19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea salarizării bugetarilor va ajunge în Parlament peste şase luni

Legea salarizării bugetarilor va ajunge în Parlament peste şase luni

Sindicatele şi patronatele vor trimite sugestii de reformulare a două principii ale Legii salarizării bugetarilor până la începutul săptămânii viitoare, urmând ca forma finală a actului normativ să fie trimisă Parlamentului abia la jumătatea anului 2009.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat astăzi, la finalul consultărilor cu sindicatele, patronatele şi partidele parlamentare, că unul dintre principiile care urmează să fie reformulate se referă la corelarea creşterii salariilor cu performanţa economică, iar al doilea – la termenul de realizare a proiectului. "În rest, principiile au fost agreate şi dezvoltate pe parcursul discuţiilor. Am convenit ca, până luni, să primim din partea tuturor sugestii de modificare a celor două principii şi, în termende două zile, să elaborăm proiectul final, care va fi transmis pentru semnat în circuit", a declarat Câmpeanu, citată de NewsIn.

La începutul rundei de negocieri, ministrul a invocat principiile unui studiu al Băncii Mondiale, care ar trebui să se regăsească în noua lege: supremaţia legii, echitate şi coerenţă, motivarea activităţii, recunoaşterea performanţelor individuale şi diminuarea raportului dintre salariul de bază minim şi salariul de bază maxim.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat că atât partidele politice, cât şi sindicatele şi patronatele vor desemna câte un specialist, care să lucreze la proiectul de lege. "Legea este foarte complexă şi este nevoie de şase luni pentru finalizare. De aceea trebuie să ne apucăm imediat de lucru ca să putem pune la mijlocul anului viitor pe masa Parlamentului o lege agreată de toţi factorii de pe piaţă", a spus Câmpeanu.

Sarcina grupului de lucru este ca, până la alegeri, să elaboreze un set minimal de principii care să stea la baza Legii salarizării bugetarilor, printre care va figura corelarea creşterii salariilor cu performanţa economică, a anunţat Tăriceanu în urmă cu două săptămâni. Premierul a precizat că legea trebuie să stabilească un "mecanism economic" prin care urmează să fie făcute majorările salariale şi, pe lângă stabilirea unei scale de salarizare, să elimine dezechilibrele care au apărut de-a lungul anilor între veniturile bugetarilor prin acordarea de sporuri, prime sau bonusuri.

Actul normativ privind salarizarea bugetarilor trebuia finalizat, potrivit angajamentelor iniţiale ale Executivului, în luna iunie a anului 2006. Realizarea unei legi unitare a salarizării este dificilă şi pentru că există peste 200 de acte normative care reglementează salarizarea diferitelor categorii de bugetari, rezultate din soluţionarea revendicărilor diverselor mişcări sindicale de-a lungul anilor.

Tăriceanu a afirmat, la începutul lunii octombrie, că proiectul Legii salarizării nu a fost pus în practică deoarece bugetarii nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa scalei de salarizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS