14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai aproape de Dumnezeu!

Mai aproape de Dumnezeu!

În vremuri care-ţi dau senzaţia că lumea se depărtează tot mai mult de creştinătate şi de Dumnezeu, într-o lume aflată într-o continuă goană după bani, 200 de elevi de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova
s-au aplecat cu migală asupra unui studiu unicat: „Crucile mari de pe biserici, monumente de artă creştină în tehnica feroneriei“.

Cu pricepere şi sub îndrumarea profesorului doctor Daniela Nedelcuţ, copiii au adunat sute de fotografii ale crucilor de pe turlele bisericilor din Oltenia şi din toată ţara. Le-au expus în paginile unui studiu care a uimit chiar şi înaltele feţe bisericeşti nevoite să recunoască valoarea ştiinţifică şi de pionierat a concluziilor la care a ajuns colectivul de cercetare de la Colegiul Naţional „Carol I“. Ca o înaltă apreciere a muncii de pionierat a acestor copii, Patriarhia Română îi va premia în decembrie, iar în cadrul unui proiect european amplu, studiul va fi prezentat la Bruxelles.

„S-au identificat două tipuri originale de cruci creştine româneşti: crucea bogată (Trinitate) şi crucea cu aripi (sau cu semilună). Fiecare model are mai multe variante, crucile mari de fier fiind, în general, unicate prin tehnica particulară de execuţie şi ancorare pe turle sau prin forma şi combinarea personalizată a simbolurilor creştine vechi şi noi: semiluna, aripile, cercul solar, crucea în cerc, ancora, suliţa, inima, copacul vieţii etc. Toate acestea înconjoară simbolul central al crucii, Răstignirea, şi îmbogăţesc semnificaţia de sacrificiu suprem pentru mântuirea oamenilor“, a spus prof. dr. Daniela Nedelcuţ, coordonatoarea proiectului.

Simina Cioroianu, Andreea Gheorghe, Lavinia Bobeică şi Anda Dragomir sunt doar câţiva dintre elevii care au bătut satele şi oraşele Olteniei, adunând sute de fotografii ale crucilor pe care puţini dintre noi le-au perceput ca monumente de artă a feroneriei sau ca pe simboluri creştine aşezate cel mai aproape de Dumnezeu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII