tipuri de autoturisme".

Preşedintele este de părere că finanţarea proiectelor în derulare este esenţială: "Concluziile legate de finanţare sunt esenţiale. Şantierele navale au contracte până în 2014 chiar, şantierele au ca produs nave cu ciclu lung de execuţie.  Guvernul trebuie să ia măsuri la Eximbank să fie suficient de capitalizat pentru a susţine derularea contractelor. La Azomureş, cheia menţinerii în funcţiune a combinatului este ca asociaţiile producătorilor agricoli în negociere cu combinatul să stabilească o cantiate  necesară de îngrăşăminte".

"Salariaţii sunt pregătiţi de firme fără legătură cu companiile"

Educaţia şi instruirea forţei de muncă a fost o altă temă abordată de preşedinte. "În ceea ce priveşte educaţia, constat că ceea ce am susţinut teoretic, se simte acut în economie. Tinerii angajaţi sunt, în cea mai mare parte a lor, inapţi să execute activităţi de calitate, fie că este vorba de combinate chimice sau metalurgice. Procesul de pregătire profesională, dincolo de erorile aşa zisei reformări a învăţământului,  pregătirea profesională a salariaţilor o fac firme care nu au nicio legătură cu marile firme.  Practica actuală trebuie discutată şi reorientată către societăţile mari din România, astfel încât programul de instruire să aibă legătură cu cerinţele instituţiilor", a spus Traian Băsescu.

"Am văzut un  parteneriat între management şi sindicat care începe să se înfiripe şi care am recomandat să fie continuat. Prioritatea zero a acestui parteneriat este menţinerea locurilor de muncă" a mai declarat preşedintele  care a spus că nu crede în posibilitatea prăbuşirii investiţiilor.  "La Ford Craiova, nu se reduce viteza programul investiţional,  în a doua parte a anului viitor de aici vor ieşi primele maşini. La Şantierul Naval Mangalia s-a demarat un program de investiţii extrem de vast cu scopul de a mări capacitatea şantierului".

"Menţinerea în funcţiune a marilor întreprinderi e esenţială"

"Managerii sunt de părere că marii câştigători sunt cei care vor fi capabili ca, la finalul crizei, să furnizeze produse competitive pieţei", a spus preşedintele care  a anunţat că există două bănci cărora li se poate alăutra şi CEC ce pot deschide multe proiecte de finanţare de locuinţe pentru tineri.

Preşedintele s-a declarat mulţumit de programele de infrastructură cu bani europeni.  MMDD are deja nouă proiecte aprobate de CE care se află deja în faza de licitaţie. "În ceea ce priveşte programele de autostrăzi, un proiect este deja în evaluare la CE. Şi aici sumele se apropie de o jumătate de miliard care va putea fi pus la dispoziţie de UE la anul. O măsură care ar putea fi luată de viitorul guvern ar fi garantarea riscului de export, ceea ce nu contravine niciunei prevederi europene. Consider că fondul problemei este legat de asigurarea unei pieţe interne minimale care să menţină continuarea producţia şi calificarea eficientă a personalului", a spus preşedintele.

Acesta a explicat de ce a mers în intreprinderile mari. "Am fost acolo pentru că 50% dintre IMM-uri sunt dependente de marile uzine. Avem un plan naţional de dezvoltare până în 2013 de la care nu ne putem abate".

"Moody's ne avertizează să avem grijă cum împărţim resursele"

"Cred că previziunea făcută de Moody`s este cea mai corectă. Aceştia ne-au avertizat că de la anul există riscul de a intra în recesiune, ceea ce înseamnă că PIB-ul din 2009 va fi mai mic decât cel din 2009. Agenţai a făcut această previziune, dar nu a scăzut ratingul României. Ne-a avertizat că vom avea încasări mai mici pentru bugetul de stat şi atunci trebuie să avem grijă cum împărţim resursele", a comentat preşedintele în legătură cu anunţul făcut astăzi de agenţia Moody`s. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII