16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăncile-mamă au retras euro din România

Băncile-mamă au retras euro din România

Băncile-mamă au fost nevoite să îşi retragă o parte din lichidităţi din subsidiare, inclusiv din România, ceea ce a creat presiune pe leu şi a dus la deprecierea acestuia, a declarat ieri ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

„Suntem pe fundalul unei crize financiare internaţionale, în care toate ţările iau măsuri de precauţie şi cu atât mai neobişnuită pare situaţia actuală din România. Din cauza crizei financiare internaţionale, băncile-mamă îşi retrag lichidităţile pentru a putea face faţă unei moţiuni de neîncredere din partea depunătorilor, motiv pentru care în România există mai puţini euro decât înainte şi acest lucru face ca presiunea pe leu să crească“, a declarat Vosganian.

Leul s-a depreciat luni la cu aproape şapte bani (1,78%), până la minimul ultimilor trei ani şi zece luni de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinţă afişat de BNR, pe fondul deprecierii generale a monedelor din ţările emergente şi a situaţiei incerte din România. Ieri, leul a recuperat o parte din pierderi, BNR afişând un curs de referinţă de 3,9277 lei/euro, în ton cu monedele din regiune.

Vosganian a adăugat că puterea leului este afectată şi de climatul de ambiguitate actual din ţară, generat de efectele majorărilor salariale nesustenabile.

România se confruntă în aceste zile cu proteste ale sindicatelor, care cer majorări salariale cuprinse între 25 şi 60%, în funcţie de sectoarele pe care le reprezintă, după ce parlamentarii au aprobat săptămâna trecută, în unanimitate, majorarea salariilor din învăţământ cu 50%, pe fondul febrei electorale.

Executivul a declarat că, dat fiind că legislativul a omis să menţioneze şi sursele de venit pentru astfel de cheltuieli, va contesta legea la Curtea Constituţională a României. În plus, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au precizat că astfel de majorări salariale sunt nesustenabile, dat fiind că nu sunt corelate cu productivitatea din acele sectoare.

„Dacă noi vom ieşi din această situaţie prin respectarea sustenabilităţii economice şi guvernul va rezista presiunilor, aceasta ar putea să aibă un impact favorabil şi pentru cursul de schimb“, a mai spus Vosganian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII